Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość katarrzyna

Pogrzeb i co dalej- obrzedy katolickie

Polecane posty

Gość katarrzyna

Witam! Ciezko mi pisac o tym na forum, ale chce Was zapytac!Prosze jesli ktso ma komentowac to w zlosliwy sposob nie odpowiadajac mi na pytanie, niech mi oszczedzi tego i po prostu nie pisze nic. I tak jest mi ciezko... Jutro pogrzeb bliskiej mi Osoby (z rodziny). O ile jest mi znana ogolna Liturgia Nabozenstwa Pogrzebowego, to nie wiem co dalej (jest to pierwszy pogrzeb w rodzinie )...Jakie obrzedy popogrzebowe sa u nas praktykowane? Wiem,ze chyba przez 3 dni odmawia sie rozaniec. Kiedy zamowic Msze? Po 7 dniach? 30? 40? Kiedy Msze Gregorianska?o czym jeszcze pamietac? Dziekuje za odp.

Gość katarrzyna
dziekuje, akuart na tej stronie bylam, ale nie ma tam odpowiedzi na moje pytania. Sa tam wyjasnione same rytualy pogrzebowe, a mnie bardziej interesuja te popogrzebowe. Boje sie bardzo...Zamiast zrobic cos pozytecznego siedze przy komputerze i sie boje...nie wiem jak reagowac, jak zareaguje. Dzis o 15 wystawienie zwlok w Domu Pogrzebowym, jutro Pogrzeb. Boje sie tych dni...

Gość tu jest duzo info
to bardzo ciezkie :( zeby ie dalo przekazac chociaz troche sily przez forum... Najgorze jest uswiadomienie sobie, ze ta osoba, bliska, naprawde nie zyje :( jezeli jestes wierzaca, to pocieszeniem jet to, ze Zmarla osoba jest juz przy Bogu. Mszy im wiecej zmaowiz, tym lepiej dla zmarlej duszy. Mozesz jeszcze odmowic koronke.

Gość tu jest duzo info
na wszelkie pytania zwiazane z mszami odpowie ksiadz. Kiedy pojdziez zamawiac - na pewno udzieli wszystkich informacji

Gość katarrzyna
Wiem,ze ciezkie....Jestem wierzaca...pierwszy raz jestem w takiej sytuacji. Pogrzeb zalatwia Dom Pogrzebowy, wiec poki co kontaktu z ksiedzem nie mam...Wiem,ze ksiadz to najlepszy zrodlo informacji, ale zapytalam was, moze ktos cos wie....

w miejscowości w której mieszkam zamawia się mszę a osobę zmarłą przez cały rok co miesiąc

a msza gregoriańska to jest msza przez 30 dni czyli cały miesiąc ale nie w kazdej parafii jest to praktykowane

Gość katarrzyna
dziekuje

jeśli macie zamiar robić stype to na cmentarzu ktoś z rodziny osoby zmarłej powinien podziękować za uczestniczenie w ostatniej drodze.....i zaprosić na stype

No własnie, z ta stypą to chyba przesada...kto pogrążony w żałobie po smierci kogos bliskiego ma czas i głowę do myslenia o przygotowaniu przyjęcia...potem jedzenie i picie przy stole i gadanie o pierdołach...

oczywiście że nie jest obowiązkowa,ja jestem za tym żeby wcale jej nie było

Gość katarrzyna
Stypa juz zorganizowana. Mysle,ze Babcia chcialby aby ugoscic Jej przyjaciol i rodzine (skad nikad nawet z drugiego kranca Polski na obiedzie) A co z Roznacem? Odmawia sie go przez 3 dni w gronie rodzinnym?>?