Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość powiedzmy że jestem głupia

Czy jest tu ktoś kto pracuje w księgowości ? Help

Polecane posty

taka w sumie prosta jak drut sytuacja, ale ja nie wiem jak sie zachować bo księgowa na dlugim urlopie a ja jestem nowa, zielona i na stażu. Jest firma i złożyła zamówienie na artykuły biurowe. Została wystawiona faktura i zaksięgowana. Po miesiącu dzwoni z tej firmy baba która mówi że pewna pozycja na fakturze nie została uwzględniona i trzeba to skorygować. I tu pytanie co w tej sytuacji robić. Czy oddaje się tej firmie starą fakture i czeka na nową skorygowaną o nieuwzględnioną wcześniej pozycje ? Czy ta firma pierwsza wystawia nową fakture i daje mi ją czekając aż ja zwrócę starą ? czy odwrotnie - najpierw ja mam oddać starą fakturę i dopiero czekać na nową ? Co z księgowaniem skoro to już zostało zaksięgowane ? Wiem że kretyńskie te pytania ale nie chce się zbłaźnić przed tą babką nie wiedząc jak postąpić w tak prostej sprawie. Nie chcę czegoś spieprzyć, a z kolei nie mam się kogo zapytać bo wszyscy inni się wpieniają jak ich o coś pytam i warczą tylko na mnie.

Gość Asssiaa
podbijam nie umiem Ci pomoc bo sama dopiero ucze sie ksiegowosci, ale mam nadzieje że ktos sie na tym zna i pomoze :)

Gość Czegoś nie rozumiem
Jeśli firma nie uwzględniła czegoś na fakturze powinna wystawić fakturę korygującą. Może też wystawić drugą fakturę na tą jedną nieuwzględniona pozycję. Po co bawić się w podmienianie faktur?

Gość Czegoś nie rozumiem
Aha, i niby jak Ty masz po miesiącu ''podmienić'' fakturę? Jeśli to było w czerwcu miesiąc już powinnaś mieć zamknięty - VAT obliczony ( skoro płaci się do 25 ) itp.

No właśnie w tym problem. Miesiąc już jest zamknięty. Chyba pozostaje mi się wypytać tej babki jak ona to widzi chociaż ona już się zorientowała że jestem kompletnie zielona. :O

Fakturować pominiętą pozycję na nowej fakturze można do 7 dni po wydaniu towaru, a nie po miesiącu! No i oczywiście nie odsyłaj pierwotnej faktury, to jest podstawa odliczenia podatku naliczonego za zeszły miesiąc. Firma, która wystawiła fakturę z brakującą pozycją, wystawia fakturę korygującą. Robi też korektę do deklaracji za miesiąc, którego dotyczyła pierwotna faktura, bo teraz ma zaniżony VAT należny w stosunku do tego, co powinna była odprowadzić. Ty dostaniesz oryginał i kopię faktury korygującej, oryginał musi podpisać i odesłać ktoś upoważniony, a VAT naliczony z kopii faktury (w części korygowanej) odliczasz za miesiąc, w którym otrzymałaś korekŧę, lub następny.

Dziękuję Ci BARDZO za szczegółową odpowiedź!