Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jeśli masz pytanie-PYTAJ

antykoncep.,poród,połóg,żywienie niemowląt i dzieci-chętnie pomoge

Polecane posty

Od czasu do czasu czytam te forum.Niektóre odp.mnie przerażają bo nic nie mają wspólnego z prawdą.Tak wiec chętnie pomoge świeżym mamusią :)

Gość tylutka
mamusiom a nie mamusią

Gość wiljeczkaa
Mam pytanko odnośnie antykoncepcji.Chciałabym zacząc stosowac jakąs ale nie wiem jaka myslałam pomiedzy prezerwatywa+globułka lub tabletki anty lecz co do nich nie mam zbyt duzej wiedzy na ten temat ale słyszałam ze wiele chorob moga przyspieszać o skutkach ubocznych itp. i troche sie tym załamałam bo tak szczerze to juz byłam u gina i kupiłam je(Novenette)ale jak narazie sie wstrztymuje dopuki nie bede pewna ze moge ich uzywać nie żałować teraz i w przyszłości bo nie chce sobie czasem życia zjebać ..:(

Gość jeśli masz pytani-PYTAJ
przepraszam wszystkie mamy za błąd. gumka+globulka to skuteczna antykoncepcja jeśli te 2 rzeczy idą w parze.Ale pamiętaj że globulka może Ciebie uczulać,bardzo mocno się pieni oraz trzeba ją zaaplikować w pochwie 15 minut przed stosunkiem.Co do pigułek mają swaje wady i zalety(tak jak inne śr.antyk.)Tobie da napewno dużą ochroną przed niechcianą ciążą,obnirza zacharowanie raka jajnika i trzonu macicy,polepsza cere,pazokcie i wlosy,łagodzi bule mięsiączkowe oraz normuje okres.Ale jest też dużo wad o których trzeba wiedzieć -jej stosowanie sprzyja infekcją grzybicznym,Przebyte lub istniejące powikłania zakrzepowo-zatorowe, choroby naczyń mózgu i serca. otyłość (BMI powyżej 30 kg/m2), obecność żylakówWada zastawkowa serca. Choroba niedokrwienna serca.

Gość wiljeczkaa
Ja myślałam o stosowaniu tabletek najwyżej 4 miesiące:) I przez ten czas tak samo te choroby i powikłania moga mnie dopaść??? Prezerwatywe i globułke juz stosowałam ale nie długo i wyrywczo i było ok:)

Gość wiljeczkaa
Jak byś mi poleciła??Co żebym stosowała(mam nie spełna18lat:) Ja juz sie w tym wszystkim pogubiłam i nie wiem co mam robić prosze pomoż mi wybrać dobra decyzje bo mam 50/50 miedzy tabletkami anty....:( :( Bardzo dziekuje z góry za odpowiedź:)

Jak powinien wyglądac mniejwiecej dzienny jadlospis czteromiesiecznego dziecka?

wijeczkaaa---- Jest naprawde dużo śr.antykoncepcyjnych na rynku. Ze względu na Twój wiek wybrałabym pigułki lub plastry.Pamiętaj że plastry też zawierają hormony jak pigułki ale nie obciążają wątroby ale jest 2 strona medalu bo skróa wchłania szybciej hormony.

Gość wywolacie wojne
a przepraszam kim jestes ze bierzesz na siebie odpowiedzialnosc za takie rady?? i nie mowie tego z przekasem tylko pytam z ciekawosci :) aha i miesko dla 4miesiecznego malucha to juz chyba lekka przesada? Moze wpisz w wyszukiwarce dieta dla niemowlat i poczytaj stronki :) oto moja rada:D

Gość emilka*************
w takim razie ja zapytam. Czy można brać tabletki anty np. przez jeden miesiąc? Na ile czasu jest jedno opakowanie? przepraszam za takie pytania ale mam dylemat. Nie jestem małolatą, mam 23 lata:)

Gość tylutka
bole obniza infekcjom

Gość jeśli masz pytania-PYTAJ
justyaaaa---Dla smyka najlepsza jest zupka jak ugotujemy z mięsa królika lub z cielecinki.Dlatego też na początek polecam takie miesko.Później mozesz wzbogacić o kurczaka,wołowinke,schab colloeee----Twoja córeczka jest jeszcze za mała by ustalić jej jadłospis.Jeśli karmisz małą mlekiem modyfikowanym możesz dać jej na początek tylko i wyłącznie soczek jabłkowy lub tarte jabłuszko.Jednak radziłabym poczekać do 5 miesiąca.

emilka----1 opakowanie starcza na 21 dni.Osobiście nie radziłabym brać pigułek na tak krótki czas,można sobie popsuć harmonie całego organizmu.

Ja juz jej podalam takie jabluszko i marcheweczke po 4 miesiacu ze sloiczka oraz zupke...I kaszke ryzowa. Zle zrobilam? Nie karmie Michaliny piersia od poczatku,gdy nie moglam z powodow zdrowotnych.

Gość emilka*************
cholercia, no to już nie wiem. W przyszłym miesiącu będę mieszkała z moim chłopakiem, wyjeżdzamy na wakacje. Boję się ciązy, a gumek nie cierpię... Co poradzisz?

Gość wywolacie wojne
ZADALAM PYTANIE :) GRZECZNIE I BEZ JAKICH KOLWIEK USZCZYPLIWOSCI :) CZY MOGLABYS MI ODPOWIEDZIEC?

wywołacie wojne---oczywiście że moge odp :) jestem od 5 lat ginekologiem-położnikiem.W chwili obecnej nie pracuje(wychowawczy)tak więc chcialabym tylko pomóc.

Gość jeśli masz pytanie -PYTAJ
colline--- wg nowych zasad żywienia mówi się że można już 4 m wprowadzić po troche stałe pośiłki.Jednak ja bym zaczekała do 5 miesiąca.Jeśli dzidzia nie ma biegunki,nie boli brzuszek,nie ma wysypki to nie ma powodu do zmartwień.

emilka---w takim wypadku radziłabym plastry.Zanim zdecydujesz się antyk.to radziłabym na konsulacje z lekarzem ginekologiem który to po zbadaniu Ciebie stwierdzi czy nie ma do nich przeciwskazań.

Gość wywolacie wojne
aha :) a to dziekuje :)

Gość emilka*************
heh dzięki wielkie, wlasnie w poniedizalek sie wybieram do lekarza. Zobaczymy co powie:)

Gość majcik1975
witam , mam pytanko , no może dwa. Jak przekonac córcie która ma 6 mies.aby jadła kaszkę ? nie skutkuje karmienie butelka ani łyżeczką , kaszki wypróbowane już prawie wszystkie zarówno jak i kleiki .Nie chce jeść .Za zupkami , mięskiem , owocami równiez nie przepada.Jeżeli już je to najwyżej kilka łyżeczek a potem jest larmo.Nie chcemy jej na siłę zmuszać ale jesteśmy zawiedzeni.Mała ma anemię , hemoglobina 11 ( a była 8 ) , czerwone krwinki tez bez rewelacji.Waży 5800. Przecież nie może jeść a raczej pić tylko mleka.Dodam że jest wcześniakiem i nie była na piersi.Co robic ?

wywołacie wojne---doskonale rozumiem Twoje pytanie gdyż duże tu jest podszywaczy jak osób które piszą na jakiś temat a tak naprawde nie mają o nim pojęcia .

Gość emilka*************
aha jeszcze jedno. Czy przed wyborem antykoncepcji trzeba zrobić badania typu morfologia, hormony? Trochę to czasu zajmuje:P I czy od pierwszej tabletki/dnia przyklejenia plastra juz będę "bezpieczna"?

majcik1975---- Prosze się nie martwić niską waga tym bardziej że jest wcześniakiem.Napewno w szybkim czasie to nadrobi.Rozumiem że są to poczatki dawania stałych pośiłków tak wiec nic na śiłe-dziecko uczy się nowych smaków więc nawet zjedzenie pare łyżeczek zupki można uznać to za sukces a nie za porażke.Spóbój ,,przemycić" do kaszki jakiś owoc może taki smak ją zachęci.Na poprawe apetytu radziłabym dać sok z buraków(jest też dobry na anemie).Jeśli moge wiedzieć jakie śr.podajesz dziecku na anemie???

emilka---przed wypisaniem Tobie plastrów czy też pigułek lekarz powinien zrobić Tobie następujące badania : Najpierw powinien przeprowadzić badanie ginekologiczne i badanie piersi, a także zmierzyć ciśnienie tętnicze. Potem konieczne jest wykonanie cytologii i badań laboratoryjnych: układu krzepnięcia, wskaźników wątrobowych. Natomiast nie ma potrzeby wykonywania badań hormonalnych, jeśli do lekarza zgłasza się zdrowa kobieta bez zaburzeń miesiączkowania

Gość emilka*************
jeszcze tylko jedno pytanie. Obiecuję:) Co to są wskaźniki wątrobowe?? Chyba zaczynam się bać:):P

jak z nicku wynika, mam 41 lat i jestem w 8 tygodniu ciazy. Wczesniej urodzilam dwoje zdrowych dzieci. Z naszych rodzinach nigdy nie bylo zadnego przypadku urodzenia dziecka z wada genetyczna. Jak to jest, czy jesli wczesniej wszystko bylo dobrze, to i teraz bedzie? Bardzo sie martwie i niepokoi mnie to.....

Gość emilka*************
a cytologie mialam robioną 3 miesiące temu to chyba nie ma konieczności:)