Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość brzask

Jak kościół rozwiazuje sprawę antykoncepcji?

Polecane posty

Gość brzask

Jak to jest? Czy aby zapobiec ciąży jako antykoncepcji stosuje się kalendarzyk? A co z kobietami, które maja nieregularne cykle i kalendarzyk sie nie sprawdza?

Gość sssaczek
poczytaj troche o NPRze to że metody nat nie skótkują w przypadku nieregularnych cykli to bujda na resorach że tak powiem wpadnij na www.28dni.pl tam sporo dziewczyn odkłada a mają nieregularne cykle

Gość hoooooooopsasaaaaaaaa
a spowiadacie sie ze stosujecie antykoncepcje hormonalna np?

Gość brzask
W moim przypadku to nie było by proste, ponieważ ja mam owulację w różnych momentach cyklu. Robiłam monitoring. mam problemy hormonalne, które rozregulowują mi cały cykl, więc muszę się zabezpieczać. Poza tym mam już dzieciątko " kalendarzykowe" właśnie.

Gość sssaczek
brzask a jaką metodę stosowałaś jak wyglądał cykl w którym była ta ciąża? a może robiłaś obliczanki? przy nieregularnych cyklach to nie działa niezdecydowana - jeśli odrzucasz zdanie KRK to najlepiej z niego wystapić po co budować fałszywe statystyki :P

Gość sssaczek
jeszcze ran powtarzam do znudzenia ...NPR to NIE kalendarzyk...kalendarzyk to przeżytek z lat 50

Metody naturalne propagowane przez kościół są odpowiednie dla rodzin pragnących mieć dużo dzieci i .....zamożnych:D Przydają się tylko przy planowaniu dziecka, a nie przy zapobieganiu ciąży. Nie odważyłabym się ich sotosować jako metody antykoncepcji.

Gość dolce vita***
kosciol nie uznaje antykoncepcji. Poza tym wg. kosciola dopuszczalne jest uprawianie seksu w celu prokreacji, nie dla przyjemnosci ;)

Gość sssaczek
wypowiadacie się jakbyscie coś wiedzialy o metodach naturalnych...ciekawe że na 28dni jest pełno kobitek które je stosuja i jakoś żadna jeszcze nie wpadła a niektóre stosują te metody już kilka lat...

Kościół toleruje wyłącznie metody naturalne, choć powoli zaczynają co po niektórzy przebąkiwać o prezerwatywach. Z tym, że metody naturalne to nie kalendarzyk, a mierzenie temperatury, oglądanie glutów i inne takie. To jest super skuteczne, o ile się człowiekowi chce mierzyć i powstrzymywać od czasu do czasu. My NPR stosowaliśmy latami, ze skutecznością 100%, a obecny dzidziuś to skutek nie tyle nieskuteczności metody, co naszego jednorazowego wymięknięcia w okresie płodnym :) No ale czemu się dziwić - jak płodni ludzie współżyją w okresie płodnym, to dzidziuś powinien się pojawić :) A jak ktoś nie ma ochoty użerać się z wykresami i czasem obywać się szklanką zimnej wody zamiast, to niech nawet NPR nie próbuje, bo to skończyło by się wiadomym skutkiem. Z tym, że wówczas z nauką kościoła jest na bakier. Jeżeli chodzi o spowiedź: Ja współżyłam przed ślubem i z tej okazji nie chodziłam do spowiedzi i nie przystępowałam do komunii przez dobre kilka lat. Po prostu wiedziałam, że się nie poprawię, więc spowiedź nie miała sensu :) Dlatego nie miałam problemu z pytaniami o antykoncepcję. Natomiast kiedyś ksiądz pytał moją mamę jaką antykoncepcję stosuje :o Kobietę niespełna 50-letnią :)

Gość fdkdhfgkfhgk
ssaczek-moze te kobiety sa po menopauzie?

Gość fdkdhfgkfhgk
a pozatym uwazam ze stosujac NPR mozna znalezc sie w pschiatryku-zarowno jedna jak i druga strona

A czemu w psychiatryku :) Z powodu kilku dni w miesiącu bez klasycznego stosunku? Bez przesady - mało to jest innych sposobów robienia sobie nawzajem przyjemności :)

Gość fdkdhfgkfhgk
chemcal ale wg kosciola "inne "sposoby robienia sobie przyjemnosci to tez grzech bo to nie prokreacja

Gość sssaczek
tak mają 20- 35 lat i są po menopauzie...:o chyba rozmawiam tu z dziećmi jakimiś a nie dojrzałymi kobietami :o

Gość sssaczek
fd cos tam - chyba nie czytałaś żadnej książki o stanowisku KRK do seksu...niech żyje bloga nieświadomość :P

fdkdhfgkfhgk - no tak :) Ja tu raczej o \"innych\" sposobach pisałam w kategoriach świeckich - przy NPR jako metodzie antykoncepcji z wyboru, a nie z kościelnych przykazów :)

ssaczek - a jakie jest tu stanowisko kościoła? Bo ja jestem raczej średnio zorientowana, a chętnie się dowiem :)

Gość bbbbbbbbbbbbbb
a jeszcze kogos obchodzi stanowisko koscioła

Gość bbbbbbbbbbbbbb
lepiej niech kosciol zmieni swoje stanowisko do biednych, chorych i potrzebujacych

Gość sssaczek
chemical : można poczytać encyklike Pawła VI Humane vitae polecam też stronkę www.adonai.pl, www.spotkaniamalzenskie.pl, www.aktmalzenski.pl i ksiązki J. Pulikowskiego albo książkę "Kobieta - boska tajemnica" o. Joachim Badeni,

Gość fdkdhfgkfhgk
ja poki "robie to " z mezem -a tak z pewnoscia pozostanie to z zadnych metod antykonc.,innych sexow(anal, oral etc):) nie zamierzam sie spowiadac

Gość hoooooooopsasaaaaaaaa