Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość co mi tu nie pasi

Powiedzcie mi ludzie jakie właściwie wartości niosą BAJKI DLA DZIECI ???

Polecane posty

Gość co mi tu nie pasi

Niby mówią, że bajki są dobre bo uczą odróżniać dzieci dobro od zła, że ten kto czyni dobro będzie nagrodzony a ten kto zło poniesie karę, ale ja widzę w bajkach kilka ważnych nieporuszanych przez nikogo kwestii które nie są wcale pozytywne a tylko kodują w głowach złe wzorce. Przede wszystkim bohaterką bajki jest zazwyczaj PIĘKNA KSIĘŻNICZKA lub PRZYSTOJNY KSIĄŻĘ. Za czymś takim kryje się bezwzględna gloryfikacja piękna co w rzeczywistości jest bardzo pustym i płytkim podejściem. Piękne postaci zdają się w bajkach mieć największe prawo do szczęścia i stawiane są na piedestale. Zupełnie jakby brzydcy lub przeciętni ludzie nie mieli w bajkach prawa do szczęścia lub nie byli godni uwagi, by o nich pisać. Po za tym piękna księżniczka jest zazwyczaj dobra a czarownice czy inne złe postaci są brzydkie, odrażające lub w najlepszym wypadku mniej piękne od bohaterki księżniczki. Tutaj mamy do czynienia z czymś takim że postaciom pięknym przypisywane są dobre cechy, a brzydkie czy odrażające postaci przypisywane mają złe cechy, co w rzeczywistości nie ma nic wspólnego z tym co występuje w rzeczywistości między ludźmi. I powiedzcie mi jakie niby wartości niosą te durne bajki ?

Ciekawe, czy Dziewczynka z Zapałkami też była piękna, zawsze mnie to nurtowało ;)

Bajki dla dzieci, są bardzo głębokie, szczególnie bajki Hansa Christiana Andersena, najpierw przeczytaj Słowika, Małą Syrenkę, Choinkę czy Cesarz jest nagi, a potem rozmyślaj o sensie bajek :) Tam nie ma bzdur o ślicznych księżniczkach wzdychających do księcia, które nie myślą, tylko uciekają przed wredną macochą zazdrosną o ich urodę.

Gość AHA......
Mądre i zarazem smutne bajki pisał również La Fontaine .

Gość co mi tu nie pasi
Kiedyś usłyszałam jak ktoś komentował bajkę o Shreku i zachwycał jak ta bajka jest inna, bo pokazuje, że nawet ktoś gruby i brzydki może być przez kogoś kochany i szczęśliwy, ale i tu dostrzegłam że coś jest nie tak. Otóż Shrek owszem może być kochany, ale tylko przez ogrzycę, czyli kobietę podobną do niego. Specjalnie wymyślili ten motyw z nocną przemianą w brzydulę. Byłoby bowiem nie do pomyślenia gdyby Shreka pokochała piękna księżniczka. Byłby to przeciesz gorszący widzów fizyczny mezalians. Także i tu tkwi haczyk. Sens bajki brzmi: Możesz być szczęśliwy i kochany, ale tylko przez osobę o tym samym poziomie atrakcyjności, bo na nic lepszego nie zasługujesz :O

Gość
dzieci do pewnego wieku potrafią odróżnić białe i czarne, ale nie potrafią odróżniać odcieni szarości przenośnie mówiąc. Może dla tego w bajkach wszystko jest jednoznaczne.

Gość alabamy
są też bajki terapeutyczne dobre dla dzieci, bajki warto czytać dzieciom a potem można o nich z nimi rozmawiać aby lepiej zrozumieli ich sens