Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Ariane84

prosze o odpowiedz, komu przysluguje adwokat z urzedu??

Polecane posty

jesli ktos sie orientuje prosze o odpowiedz, chodzi mi o takiego adwokata ktoremu nie bedziemy musieli zaplacic, czy w ogole cos takiego jest mozliwe?

Gość klopsik1111
Adwokat z urzędu, w ścisłym tego słowa znaczeniu, przysługuje osobie, która została zwolniona od kosztów sądowych - ale to już na etapie postępowania sądowego. O to Ci chodzi? Czy o adwokata, który udzieli Ci porady za darmo?

tak chodzi mi o adwokata ktory bedzie reprezentowal oskarzonego podczas rozprawy, czyli jesli oskarżony jest zwolniony z kosztow sadowych to wtedy przysluguje mu ten adwokat?? nie wiem w jakim wypadku mozna sie starac o takiego adwokata;/

Gość klopsik1111
Oskarżonego - czyli w postępowaniu karnym. W postępowaniu karnym jest tak, że sam oskarżony się zwraca do sądu, żeby sąd mu wyznaczył obrońcę z urzędu, oskarżony musi wykazać, że nie jest w stanie ponieść kosztów obrony bez uszczerbku koniecznego dla utrzymania siebie i rodziny - tak dokładnie stanowi przepis. W postępowaniu cywilnym najpierw trzeba złożyć wniosek o zwolnienie od kosztów sądowych i dopiero jak sąd zwolni od kosztów, to będzie mógł wyznaczyć pełnomocnika z urzędu.

klopsik dziekuje bardzo za zainteresowanie, teraz juz wszystko rozumiem:) to dla mnie naprawde wazne dziekuje i zycze miłego wieczoru 🌼