Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lolipop ice cram

pomoze mi ktos?? 4 argumenty POTWIERDZAJACE teze ze od bohaterow lektur szkolnyc

Polecane posty

Gość lolipop ice cram

szkolnych mozna sie wiele nauczyc...pls

Gość lolipop ice cram
napiszcie ktos

Gość lolipop ice cram
bardzo prosze...!!!!!!!

Gość .beznadziejna.osoba...........
mozna sie wiele nauczyc gdyz iz sa szlachetni i madrzy 🖐️

Gość lolipop ice cram
napiszcie ktos blagaaaaammmmmmmmm

Gość lolipop ice cram
ehhhhhhh................

Gość lolipop ice cram
hahaDHDSAFHKFHJKFDFDG balagama blagagam blagagam

Gość i/umyj
yhm "nad niemnem"e.orzeskzowej, dla bohaterow tej powiesci, najwaznijeza jest praca, stanowi dla nich zrodlo utrzymana, daje satysfakcje, pomaga w ksztaltowanu charakteru, nadaje tezyzny fizycznej.bohaterowie powiesci, ktorzynie pracuja orzeszkowa stawia w negatywnym swietle, tlumaczac tym samym, ze w ich zyciu brakuje najwaznijeszej warosci jaka jets wlasnie praca. jak cos mi przyjdzie jeszcze do glowy to napisze

Gość lolipop ice cram
no kurde nitk...!??!?!??!?!

Gość i/umyj
albo wypisz mi lektury to cos mi sie skojarzy

Gość lolipop ice cram
ooo umyj bardzo dzikuje;*;* jedyna/ jedyny normalna/y na kafe;;p;p;p i pomoze;p hehehhee .... ok bd czekac:)

Gość lolipop ice cram
hm.... maly ksiaze, potop, dziady, hmmm.... zarazzzz

Gość i/umyj
ale o co chodzi? napisalam co wiedzialam;)

Gość lolipop ice cram
Antygona - Sofokles Bajki - Ignacy Krasicki Balladyna - Juliusz Słowacki Biblia Bogurodzica Chłopi - Władysław St. Reymont Dziady - Adam Mickiewicz Faraon - Bolesław Prus Fraszki - Jan Kochanowski Grażyna - Adam Mickiewicz Kamizelka - Bolesław Prus Katarynka - Bolesław Prus Kazania sejmowe - Piotr Skarga Konrad Wallenrod - Adam Mickiewicz Kordian - Juliusz Słowacki Kronika polska - Gall Anonim Krótka rozprawa... - Mikołaj Rej Krzyżacy - Henryk Sienkiewicz Lalka - Bolesław Prus Ludzie bezdomni - Stefan Żeromski Monachomachia - Ignacy Krasicki Moralność pani Dulskiej - Gabriela Zapolska Nad Niemnem - Eliza Orzeszkowa Nie-Boska komedia - Zygmunt Krasiński Ogniem i mieczem - Henryk Sienkiewicz Oda do młodości - Adam Mickiewicz Odprawa posłów greckich - Jan Kochanowski Pan Tadeusz - Adam Mickiewicz Pan Wołodyjowski - Henryk Sienkiewicz Pieśń filaretów - Adam Mickiewicz Pieśni - Jan Kochanowski Placówka - Bolesław Prus Potop - Henryk Sienkiewicz Powrót posła - Julian Ursyn Niemcewicz Przedwiośnie - Stefan Żeromski Romantyczność - Adam Mickiewicz Satyry - Ignacy Krasicki Śluby panieńskie - Aleksander Fredro Treny - Jan Kochanowski Wesele - Stanisław Wyspiański Wiersze - Adam Asnyk Wiersze - Jan Kasprowicz Wiersze - Maria Konopnicka Wiersze - Daniel Naborowski Wiersze - Cyprian Kamil Norwid Wiersze - Wacław Potocki Wiersze - Kazimierz Przerwa-Tetmajer Wiersze - Mikołaj Sęp-Szarzyński Wybór nowel - Maria Konopnicka Wybór nowel - Henryk Sienkiewicz Zemsta - Aleksander Fredro Żeńcy - Szymon Szynowic

Gość i/umyj
no to w dziadach czesci 3, mozemy wzorowac sie na przesladowanej mlodziezy, ktora mimo nieugietej katorgi, ciagle jest pelna optymizmu i chce walczyc o polske(byl taki fragment chyba w akcie 1 scenie 1 jak podczas wywozki, jeden chlopak krzyknal jeszcze polska nie zginela).czyli jdnym slowem patriotyzm

Gość stara krowa
jak byłam w szkole, to takie bzdety strzelałam jak z karabinu próbuję coś wymyslic i lipa :O szczerze mówiąc , z tych lektur sie mona nauczyc wielkie gówno - że trzeba byc dobrym, porządnym , takim ciurem wołem już najpredzej z bajek krasickiego i biblii w bajkach wystarczy przeczytac na końcu morał - np. że przyjaciół poznaje się w biedzie, że nie ten jest prawdziwym przyjacielem, kto z tobą gada i bawi sie , ale ten, na kogo mozesz liczyć w trudnej sytuacji; jakie tam te bajki jeszcze były ? bo tylko ta jedna mi sie kołacze po głowie z fraszek - ze zdrowie jest ważne, ale to odkrywa się dopiero wtedy , kiedy sie zachoruje; i wtedy sie widzi, że ani pieniadze , ani nic nie ma znaczenia , kiedy nie ma zdrowia z janka muzykanta - że nie wystarczy mieć talent, że trzeba jeszcze zostac zauwazonym

Gość i/umyj
nci mi juz nie przychodzi do glowy co wy nie przerabiacie lektur w szkolach?przeciez tego sie nie wkua, mozna troche pomyslec

Gość i/umyj
stara krowa dobrze gada ;)

Gość stara krowa
z trenów kochanowskiego mozna sie na przykład nauczyć, że nawet tak straszne wydarzenie , jak smierć dziecka, da sie przetrawic , tylko potrzeba na to czasu; trzeba sobie dać ten czas, przezyc po kolei wszystkie emocje, przez smutek i rozpacz, potem gniew i zwatpienie w boga, aż po pogodzenie sie z losem myslę dalej :P

Gość stara krowa
z weslea można się nauczyc , że ludzie ze wsi wcale nie są opóźnieni, czytają gazety, interesują sie tym, co sie na swiecie dzieje i wiedzą , gdzie tego szukac; i nie trzeba być pindą salonową , a nawet wręcz przeciwnie - ludzie ze wsi są bardziej wyrazisci, mówią prosto z mostu i nie pierdola po próżnicy z nowel konopnickiej można sie nauczyc , ze niektóre baby powinno się dusić juz przy urodzeniu, bo takich smetów , jakie umęczyła konopnicka, nie da sie po prostu czytać

Gość stara krowa
tak, z 13. księgi można sie nauczyc naprawde wielu pożytecznych rzeczy - bez jaj, serio mówię

bardzo dobra jest lektura za czasow komuny, Oczlowieku, ktory sie kulom nie klanial, o Swierczewskim, pijaku, zdrajcy, sowieckim bolszewiku. Takim ideale wspolczesnych wielbicieli sld

Gość ryśka n.
hehe :classic_cool:

Gość donica
no np z Chlopów mozna takze zrozumiec problem emancypancji Jagny ona za bardzo była hej do przeodu chciala byc wyzwolona i co ja spotkalo Taczka dlatego jagna jest uosobieniem kobiecej walki o szacunek

to napisz ze nie uwazasz zebys mogla czegos nauczyc sie od bohaterow lektur szkolnych bo oni albo nawzajem sie zabijali, albo popelniali samobojstwa albo dymali wszystkie na prawo i lewo... i to ma byc wzór??