Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

beybe29

Kto sie orientuje cos o dochodzie utraconym??/wychowawczy..

Polecane posty

jak to jest wyczytałam ze jezeli dochod na osobe przekracza 504 zł nie przysługuje mi juz wychowawczy....., kolezanka wspomniała mi o dochodzie utraconym jak to jest , kto sie orientuje???? Nie zamierzam zostawic dziecka po 4 msc, jak do tego podejsc, a ijeszcze pytanie poza standardowym becikowym podobno przysługuje od Gminy ktos sie orientuje??

hej wytlumacze ci to tak na chlopski rozum bo paragrafami w tej chwili podeprzec sie nie moge jesli wasz dochod na czlonka rodziny za 2005 rok (o ile skaldasz w lipcu lub sierpniu) lub za 2006 (jesli skladasz od wrzesnia) nie przekracza 504zl netto na osobe to przysluguje ci tzw dodatek z tyt urodzenia dziecka przyznawany przez gmine/miasto. te drugie \"becikowe\" w wysokosci tysiaca zl przysluguje wtedy gdy lapiecie sie na tzw rodzinne (wymog ten sam 504zl na osobe). jesli idzie o wychowawczy platny to tez przysluguje przy tych 504zl na osobe tyle ze twoje dochody juz tu sie nie wliczaja(tzw dochod utracony) a wyliczaja te kwote z pensji twojego meza, wtedy to co on zarabia dzieli sie przez ilosc osob w rodzinie i jesli wyjdzie 504 i mniej to dostaniesz kasiorke (cale 400zl miesiecznie) nie wiem czy wiesz ale becikowe te od panstwa dostaje sie dopiero jak dziecko otrzyma numer pesel, rodzinne i ta zapomoge z tyt. urodzenia dziecka od miasta/gminy daja i bez tego (na nr pesel czeka sie ok. miesiaca) Mam nadzieje ze ci troche pomoglam, jak masz jakies pytania to pisz w miare mozliwosci i wiedzy odpowiem

dzieki, my nie jestesmy małzenstwem, czyli nie ma dochodu meza przy wychowawczym wiec by wynikało ze nie zarabiam czyli wycghowawczy miprzysługuje? bo ani na rodzinne ani becikowe gminne sie neił apie

nie wiem jak to jest jak sie nie ma slubu ale wydaje mi sie ze jesli ojciec dziecka pracuje to moga cos brac pod uwage. zadzwon do urzedu miasta i popros z dzialem swiadczen rodzinnych, tam ci najlepiej powiedza co i jak.

a jeszczej edno pytanie w jakimterminie po narodzinach dziecka załatwia sie te wszystkie formalnosci

Gość JAAAAAAAAAA
Aneczka to j tez z pytaniem:-) jestem juz ponad rok na wychowawczym i pobieram zasiłek ktory mi przysługiwał,od kilku miesiecy jednak maz zmienił prace i zarobki przewyzszaja wymagana kwote no i nie wiem czy powinnam takie cos zgłosic bo oni przeciez chca zaswiadczenie o zarobkach za rok poprzedni a nie bierzacy

Ja właśnie tez nie wiem jak to jest z tym dodatkowym becikowym...bo z ojcem dziecka tez nie jestesmy małżęństwem, nawet razem zameldowania nie mamy...ja wciąż jestem zameldowana u rodziców...wiec czy to 504 zł beda wyliczać na członków rodziny w miejscu zameldowania ?? Skoro ja mam pracę (tzn umowe o pracę na pół etatu, zarobem to ok 340 zł)

Jaaaa niestety az tak dobrze sie w przepisach nie orientuje, to o co pytala beybe bylo mi bliskie dlatego ze sama wlasnie przechodze te formalnosci i wypytywalam babeczki z dzialu swiadczen rodzinnych i mniej wiecej wiem co i jak beybe nie mam pojecia jak sie ma ta lista do tego co wkleilas, ja pierwsze slysze o kasie z ZUS przy uprawnieniu do zasilku rodzinnego. z tgo co wiem te z uprawnionego do zasilku to jest nie z zus a z GOPS albo MOPS. musze az zapytac bo moje miasto jest na tej liscie. cukeirkowa - kolezanka miala podobna sytuacje i jej wyliczali wg miejsca zameldowania czyli brali i dochod rodzicow razem. pozniej przeliczali jej to ponownie bo skladala oswiadczenie ze ona z dzieckiem stanowi oddzielne gospodarstwo. musisz sie w swoim osrodku pomocy spolecznej dopytac dokaldniej

aha no i zus nie ma nic do rzeczy do becikowego a tak na tej stronce od beybe bylo napisane, ten zasilek ze wzgledu na zarobki placi gops lub mops. niektore miasta maja jeszcze becikowe samorzadowe (ten trzeci tysiac) ale to juz trzeba by sie dowiedziec u zrodel. tutaj nr tel mozecie sprawdzic do swojego osrodka pom spolecznej http://www.becikowe.com/?sr=samorzadowe.html