Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nnll

kuracja trądzikowa - co o tym myslicie?

Polecane posty

Gość nnll

Witam! Po długoletnich zmaganiach z tradzikiem postanowilem w koncu wybrac sie do dermatologa. Pani dr przepisala mi antybiotyk Tetralysal (Galderma), do tego Differin (Galderma) - krem, oraz Metronidazol (Jelfa) oraz Cetaphil MD (Galderma). Przez pierwsze 16 dni wg zalecen przyjmowalem 2 tabletki Tetralysalu rano, na wieczor smarowalem sie Differinem (co 2 dzien) a codziennie (po Differinie) nakładalem jeszcze Metronidazol a gdyby wystapily podraznienia mialem stosowac Cetaphil MD. Podsumowując 1 wizyte: Tetralysal 16 szt/opk. (Galderma) - ok. 17 zł x 2 = 34 zł Differin 0,1% - krem, 30g (Galderma) - ok 35 zł Metronidazol Jelfa, krem, 15 g - 3,50 zł Cetaphil MD (Galderma) - ok 25 zł wizyta w prywatnym gabinecie - 40 zł W sumie ok 140 zł ;) Po 2 tygodniach wybralem sie ponownie po antybiotyk - Tetralysal, tym razem pani dr zmieniła dawkę z 2 tab/dziennie na 1tab/dzien oraz kazala stosowac Differin juz codziennie na noc... do tego pomyslalem ze bede stosowal Cetaphil MD zanim nałoze Differin oraz Metronidazol gdyz wyczytalem ze "przyspiesza dzialanie lekow dermatologicznych poprzez szybsze ich wchłanianie" czy cos takiego.. no i faktycznie super nawilza cere. Po 1,5 miesiaca leczenia czyli dzisiaj, wybralem sie po receptę na antybiotyk (Tetralysal) pani dr powiedziala ze poprawa jest bardzo widoczna i poleciła mi abym zakupił (oprocz antybiotyku ;)) takze jakis Photoderm AKN firmy Bioderma oraz do zmatowiania cery jakis Acne Mat i tu miałbym do was pytanie czy opłaca sie inwestowac ponad 50 zł ten Photoderm AKN ?? bo wyczytalem ze tyle on kosztuje, w sumie zawiera jakies filtry i poza tym leczy trądzik, ale zastanawiałem się czy aby nie ma czegos o podobnym dzialaniu a tanszego?? Co do Acne Mat to juz postanowilem ze tego czegos nie kupie ;) bo stosuje juz chyba z 3 opakowanie Garnier Czysta skóra (antybakteryjny z efektem matującym) i mysle ze wystarcza mi on w zupełnosci ;) Wytrwałych czytelnikom dziękuję za przeczytanie całej mojej "historii" ;), bede aktualizował notki o postępach w leczeniu ;) Pozdrawiam!

Gość ciekawa_ jestem
Ja już czwarty miesiąc łykam tetralysal, też wszystko się dobrze wchłoniło, ale z obawą myślę co będzie dalej:O Teraz biorę jedną tabletkę dziennie. Dermatolog powiedział, ze to tak mała dawka jakbym w ogóle nie zażyała (coś w tym stylu :D ) a cera nadal ładna. I tak się boję, ze wszystko wróci bo kilka lat temu miałam nawrót po tetracyklinie:( Oprócz tego zewnętrznie Davercin. Co do kremu o którym wspominałeś, to głównie chodzi pewnie o filtry bo antybiotyk + słońce to mieszanka wybuchowa. Przyznam się, ze ja sama nie stosuje filtrów ( chociaż to bardzo, bardzo źle:D ) no ale, unikam słońca, a po kremach z filtrami skóra jest tłusta i się świeci:O Jeśli Ci szkoda kasy to możesz zastąpić ten krem jakimś innym, tańszym (o ile taki istnieje) kremem z filtrami.

Gość E....
Biorę Tetralysal 16 szt/opk. już kolejny miesiąć-a dokładnie czwarty. Mam obawy co będzie kiedy przestanę brać,bo jak narazie jest ok ,nawet ładnie się wygoiło i nic nowego się nie pojawia,czy tak będzie po a antybiotyku-hmm dobre pytanie...

Gość nnll
co do 1 odpowiedzi na moj post... to bardzo zle ze tyle czasu stosujesz kuracje antybiotykiem, bo teoretycznie powinno sie 3 miesiace tylko... poza tym jakie dawki wczesniej mialas skoro teraz mowisz ze jedna tabletka to malo?? ja jedna tabletke zazywam juz po 2 tyg stosowania i efekty sa rewelacyjne, duze mialas zmiany?? davercinu nie powinno sie stosowac bo zawiera duzo alkoholu i strasznie wysusza, no chyba ze jakos nawilzasz potem cere... ja jeszcze nie wiem czy beda nawroty ale bede sie staral robic wszystko w tym kierunku aby zapobiec w tym przypadku trzeba zadbac o jakas profilaktyke ;)) Co do tego kremu na slonce to powiedziala mi ze najchetniej to na wakacje odlozylaby cala kuracje bo kiepsko sie leczy w wakacje ale nie mozna przerwac stad ten krem... w sumie tak duzo po sloncu nie chodze wiec moze go nie kupie ;) Co do 2 odpowiedzi to mam takie male pytanie, a co wspomagajacego leczenie uzywasz do kuracji?? bo mi zapisala pani dr Differin ktory wyciaga wszystkie "syfy" ze skory tak aby jak najszybciej podczas calej kuracji sie oczyscila.. a potem sie go stosuje po kuracji profilaktycznie bo on zluszcza skore co za tym idzie oczyszcza ;))

Gość ciekawa_ jestem
Kurację antybiotykiem można stosować do 6 miesięcy;) Na początku przyjmowałam 4 tabletki:O Nie miałam dużych zmian, ale kilka lat temu przyjmowałam antybiotyk zaczynając od 4 tabletek i zaczynając drugą kurację podobno nie można schodzić poniżej max. ilości, którą się wcześniej przyjmowało. A mi się włosy nie przerzedziły, nie wiem czy dzięki odżywce (henna wax) czy po prostu mam silny organizm. Chyba raczej to drugie, bo mimo takiej dawki nie miałam nigdy żadnych skutków ubocznych.

Gość nnll
heh ja pisze tylko co wyczytalem :) ze 3 miesiace sie zaleca stosowanie ;) mi 2 tabletki pomogly bardzo szybko, bo po 2 tygodniach nie bylo sladu po 90% wypryskach ;p do tego metronidazol ktory podobno likwiduje przebarwienia i tak jak u mnie podskorne wylewy ;/ ktorych juz nie ma :) wlasnie koncze jego stosowanie :) bo to dosc mala tubka a podobno na lato powinno sie odstawic :) nie wiem czego akurat taka duza dawke mialas, jak dla mnie to przesada wrecz ;) tam jest chyba 150mg czyli mialas dawke 600 ;o a w calym opakowaniu jest 2400 czyli na 4 dni Ci pudełko wystarczało?? no niezle.. Co do włosow to kupie sobie Skrzypowitę bo podobno pomaga troche, ale narazie wstrzymalem sie z tym liczac na poprawe ;p

Gość ciekawa_ jestem
Dziś byłam u dermatologa po receptę i stwierdzil, że jest idealnie :D Będę stosować jeszcze pewnie do sierpnia. A co do dawki - jedna tabletka dziennie nie ma działania toksycznego więc można stosować dłuższy czas ;)

Ja biorę juz 6 mięsiąc. ZA 3 tyg koniec. Rzeczywiście pryszcze nie pojawiają się, ale za to mam inne problemy. Mimo, że przyjmowałam od początku Trilac i Lacibios Femine, witaminy mam problemy ginekologiczne, laryngologiczne, mam często wysypki i biegunki, ostatnio miałam problem z oczami. Włosy ogólnie gorzej wyglądają.

Gość ciekawa_ jestem
Współczuję :( A możesz napisać na czym polega ten problem laryngologiczny?

Raz miałam zapalenie ucha i na tydzień musiałam przerwać kuracje. teraz ciegle czuję w uchu mrowienie i swędzenie. Bdee musiała znowu iść do laryngologa, bo już się tego nie da wytrzymać.

Gość nnll
no u mnie kuracja trwa dopiero ok 2 miesiecy ;)) a podobno te kilka wypryskow ktore wyskakuje czasem to jest od slonca ;/ co do Twoich problemow laryngologicznych to watpie zeby przyczyna bylo branie lekow na skore... co do tego ze przyjmowanie 1 tabletki antybiotyku non stop nie jest szkodliwe to bym sie klocil, poniewaz kazdy antybiotyk w jakims stopniu obciaza watrobe