Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Czarna IwI

zamiast Z mam Y , klawiatura zepsuta, wirus???

Polecane posty

kolezanka ma problem, w pewnym momencie cos jej sie z klawiatura stalo i wciskajac Z na ekranie sie jej pojawia Y, co ma zrobic by wrocilo do stanu poprawnego??

Gość Ctrl + Shift nacisnąć

czary mary;) A tak serio to nie wiem, coś się chyba naciska jednocześnie i tak się robi. Mnie kilka razy dziennie, robię to tak szybko że się jeszcze nie przyłapałam które klawisze tak działają :)

żeby zamiast z było y - też się wciska Ctrl + Shift, naciśniecie to samo drugi raz - będzie znów, tak jak ma być :) 🖐️

Może i mi coś poradzicie?Kiedy naciskam litere,,s" tuż obok niej wyskakuje mi takie rosyjskie e cos takiego jak euro brat tam mi co robić?Do tego mam problem z cyfrą dwa wszystko mi kasuje

Gość IBX
Y zamienia się na Z ponieważ zestawienie ctrl+z działa jako cofnij a ctl+y jako przewiń dalej. Informatycy używają tego bo jest im wygodniej wcisnąć ctrl+ shift żeby na chwilę zamienić, a jeśli myślicie, że można po prostu kliknąć y, to nie jesteście głęboko w informatyce.

Gość Jendrej
@up za przeproszeniem, co tz p******isy_ Ta zamiana z oraz y wynika z tego, że ten skrót zmienia układ klawiatury. Mianowicie: na tak zwaną klawiaturę maszynistki, która ma taki układ klawiszy, jak maszyny do pisania - dla osób, które zanim kupiły komputer, korzystały z maszyny do pisania i były przyzwyczajone do jej układu. Ewentualnie klawiaturę niemiecką, która też ma zamienione te klawisze. Obecnie układ maszynistki jest do niczego niepotrzebny, a przypadkowe przełączenie tylko sprawia kłopoty, więc można go spokojnie usunąć z systemu. Posłużę się brzydkim obrazkiem z internetu, aby to zilustrować: http://i.imgur.com/kLMvusU.png