Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

zabezpieczona

Tabletki anty - czego nie można jeść podczas ich stosowania?

Polecane posty

Witam, chciałabym zacząć taki temat ponieważ sama do końca nie wiem czego tak naprawdę jeść i pić nie można podczad stosowania tabsów. Może podam 100% pewne, otóż nie wolno: - pić herbatki z dziurawca - popijać tabletek sokiem grapefruitowym - zażywać dużych ilości leków mających w składzie paracetamol (dużych, tzn. więcej niż 6 tabletek) proszę piszcie, pomagamy sobie nawzajem 🌻

no i to wszystko. z tabletkami wcale nie trzeba sie tak pieścić, mozesz jesc wszystko normalnie.

Gość pizzy i coli...
bez sensu, wszystkie informacje zawiera ullotka...

oczywiście wiesz tez o antybiotykach i lekach przeciwdepresyjnych? (wiele z nich zawiera dziurawiec)

zastanawia mnie opinia pewnego ginekologa, który twierdzi że alkohol i papierosy NIEKORZYSTNIE wpływają na działanie tabletek antykoncepcyjnych. prostuje: ginekolog mojej przyjaciółki tak powiedział. Jestem ciekawa czy to choć w 10% prawda? Nie pale, jestem raczej biernym palaczem, ale od czasu do czasu sięgam po alkohol;)

jesli chodzi o papierosy to niekorzystna kombinacja z tabletkami anty ze względu na podwyższone ryzyko zachorowania na raka jesli chodzi o alkohol to możesz się spić i zwymiotowac tabletkę

palenie w połączeniu z tabletkami moze prowadzic do zakrzepicy alkoholem nie mozna popijać ŻADNEGO leku gdyż wpływa to na wchłanianie, a jesli za duzzo wypijesz mozesz zwymiotowac pigułke innego wpływu nie ma

Wspominając o alkoholu - problem może leżeć również na poziomie wątroby. Przeciążona wątroba (czyt, zbyt duża ilość alko) może odrzucić czasem wybiera czynnik, który metabolizuje jednocześnie odrzucając pozostały(e).W ten sposób nie jest ciężko obrak zabezpieczenia.Oczywiście składa się na to szereg różnych czynników, co znaczy, że jest to sytuacja losowa i sporadyczna - ale istnieje takie ryzyko.

Gość ole ole siaba daba da
a ja mam pytanie wyobrazcie sobie sytuacje: siedze w knajpie, pije piwko i następuje godzina 22 (o tej godzinie biore tabsy) więc wyciagam opakowanie, łykam tabletke, popijam WODĄ (!) a potem znowu pije piwko;) ma to jakieś negatywne działanie na skuteczność tabletek? dodam iż nie wymiotowałam:P

Gość ole ole siaba daba da
a jakbym popijała piwkiem?:P

Gość handy
Tabletki najlepiej brać rano, wtedy nie ma dylematu czy mogę wypić piwko, czy nie. Po tylu godzinach (od rana) tabletka już dawno została wchłonięta i nawet jak się spijesz i zwymiotujesz, to nic Ci nie grozi.

Godzinę -tak (przy dwuskładnikowych jednofazowych) - ale nie porę brania. Tabletki bierze się o jedej porze (różnica 2-3 godzin nie stanowi różnicy)

Alkohol można pić ;) byleby nie przegiąć i nie doprowadzić do wymiotów bo w tedy jest tak jakbyś poprostu zapomniała jej zarzyć...chyba ze wtmiotujesz 4 h po połknieciu tabsa - wtedy zdązyła sie już dooobrze wchłonąć ;) :*