Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość firma windykacyjna- prosze o

PROSZE, PROSZE O RADE

Polecane posty

prosze o rade; Jakis czas temu zostalam napadnieta i okradziona z rzeczy osobistych w tym z komorki sluzbowej i prywatnej; Operator odmowil sprzedazy tanio nowego aparatu; Odkupilam tylko jeden - firmowy; Zostala zerwana umowa - Operator Orange mimo oddal dlug do firmy windykacujnej; Zaplacilam 500 zl do tej pory, ale nie moge wiecej, bo sama wychowuje 2 dzieci, i po prostyu nie mam jak; Nekaja mnie dzwoniac do pracy, te hieny wstretne , a ja juz nie moge nic wiecej im zaplacic; CO ZROBIC, WYSLALAM LIST ZE NIE MOGE NA RAZIE, A ONI MNIE STRASZA, I NIE DAJA SPOKOJU;

co oni moga zrobic? przyjsc do pracy? Jesli 90 % mojego wynagrodzenia to rachunki, czy moga mi jescze cos zabrac?

Firma windykacyjna nic nie może Ci zrobić tylko straszyc i nękać. Dopiero oddanie do sądu i uzyskanie nakazu płatniczego lub tez wyroku sądowego powoduje skierowanie sprawy do komornika i wtedy komornik (a nie windykacja) zajmuje się ściaganiem długów. Rachunki nie stanowia ochrony przed komornikiem, niestety.

dziekuje za odpowiedz; To nikczemnosc, bo uwazqaj=m ze 500 zl jakie zaplacilam to wszystko co moglam, wlasciwie kosztem jedzenia i rzeczy dla dzieci, ale jednak placilam; Oni zeruja jak hieny na nas, JA NIE JESTEM PRZESTEPCA; Jak zyc w tym kraju? Ania

Sad? A jesli uzna, ze ich roszczenie sa bezsasadne? A jesli uzna, ze nie mam z czego placic tych pieniedzym ktrych chce windykator? Ania

Znalezione w necie : Windykator nie może zastraszać środa, 21 luty 2007, 12:17 źródło: Twoja Firma Wczorajszy wyrok Sądu Ochrony Konkurencji i Konsumentów powinien położyć kres niedozwolonym praktykom stosowanym przez firmy windykacyjne. Przynajmniej niektórym. Zgodnie z jego treścią w wezwaniach do zapłaty dłużnicy nie mogą być straszeni tym, że w razie nieuregulowania należności sprawa zostanie skierowana do prokuratury. Nie można także jako środka perswazji używać zestawień maksymalnych kosztów ewentualnego postępowania sądowego i egzekucji długu - podaje \"Rzeczpospolita\". Sprawa, która rozpatrywał sąd, dotyczyła firmy windykacyjnej Presco. \"Windykator miał m.in. nierzetelnie wskazywać w pismach kierowanych do dłużników kwoty ich zadłużenia, nie podawać podstawy prawnej dochodzonych roszczeń i okresu, za jaki domaga się zapłaty długu. Presco argumentowało, że w momencie nabycia wierzytelności (zgodnie z art. 512 kodeksu cywilnego) informuje się o tym dłużnika. Potem w wezwaniu do zapłaty windykator powołuje się na tę cesję.\" - pisze \"Rzeczpospolita\". Z odpowiedzi na zarzuty radca prawny Elżbieta Barembruch, pełnomocnik Presco, podkreślała - \"Trudno oczekiwać, że za każdym razem w każdym piśmie wysyłanym do dłużnika będzie się opisywać historię całej sprawy\". \"Kolejny zarzut to niedokładne podawanie ewentualnych kosztów postępowania sądowego i egzekucyjnego, a także graficzne wyeksponowanie tych sum. Presco odpierało te zarzuty. Twierdziło, że ma prawo informować dłużników o wysokości kosztów i wyraźnie zaznacza w kierowanych do nich pismach, że są to maksymalne stawki kosztów. Graficzne wyeksponowanie tych kosztów służy natomiast zwróceniu uwagi, że gdy dojdzie do procesu, bo klient nie spłaci dobrowolnie długu, to poniesienie przez niego tych kosztów będzie nieuchronne.\" - czytamy w \"Rzeczpospolitej\". Zdaniem sądu prezentowanie kosztów sprawy, i to w maksymalnej wysokości, jest niedozwolone, tym bardziej, że mają one charakter hipotetyczny. Nie można z góry zakładać, że to dłużnik pokryje koszty sprawy. \"Sąd musiał też rozstrzygnąć, czy firma windykacyjna może straszyć dłużnika skierowaniem zawiadomienia do prokuratury o podejrzeniu popełnienia przestępstwa wyłudzenia (art. 286 kodeksu karnego). Uznał jednak, że powoływanie się na tylko teoretyczną możliwość (bo wobec większości dłużników nie ma do tego realnych podstaw) powoduje, że czują się oni zastraszeni. - Formy kontaktu z dłużnikami nie mogą przekraczać pewnych granic - podkreślał sąd w wyroku.\" Wyrok nie jest prawomocny, można się więc spodziewać apelacji. Warto pamiętać, że na każdym etapie windykacji dłużnik może domagać się, by egzekwowano chroniące go prawa. Należą do nich: prawo do informacji, zwłaszcza o wysokości zadłużenia oraz o stosunku prawnym, z którego to zadłużenie wynika (konkretna umowa, faktura, orzeczenie sądu); firma windykacyjna powinna okazać pełnomocnictwo do dochodzenia zapłaty określonej wierzytelności; firma windykacyjna powinna udzielić informacji o osobach, z którymi dłużnik może się skontaktować celem negocjacji spłaty należności; wszelkie czynności windykacyjne muszą się odbywać z poszanowaniem ochrony dóbr osobistych, takich jak: zdrowie, wolność, cześć, swoboda sumienia, nazwisko, nietykalność mieszkania. Na podstawie kodeksu cywilnego dłużnik może żądać zaniechania działania lub dopełnienia czynności potrzebnych do usunięcia jego skutków; ustawa o ochronie danych osobowych wprowadza generalny zakaz przetwarzania danych osobowych. Gdy dojdzie do naruszenia przepisów, organem upoważnionym do wydawania decyzji administracyjnych jest generalny inspektor ochrony danych osobowych; prawo bankowe nakłada na firmy, wykonujące czynności windykacyjne, obowiązek zachowania tajemnicy bankowej (art. 5 oraz 104 ust. 1 prawa bankowego). Informacji związanych z dochodzonymi należnościami nie mogą udzielać nawet najbliższym osobom dłużnika; czynności wchodzące w zakres windykacji bezpośredniej muszą się odbywać przy współpracy lub za zgodą dłużnika. Zgody tej wymaga wejście do domu, nagrywanie rozmów, odebranie rzeczy ruchomych. Więcej informacji w \"Rzeczpospolitej\", w artykule Michała Kosiarskiego pt. \"Windykator nie postraszy dłużnika prokuratorem\". Zobacz także: Wysokie kary dla monopolisty Na przyznających się do niebezpiecznego towaru czeka amnestia Kogo dotyczą niedozwolone klauzule wyjaśni Sąd Najwyższy Jeśli przywileje dla konsumenta, to nie dla firmy Uregulowanie należności tylko po otrzymaniu faktury