Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Karsia

O d Ż y W i A n I e - jak najlepiej się odżywiać, co jeść...

Polecane posty

dużo zależy od odżywiania, nasza cera, kości, zdrowie. Co najlepiej jeść, żeby mieć piękną cerę? Być zdrowym? Silnym? A czego najlepiej unikać, nie jeść wogóle lub jeść od czasu do czasu... piszcie:)

Gość i_fight
Co jeść: warzywa, owoce, pełnoziarniaste i razowe pieczywo, orzechy, pesti dyni i słonecznika, płatki owsiane, kefiry, jogurty, mięso drobiowe

poczytaj sobie o diecie South Beach- Dieta plaż południa. To jest zdrowe odżywianie,jesli jestes szczupła podaruj sobie I faze i jedz zgodnie z II, czyli produkty wymienione przez koleżankę wyżej. Zamiast slodyczy: gorzka czekolada, suszone śliwki, morele, orzechy, migdały, pestki dyni itd:)

Gość stare krzesło
sprawdź sobie, co powinnaś jesć przy swojej grupie krwi

Gość fggjohgj
dodam: tłuste ryby morskie, suszone owoce, brązowy ryż, kaszę gryczaną, warzywa strączkowe(takie u nas neipopularne a zdrowe). Pić dużo wody mieneralnej i zielonej herbaty. nieprzesadzaćz mlekiem i nabiałem (to nie powinna byćpodstawa diety)...ale wbrew pozorom małe ilości żółtego sera są zdrowe mimo iż tłuste mają bardzo dużo wapnia, kilkakrotnie więcej niż biały ser (to w gruncie rzeczy odpad). Lubię tez sery pleśniowe np gorgonzolę, ale czy zdrowe tojuż sama nie wiem.

a unikac na pewno tustych rzeczy, słodyczy, mącznych produktów, biały chleb zastąpić ciemnym, mąke pszenną mąką razową, makaron zwykły makaronem razowym, ryz biały ryżem brązowym lub dzikim. Trzeba się przestawić, ale potem juz nie ruszysz zwykłych macznych rzeczy (no chyba, że np lubisz pizze i zjesz ją raz na jakiś czas). Na pewno unikać napojów gazowanych (lepiej wipic np wode z cytyna , mrozona herbate zielona, czerwona lub jakies ziołowe). Jesc regularnie np co 3h 5xdziennie. Unikac tez fast foodó, chipsów, ale tego chyba nie trzeba juz mówic?? Poczytaj topiki o Sb, tam wszytsko jest. Na poczatku wydaje się trudne, ale jest proste jak barszcz:)

a jest róznica miedzy kaszą gryczana a jeczmienna? Oby dwie zdrowe, czy tylko gryczana?

Gość fggjohgj
kurcze jak czytam tutaj o south beach to zastanaiwam się czy nieświadomie moja dieta nie jest właśnie taka... hihi

Gość fggjohgj
wydaje mi się że gryczna jest zdrowsza bo to pełniejsze ziarno z tzw łuską... ale pewna to nie jestem.

Gość fggjohgj
wydaje mi się że gryczna jest zdrowsza bo to pełniejsze ziarno z tzw łuską... ale pewna to nie jestem.

Gość fggjohgj
no i 3 razy to samo...sorki

Gość pięknym zdrowym silnym
jeść: jajka, śmietana, smalec, masło, sery, salcesony, boczek ograniczyć: warzywa, ziemniaki wyeliminować lub mocno ograniczyć: cukier, pieczywo, mąka i w ogóle zboża, ryż, owoce :classic_cool:

bo Sb, to nie dieta, tylko styl zycia- zdrowe odżywianie. Też pamiętajcie, że lepsze są warzywa niż owoce, bo owoce mają duzo cukru (fruktozy). Oczywiscie mozna zjesc codziennie jakiś owoc, ale nie np kg truskawek na raz.

kurcze a ja tak uwielbiam owoce:/ trzeba sie na warzywa przerzucić:(