Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Pasja

BIESIADA

Polecane posty

ojej,ale sie rozmarzylam,,, Kupilam sobie perfume SHANIA starlight i to jest moj Mikolaj,,, Jak widzicie,dosc skromny!Chyba cos sobie dokupie,bo przeciez kocham siebie i nie bede krzywdzic dziecka w sobie.hihihi Ciekawa jestem,kto tu wpadnie ze wspomnieniem jeszcze? Jarzebinko________och te buciki!!!! Usmiechnelam sie do Ciebie👄

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Od dzisiaj na BIESIADZIE powinny pojawiac sie wigilijne i swiateczne przepisy,,,, Barszcz wigilijny Sporządzić smak: do 1 1/4 l wody wrzucić pokrajane jarzyny: 3 średniej wielkości marchewki, 2 pietruszki, 1/4 selera, 1 pieczoną cebulę, 5 dkg suszonych grzybów, 2 listki bobkowe, 4 ziarnka ziela angielskiego, 2-3 ziarnka pieprzu. Osobno pokrajać w talarki 4 buraki, zalać w osobnym garnuszku 1/2 l wody z dodatkiem 1 łyżki octu i gotować co najmniej 1/2 godziny. Gdy smak i barszcz z buraków jest już ugotowany, wszystko przecedzić, zlać razem, rozetrzeć ząbek czosnku z solą, dodać do wywaru, połączyć z kwasem buraczanym, doprawić cukrem. Grzyby z wywaru użyć do uszek. KWAS BURACZANY: 2-3 duże buraki obrać, pokroić w talarki, ułożyć w słoju lub glinianym garnku, zalać ok. 1 l przegotowanej, letniej wody. Na wierzchu położyć kawałek razowego chleba (najlepiej piętkę), obwiązać ściereczką i pozostawić w ciepłym pomieszczeniu na 5 - 8 dni. Gdy barszcz sfermentuje, zlać do butelki lub słoika, dobrze zamknąć, przechowywać w chłodnym miejscu. Uszka z grzybami: ciasto: 1 szklanka mąki, 1 jajo, trochę wody, sól; nadzienie: 10 dkg suszonych grzybów, 1 cebula, 1 jajo, sól, pieprz, łyżka tartej bułki. Jeżeli nie używamy grzybów z barszczu lub jest ich za mało to grzyby starannie opłukać, ugotować, odcedzić, przepuścić przez maszynkę (wywar można zużyć do zupy lub sosu). Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na tłuszczu na złoty kolor, dodać grzyby, ostudzić. Następnie wbić do grzybów jajko i dobrze wymieszać, doprawić solą i pieprzem. W dużym garnku nastawić wodę do gotowania uszek. Mąkę przesiać, wymieszać z jajkiem, solą i wodą, wyrobić niezbyt twarde ciasto. Rozwałkować, pokroić w kwadraty (ok.4 x 4 cm), nakładać nadzienie. Zlepiać trójkąty, a następnie dwa rogi ze sobą. Gotować we wrzącej, osolonej wodzie. Po wyjęciu układać na półmisku i polewać masłem, aby się nie posklejały

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Barszcz grzybowy ciemnobrązowy Składniki: garść suszonych grzybów - najlepiej prawdziwków sól pieprz ociupinka imbiru Sposób przygotowania: Suszone grzyby (oczywiście najlepsze są same kapelusze i to prawdziwków - w końcu to Wigilia) zalewam wrzątkiem i odstawiam do wystygnięcia. Należy pamiętać, że im mniejszą ilością wody zalejemy grzyby, tym barszcz będzie bardziej esencjonalny. Gdy przestygną zaczynam gotować na wolnym ogniu ok. 1 godziny. Grzyby wyjmuję, wykorzystam je do zrobienia farszu do pierogów i grzybów smażonych w cieście. Teraz pora barszcz doprawić. Solę, dodaję świeży zmielony czarny pieprz i odrobinę imbiru. Powinien być pikantny, postny i mocno rozgrzewający. Do barszczu podaję pierogi gotowane lub odsmażane oraz grzyby smażone w cieście.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Kochane! Czestuje golabkami:D gołąbki z suszonymi grzybami Gotuję ryż w torebkach 2szt , gotuję suszone grzyby im więcej tym lepiej. Ugotowane grzyby przepuszcaam przez maszynkę, łączę z przestudzonym ryżem, dodaję jajko, trochę oliwy, sól,pieprz z młynka i dokładnie mieszam.Kapustę odparzam, odkrajam zgrubienia na liściach i nakładam farsz, zawijam tak jak gołabki i gotuję z kostką grzybową. Z jednego liścia robię dwa gołąbki ,ponieważ trzeba spróbować każdej potrawy a gołąki są wyśmienite. Danie to może być podawane z ziemniakami w okresie postu. Życzę smacznego!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Spotkanie z Monika,,, ❤️❤️❤️ Odetchnęła. “Ten hrabia spadł mi jak z nieba” - myślała idąc do banku przelać pieniądze na konto kancelarii prawnika Iwo. Codziennie, otwierając skrzynkę na listy, miała nadzieję, że znajdzie w niej list od Iwo. I codziennie przeżywała tak samo mocne rozczarowanie. Teraz, kiedy wysłała pierwszą ratę długu, jej nadzieja wzmogła się. “Zobaczy, że staram się oddać to wszystko, przeczyta mój list - bo chyba dotarł do niego? - odezwie się. Musi się odezwać”. Nadzieja przeplatała się ze zwątpieniem. Czas płynął, a od Iwo nie było żadnego znaku. Zatelefonował Długopolski, że za trzy dni przyśle ludzi po biurko i fotel. Wieczorem zaczęła opróżniać szuflady. Kiedy wzięła do ręki kopertę ze zdjęciami z pobytu z Paryża, rozkleiła się zupełnie. Rozsypała zdjęcia po dywanie i wpatrując się w nie czuła, że bez niego jej życie nie ma żadnego sensu. Znów sięgnęła po koniak. Piła i płakała. “Tyle wspaniałych chwil. Znów pokazał mi raj, żeby za chwilę strącić mnie w piekielną otchłań. Czy on nie ma serca? Gdzie on się podziewa? A jeśli pociesza się w ramionach innej?” - z pasją rzuciła kieliszkiem o ścianę. Płakała jak wtedy, przed laty. Jak wtedy, kiedy po upojnych dziewiętnastu dniach odwiózł ją do ośrodka w Jarosławcu. Tamte dziewiętnaście dni zmieniły całkowicie jej życie. A teraz znów wrócił. Po to, żeby złamać jej serce ponownie. - Nie przeżyję tego, nie mam, po co żyć - rozpaczała, depcząc rozrzucone zdjęcia. - Kto mnie przeklął? Dlaczego ja jedna nie mogę być szczęśliwa z mężczyzną, którego kocham? Pozbierała zdjęcia i wepchnęła je do koperty. Łzy płynęły nadal po jej twarzy. - Dokończę, co postanowiłam - otarła twarz rękawem. - A potem... Nie, nie będę teraz myśleć, co potem. Nalała sobie znów koniaku. Ostrożnie pozbierała odłamki szkła. Została jej do opróżnienia ostatnia, dolna szuflada. Tam trzymała rodzinne dokumenty swoje i Maćka. Pamiątki po rodzicach i ciotce Honoracie. Pociągnęła za uchwyt, szuflada ani drgnęła. - Do cholery, jeszcze tego mi brakowało! - uderzyła dłonią, mając nadzieje, że szuflada się odblokuje. Nic. Próbowała podważyć śrubokrętem. Na nic. - Nie, poczekam do jutra - postanowiła - nie chcę uszkodzić mebla. Przecież już go sprzedałam. Ale ta zatrzaśnięta szuflada nie dawała jej spokoju. Po chwili znów próbowała zmusić ją do posłuszeństwa. Jej zabiegi były bezskuteczne. Postanowiła powyjmować górne szuflady. Ciężko jej szło, bo zrobione z solidnego drzewa, sporo ważyły. Wreszcie uporała się z nimi. Ostania szuflada nadal nie dawała się wyciągnąć. “Uderzę od środka młotkiem, może puści” - postanowiła. Walnęła z całej siły młotkiem owiniętym ręcznikiem. Szuflada odskoczyła, a wraz z nią dolna listwa. - No tak - Monika usiadła na podłodze - i uszkodziłam mebel. Akurat przed sprzedażą. cdn

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dzieciece wspomnienia. Andrzej Borecki. ❤️❤️❤️❤️ Cicha noc, swieta noc. Wraca czesto wspomnien swiat, Gdy byl ze mnie maly brzdac gdy nad glowa stolu blat. Chata na wsi, sniegu biel na polach i na drzewach Wdomu izba, mala sien, piec, gdzie chleb dojrzewal. Sciany z drewna, z slomy dach glina na klepisku. tak bezpieczny bywal swiat w rodzinnym uscisku. W jednej z scian okienko tkwi, ot---- szybka malenka nawet wslonca pelne dni jasnosc tu niewielka. Z scian spoglada swietych krag zamknietych w obrazach. Na zapiecku mruczy kot sniac o lepszych czasach. Wrogu izby swierka pien pachnie jeszcze lasem wszak wigilii jest to dzien gwiazdka juz za pasem. na choince ozdob moc z papieru i zlotka. Swieczki rozjasniaja noc, z ciasta gwiazdka slodka. Pod obrusu lsniaca biel garsc siana wlozono, By pomyslnosc w kazdy dzien, by szczesciem darzono. Dla kazdego talerz jest, osobny dla goscia by samotny tez mogl zjesc, gdy chatke te spotka. Zapach barszczu, grzybow won, na patelni karp skwierczy. Spracowana dziadka dlon oplatek juz dzierzy. Zyczen mos, usmiechow moc, radosc w duszy wielka. Potem na dwor w mrozna noc przez pola pasterka. Dzis gdy chaty dawno brak, gdy dziadkowie w niebie. Wraca czasem tamten swiat, sen o swojskim chlebie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
JODELKO! U mnie juz noc, zostaw prosze dla mnie golabka na jutro...... odgrzeje sobie :D 👄 Dobranoc BIESIADO !🖐️

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
JARZEBINKO__________Wraca tamten swiat,oj wraca,,,To my go przywolujemy! Brakuje go nam,,, Piekny wiersz:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
JARZEBINKO____________juz jest w pojemniczku! Odgrzejemy je jutro! Wiem,ze u CIEBIE juz noc,,,, Dobranoc kochana👄

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Rolada czosnkowo-ziołowa Ok.1kg chudego surowego boczku bez kości 6-7 ząbków czosnku, po pół łyżeczki suszonej mięty, szałwii,cząbru,bazylii i majeranku, łyżka oliwy, łyżka białego wytrawnego wina, pół szklanki bulionu, łyżeczka soli, ćwierć łyżeczki pieprzu Czosnek utarty z solą połączyć z ziołami, pieprzem, oliwą i winem. Umyty i osuszony boczek bardzo dokładnie natrzeć przygotowaną pastą, ciasno zrolować owinąć folią, wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia boczek w folii ułożyć na blasze wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 90 min, skrapiając bulionem.pod koniec pieczenia odwinąć z folii, aby mięso się zrumieniło. Podawać na ciepło lub na zimno,z chrzanem lub innymi ostrymi sosami.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ADWENT Słowa te przypominają nam tajemnicę Narodzenia Pańskiego, a także czas, który je poprzedza zwany ADWENTEM. Są to cztery niedziele poprzedzające Święta. Przeciętny chrześcijanin, katolik może na te przypomnienia odpowiedzieć: przecież ja to wszystko znam, mam już za sobą wiele lat praktyk chrześcijańskich. Jednak przypominając je sobie doświadczony katolik może wzbogacić swoje religijne przeżycia, a ubogacając je we wspólnocie parafialnej stworzy lepszy duchowy klimat dla dzieci i młodzieży. Słowo: \"Adwent\" pochodzi z języka łacińskiego od słowa: \"Advenio\" i znaczy po polsku: przychodzę, przybywam, ukazuję się, wybucham, przypadam w udziale. Od zarania chrześcijaństwa te znaczenia odnoszono do Narodzenia Mesjasza Chrystusa Jezusa zwanego też przez autorów natchnionych \"Słońcem Sprawiedliwości\", które wzeszło światu pogrążonemu w ciemnościach błędu. Mroki te swoim łagodnym blaskiem rozprasza \"Jutrznia Zaranna\" Najświętsza Matka Chrystusa Niepokalanie Poczęta Dziewica. Jeśli nam ma dar Adwentu przypaść w udziale, trzeba otworzyć nasze dusze.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wymownym symbolem Adwentu jest wieniec i świeca adwentowa. Wieniec adwentowy ma nam przypominać o radosnym czasie przygotowania adwentowego do zbliżających się świąt Bożego Narodzenia. Adwent to również czas przygotowania świątecznych niespodzianek dla najbliższych. To czas przygotowania naszych serc na przyjście Dzieciątka Jezus przez rekolekcje. Życze Wam spokojnego oczekiwania na Święta Bożego Narodzenia !!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ANGLIA Święty Mikołaj to staruszek z siwą brodą w długim czerwonym płaszczu. Dzieci piszą do niego listy, aby przypomnieć, jakie są ich życzenia. Listy wrzuca się do kominków, aby z dymem poleciały do nieba. Na kominkach i przy łóżkach wiszą, czekające na prezenty skarpetki. W centralnym punkcie domu musi stać pięknie przyozdobiona choinka. Tradycyjnym posiłkiem jest pieczony indyk lub befsztyk, na deser śliwkowy pudding.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
BELGIA W Belgii św. Mikołaj odwiedza każdy dom dwa razy. Czwartego grudnia by sprawdzić zachowanie dzieci, szóstego grudnia z prezentami za dobre zachowanie lub rózgami za złe. Mikołaj zostawia prezenty w bucikach, dzieci, aby przypodobać się Mikołajowi przygotowują marchewkę lub siano dla jego osiołków. Wigilia jest dniem przeznaczonym na ceremonie religijne i przedstawienia upamiętniające narodziny Jezusa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
DANIA Świąteczna uczta odbywa się o północy w Wigilię Bożego Narodzenia. Wszyscy z niecierpliwością czekają na deser, specjalny ryżowy pudding, w którym ukryty jest jeden migdał. Szczęśliwiec, który znajdzie migdał, będzie szczęśliwy przez cały następny rok. Święty przynoszący prezenty znany jako Julemanden, przyjeżdża w towarzystwie elfów, saniami zaprzężonymi w renifery. Dzieci zostawiają dla elfów mleko i pudding i są bardzo szczęśliwe gdy rano jedzenia nie ma.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
FRANCJA W prawie każdym francuskim domu w Wigilie bożego Narodzenia, odbywa się przedstawienie upamiętniające to wydarzenie. Drzewka świąteczne nigdy nie były bardzo popularne we Francji. Piecze się jednak tradycyjne ciasto, zwane buche de Nol, co znaczy świąteczny pieniek. Ciasto i inne charakterystyczne potrawy jedzone są podczas wielkiej uczty zwanej le rveillon. Menu jest bardzo zróżnicowane, w zależności od części Francji, w której się mieszka. Prezenty przynosi nam Pere Noel z przyjacielem Prę Fouettard, który wie jak zachowywało się każde dziecko i doradza, jaki prezent powinno dostać. Dorośli wymieniają między sobą prezenty dopiero podczas Nocy Sylwestrowej.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
GRECJA Święty Mikołaj jest bardzo ważny w Grecji ponieważ jest patronem marynarzy, jednym z jego zadań jest ratowanie statków przez sztormami. W świąteczny wieczór dzieci chodzą od domu do domu i zbierają słodycze w zamian za śpiewanie kolęd. Na każdym stole znajdziemy Chleb Chrystusa, duże słodkie bochenki w różnych kształtach i z różnymi zdobieniami. Drzewka świąteczne nie są w Grecji popularne.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
HISZPANIA Święta w Hiszpanii są głęboko religijne. Patronką kraj u jest święta Maryja. Jej świętem, 8 grudnia rozpoczyna się pora radości. Wieczór Wigilijny, zwany Nochebuana, to tańce i śpiewy na ulicach przy akompaniamencie gitar. Pierwszy dzień świąt rodziny spędzają razem bawiąc się i ucztując. Dzieci czekają na prezenty, które przynoszą Trzej Królowie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
HOLANDIA Święty Mikołaj jest znany jako Sinterklass. Przypływa on statkiem w ostatnią sobotę listopada. Na swoim białym koniu Sinterklass paraduje przez całe miasto, odwiedza pałac królewski, gdzie książę i księżniczka muszą przyznać się czy były grzeczne, podobnie robią wszystkie holenderskie dzieci. Piąty grudnia jest dniem szukania prezentów, które mogą być ukryte w najrozmaitszych miejscach. Podczas Wigilii nie rozdaje się już prezentów, odbywa się uroczysta kolacja, śpiewanie kolęd. 26 grudnia ludzie odpoczywają i odwiedzają się nawzajem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
IRLANDIA Święta są w Irlandii są przede wszystkim uroczystością religijną. W prawie każdym domu znaleźć można aż trzy świąteczne drzewka. Najpowszechniejszym zwyczajem jest umieszczanie świec w oknach w noc Wigilijną, które mają oświetlić drogę świętej Rodzinie szukającej schronienia. Ciasta na Wigilię i Nowy Rok przygotowywane są już na początku grudnia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
NIEMCY Święta są bardzo ważną porą dla każdej rodziny, przygotowania są czynione na wiele tygodni wcześniej. Udekorowane drzewko jest obowiązkowym elementem w każdym domu. Zazwyczaj Pani domu dekoruje choinkę i dopóki nie skończy, nikt nie ma prawa zobaczyć drzewka. Prezenty przynosi Dzieciątko Jezus w towarzystwie elfów, skrzatów i wielu innych postaci znanych dzieciom z bajek.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
PORTUGALIA Oprócz tradycyjnej Wigilijnej, w Portugalii ma miejsce specjalna uczta. Odbywa się ona rano pierwszego dnia świąt i nazywana jest consoada. Przy stole zostawia się wówczas jedno wolne miejsce dla dusz tych, którzy odeszli.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
SZWECJA Święta w Szwecji rozpoczynaj ą się 13 grudnia ucztą na cześć św. Łucji, kończą się 13 stycznia. Tradycyjny obiad zaczyna się od kromki chleba z lampką alkoholu Po obiedzie odbywa się uroczyste otwieranie prezentów, przynoszonych skrzata zwanego Jultomen. Należy go ugościć, w przeciwnym razie już więcej do nas nie zawita. Szóstego stycznia dzieci zostawiaj na noc w butach marchewką i siano dla koni Trzech Króli. Ulubieńcem jest Baltazar, który podróżował na osiołku i podobno przynosi prezenty.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
WŁOCHY Podczas świąt w wielu miejscach we Włoszech wystawiane są scenki narodzenia Pańskiego, zwyczaj ten był zapoczątkowany przez świętego Franciszka z Asyżu. Prezenty wymienia się dopiero szóstego stycznia na pamiątkę darów, które Jezusowi przynieśli Trzej Królowie. Dzieci czekają na La Befanę, która przynosi nagrody za dobre zachowanie lub kary za złe. Prezentem dal rodziców są samodzielnie wykonywane przez dzieci karty świąteczne zawierające życzenia i obietnice na przyszły rok.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Austria W zależności od regionu, w Austrii kultywowane są różne tradycje. W Wiedniu na wigilijnym stole króluje karp, a w Karyntii - pieczona kaczka. Najpopularniejsze jest zwyczajne ciasto: z mleka, mąki, soli, masła i miodu. Do świątecznych przysmaków należą pierniki, wino z korzeniami, gorące kasztany i pieczone migdały. W Austrii znany jest obyczaj przygotowywania szopki, czyli figurek Świętej Rodziny i małego Jezusa. Jedna z najpiękniejszych kolęd świata \"Cicha noc, święta noc\" (Stille Nacht, Heilige Nacht) powstała w Austrii, w małej wiosce Oberndorf koło Salzburga w grudniu w 1988 roku. Słowa napisał ksiądz Joseph Mohr, a muzykę - organista Franz Xavier Gruber.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Czechy W Wigilię Bożego Narodzenia - Czesi odwiedzają cmentarze. Tego dnia groby najbliższych i przyjaciół ozdabia się wieńcami, kwiatami, gwiazdami betlejemskimi oraz koszyczkami ze specjalnymi bożonarodzeniowymi ciasteczkami. W wielu czeskich domach podczas Bożego Narodzenia słucha się kolęd, popularne jest również odwiedzanie szopek bożonarodzeniowych. Najważniejszą potrawą wigilijną jest karp podawany z sałatką ziemniaczaną. Na deser podaje się kruche ciasteczka (vánoční cukroví), pieczone osobiście przez każdą panią domu. Ciasteczka mają różne kształty i są bardzo ważną potrawą na czeskim wigilijnym stole. Po kolacji dzieci dostają prezenty od Jezuska. Również po kolacji wigilijnej zwyczajem jest kolędowanie. Okres Bożego Narodzenia kończy się świętem Trzech Króli.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dania --cd Obchody świątecznego Bożego Narodzenia w Danii rozpoczynają się od adwentowego wieńca z czterema świecami, które po kolei są zapalane w cztery niedziele poprzedzające Wigilię. Kolacja wigilijna składa się z pieczonej kaczki lub gęsi faszerowanej suszonymi śliwkami oraz ris r l`amande, czyli ryż z owocami i przyprawami. Do jednej z miseczek z tą potrawą wkłada się migdał, a ten, kto go znajdzie dostaje jeszcze jeden prezent. Najważniejszym punktem wigilijnego spotkania jest obdarowywanie prezentami. Po kolacji zapala się światełka na choince, którą zdobią liczne małe chorągiewki, Dannebrog.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Estonia Święta Bożego Narodzenia - Jőulud - w Estonii są niezwykle ciekawe. Wiele rodzin obchodzi święta dwukrotnie - w obrządku luterańskim i prawosławnym, obchodzonym dwa tygodnie później. W dzień Wigilii Estończycy udają się na mszę. Przed wyjściem, zgodnie z tradycją, zażywają kąpieli w saunie. Po mszy czeka na nich odświętnie nakryty stół z jedzeniem i świecami. Na stole stawia się dodatkowe nakrycie. Na kolację wigilijną podawanie są tradycyjne posiłki - te same od pokoleń. Tradycyjną potrawą jest pieczony indyk (lub gęś) z jabłkami, kiszona kapusta (mulgikapsad), ziemniaki, brukiew podana z łbem wieprza, wieprzowina, salceson, sałatka ziemniaczana z czerwonymi burakami oraz paté, rosolje i marynowana kapusta. a deser świąteczne pierniczki zwane piparkoogid z ziarnkami pieprzu, kakao i cynamonem. Pije się piwo, kwas lub miód pitny oraz grzane wino.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Finlandia Czas świątecznych przygotowań rozpoczyna się w tym kraju dużo wcześniej niż w pozostałych państwach UE, wraz z tzw. małymi świętami (Pikkujoulu). W każdą niedzielę adwentu zapala się kolejne świeczki. Kiedy już wszystkie zapłoną, dzieci otrzymują pierwsze prezenty. Tradycyjnym fińskim napojem świątecznym jest grog - napój z czerwonego wina z ziołami, rodzynkami i migdałami. Święta w Finlandii rozpoczynają się 24 grudnia o szóstej rano mszą ku czci narodzin Chrystusa. W kościołach przy każdej ławce płoną świeczki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Hiszpania W małych miejscowościach zwyczajem jest gromadzenie się wiernych przy \"urnie losu\". Każdy wrzuca do niej karteczkę ze swoim imieniem, następnie losuje się dwie z nich. Wylosowana para będzie parą najlepszych przyjaciół w nadchodzącym Nowym Roku. Zwyczajem regionalnym hiszpańskiej Galicji jest rozpalanie ognisk w noc Bożego Narodzenia, by błąkające się dusze grzeszników nie marzły. Natomiast w Andaluzji Boże Narodzenie ma charakter ulicznych zabaw. Ważniejsza od choinki jest w Hiszpanii szopka. Mimo iż w Wigilię przygotowuje się uroczystą kolację, to jednak najważniejsze znaczenie ma święto Trzech Króli. To wtedy właśnie, dwanaście nocy po Bożym Narodzeniu, dzieci otrzymują prezenty, od Trzech Króli. W zamian za podarki dzieci przygotowują im słodycze i kostki cukru dla wielbłądów.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×