Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sypendystka

stypendium socjalne na studiach, prosze o pomoc.

Polecane posty

Gość sypendystka

Gość sypendystka
otóż dostawialam stypendiuma socjalne na pierwszym roku. czyli wykazalam dochody za poprzedni ro i przyznali mi jakas kwote stypednium. teraz jestem na drugim roku i chcialabym rowniez sie ubiiegac o stypendium socjalne. i mam pytanie. wykarze znow dochody za oprzedni rok a w tym roku ide od wrzesnia na staz. jak to sie bedzie mialo do stypednium. tzn czy teraz dostane wieksza kwote z racji tego ze w porzednim roku nie pracowalam i nie wykazalam dochodu a na nastepnyc rok dpopiero beda brali pod uwage to ze poszlam na staz i dochody sie podniosly i dopiero za dwa lata bede miala mniejsze stypendium?

napisz w jakiej jestes sytuacji, bo to wiele zalezy od zarobkow, odleglosci od miejsca zamieszkania, ilosci rodzenstwa itd

Gość sypendystka
troche zaotalam ale inaczej nie umiem tego wytlumaczyc. a i nie chodzi mi o wieksza kwote tylko czy dostane w tym roku taka sama kwote jak rok temu a dopiero za dwa lata wezma moje dochody pod uwage i wtedy obniza stypendium?

Gość sypendystka
stypednum otrzymywalam 290 zl i chodzi mi o to czy teraz dstane mniejsze stypednium albo wogole czy dopiero za rok wezma moje dochody ze stazu pod uwage i wtedy je obniza.

jezeli wczesniej pracowalas (przed 1 rokiem) i wykazalas to w podaniu na pierwszy rok, a na pierwszym roku nie pracowalas, to powinnas zlozyc ponownie podanie, z takim rozliczeniem jakie masz za zeszly rok, powinnas dostac wiecej kasy, nie pamietam jak to dokladnie bylo jak sie pracowalo i pobieralo stype, ale wiem, ze do jakiejs kwoty bylo to ok

Na sem. zimowy roku akademickiego 2007/2008 potrzebujesz z urzędu skarbowego zaswiadczenie o dochodach za rok 2006. Na letni już za 2007.

Gość stypendium przyznawane jest
na podstawie dochodow z poprzedniego roku, tak jak PIT. Czyli to ile teraz dostaniesz bedzie zalezalo ile Twoja rodzina miala w roku 2006. Staz bedzie mial znaczenie za rok ;)

Gość stypendium przyznawane jest
Aaaa, tak!!! U mnie tez tylko raz sie sklada na caly rok! Nie wiedzialam, ze mozna 2 razy ;)

z tego co wiem to na prywatnych trzeba chyba 2 razy skladac (wiem, ze jakos tak bylo z akademikami) ale glowy nie oddam

Gość sypendystka
aha okk o to wlasnie mi chodzilo:D oczywiscie sie dowiem dokladnie jeszcze w szkole ale chcialam juz miec jakies rozeznanie teraz. w roku 2007 pracowalam tylko prezz jeden miesiac zarobilam ok 530 zl i jesscze rozdawalam ulotku za ok 170 zl czy to bedzie mialo bardzo duzy wplyw na wysokosc stypendium, rok wczesniej czyli z rozliczenia za 2005 rok nie pracowalam ja nigdzie tylko tata i i wyliczyli mi 290 zl Magdooosia_85 a wczesniej tylko raz im skaladalam papierki na stypednium i otrzymywalam je od wrzesnia do czerwca.

z takimi zarobkami to sie chyba nawet nie masz po co wybierac do urzedu, bo tego sie nie bedzie podatkowac, a uczelni oddajesz rozliczenie podatkowe

Gość sypendystka
aha czyli zaniose zwrobki mojego taty, ale dla pewnosci sie spytam jak to jest dziekuje slicznie za pomoc:)