Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość rarytasek

ludzie na tym forum nie ma katolików!

Polecane posty

Gość rarytasek

Gość rarytasek
to po co niektórzy wypowiadaja się jak katolicy a nimi naprawdę nie są, bo nie wiedzą co to znaczy nim byc

Gość a czemy tak uwazasz

hhehe:D Boga trzeba miec w sercu, samo łażenie do kościola nic nie da;]

Gość bo prawdziwych katolikow
bardzo malo jest, nie tylko na forum. W kazdym razie w Polsce n te 98 %- to zupelna lipa

Gość rarytasek
wiem dobrze napisałaś Ariane 84. Boga trzeba miec w sercu a nie łazić do kościoła. dla mnie kościół to tylko instytucja która jest nie potrzebna w wierze

niestety rarytasku niektorzy mysla ze chodzeniem do koscila zapewnią sobie życie wieczne, a codziennie przechodza obojetnie obok ludzkich nieszczęść, coz widocznie tak im łatwiej:)

Gość rarytasek
modle się żarliwie u naszego proboszcza pod sutanna za maxi opakowanie Snickersów :classic_cool:

Gość rarytasek
wiem, że taka jest niestety rzeczywistość. nic na to nie poradzimy, ale przyjdzie dzień, że wielu żarliwie zapłacze nad swoim losem i głupotą

Gość rarytasek
jestem zdania że trzeba przeczytać pismo święte (nowy testament ) ze zrozumieniem i tam jest wiele odpowiedzi na nurtujące nas pytania

Gość do autorki -rarytaska
napisz Twoją definicję bycia KATOLIKIEM .........

Gość rarytasek
tu nie chodzi o to czy ktoś jest konserwatywny czy nie. chodzi o zrozumienie świata. rydzyk uważa się za katolika a jest nim mniej niż kazdy z nas

Gość rarytasek
za dużo tutaj pisania. ja nie jestem jeszcze pewna czy dobrze myslę, ale przecież nie jesteśmy nieomylni. po prostu próbuję znajeźć dobra drogę przez zycie. gdy czytałam Nowy Testament chciałam go zrozumieć, ale wszystko można wziąć na logikę bo są rzeczy których nie wyjasnimy naukowo. dlatego Boga i samo sacrum nalezy pojmować w sposób irracjonalny

nie chcę obrazić nikogo, mówię o osbach które afiszują się ze swoim katolicyzmem na lewo i prawo, a zachowują się jak nastepuje: lży rozmówcę który nie jest katolikiem wyśmiewa go mówiąc np.: teraz tak mówisz, ale bahora to polecisz ochrzcić robi jechankę na pannę mlodą z brzuchem przykładowo mówic: puszczałaś się, a teraz Ci się białej sukni zachciewa nie toleruje żadnej krytyki i innego sposobu myślenia, innej wiary lub przekoań mam cicha nadzieję, że to tylko jaskrawe przykłady z marginesu

Gość rarytasek
tak jak napisałaś Haris Pilton ja tak nie myślę. tak mówią i zachowują sie właśnie osoby które nie wiedzą co to znaczy wierzyć i kochać bliźniego. nie wolno nikogo sądzić.

Gość łowca iluzji
jeśli katolicyzm polega na sprzeczności między dogmatami religi katolickiej a rzeczywistym codziennym życiem polaków to jest tych katolików w polsce 99%

Gość w zasadzie to nie wiem
Tudno, zeby w ogóle istnieli jacyś katolicy, skoro 3/4 polskiego kleru nie ma nic z katolicyzmem wspólnego ...

Gość rarytasek
ja nie o księdzach tutaj bo oni są (nie wszyscy) są bardzo rozpustni i tak naprawdę nie wierzą. kościół mógłby dla mnie nie istnieć. ludzie powinni się kochać i sobie pomagać. nastawiać drugi policzek gdy ktoś ich uderzy

z tym nadstawianiem policzka to nie wiem .... ale co do miłości bliźniego i pomocy wzajemnej - do tego nie potrzeba być katolikiem, trzeba być po prostu dobrym człowiekiem a to niestety nie są synonimy katolik = dobry

Gość katolka
ale wy jesteście głupi, hahahaha

Gość katolka
ktoś tu napisał, że Kościół jest niepotrzebny w wierze, być może temu komuś nie jest potrzebny, ale niech nie nazywa się katolikiem,

Gość rarytasek
muszę przyznać, że źle sformułowałam temat. zapomniałam się, bo kiedyś uważałam że jestem katoliczką ale teraz nią nie jestem i nie chcę przynależeć do żadnej z religii świata. po prostu wierzę i do tego kościół oraz zakłamany ksiądz nie jest mi potrzebny.