Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Szczurczychomczka

BĘDZIE CHOMIKcd. topiku SZCZUR CZY CHOMIK

Polecane posty

Gość Szczurczychomczka

Zdecydowałam, będzie chomik. Proszę o pomoc posiadaczy chomików jak i innych gryzoni: Co je chomik? (co wolno mu dawać do jedzonka, a czego szczególnie nie) Jak urządzić domek dla chomika (sprzęty w klatce i ogólnie różne pomysły) Co jest lepsze klatka czy akwarium? Jeśli chcę udekorować domek chomika, to jakich farb użyć, aby chomik się nie zatruł?

Gość
dobra więc ogólnie co do gryzoni :P klatka!!! klatka jest przewiewna, łatwiej czyścić. co do domku, to ja swoim kupiłam domek no i zaczęły go obgryzać :/ potem vet powiedziała że po pierwsze farba może im zaszkodzić, a poza tym mogą sobie przebić przełyk czy coś innego drzazgami :/ więc domek najlepiej niemalowany i musisz zwrócić uwagę na drewno, popytać speców obecnie domki robi się też z innych tworzyw, niektóre są bardzo fajne :) no i w klatce oczywiście kółko :P

Gość dzięki..
a wiecie co, jak bym chciała mu pomalować zabawki, to czy są specjalne farby?

Gość qurcze nie śmiejcie się ale
mam taki plan, że wszystko będzie mieć super kolorowe i cukierkowe..

Gość napiszcie może ktoś zna takie
specjalne farbki. Proszę:)

Gość o jej nie mogę się doczekać..
jeeeju, już się nie mogę doczekać chomisia:) A są jakieś szczególne rzeczy, którymi należy się kierować przy wyborze? I lepiej chłopca czy dziewczynkę?

Gość piszcie fani gryzoni...
...zachęcam gorąco, do dzielenia się swoimi doświadczeniami w dziedzinie 'chomiczkowej'

Gość kto ma chomika......
....niech w klawkę pstryka i śmiało klika:) Wysyłajcie posty, dzielcie się wieściami, ludzie z chomikami:)

Gość ciekawi mnie jak urządziliście
klatki swoich chomisiów. Piszcie, piszcie:) Bo znów zarymuję...jakby to ktoś czytał:)hyhyhy...plz.... Może macie jakieś fotki?

Gość mam pewne pomysły
ciekawe co na bie powiecie: myślę o zabudowanym kółku do biegania i o domku jakimś jak Kuraiko pisze specjalnym, niemalowanym. Do tego planuję poidełko zamiast miseczki z wodą

Gość chommm
domek lepszy jest plastikowy dobrze żeby miał zdejmowany daszek(w upały można zdjąć i jest lepsza wentylacja). Klatka im większa tym lepsza bo chom potrzebuje ruchu(na 1 godzinę wypuszczać z klatki i go bardzo wtedy pilnować bo może na przykład pogryźć kable i go porazi prąd). Chomik musi mieć kołowrotek, w zależności od wielkości chomika odpowiednio duży, aby kręgosłup mu się nie wyginał. Najlepsze są kołowrotki pełne, bo w tych co mają przerwy między szczebelkami może złamać nogę. Jedzonko: tzw. pokarm podstawowy czyli mieszanka ziaren specjalnie dla chomików, kolby dla gryzoni, a oprócz tego: mlecz (uwielbia), natka pietruszki, jabłko, marchew, gotowane ziemniaki, banany, orzechy, pestki dyni i słonecznika, jogurt, śmietana, ser żółty i biały,rodzynki i wiele innych. Pod żadnym pozorem nie dawać: owoce z pestką- trujące, migdały ze skórką- trujące, gałązki drzew iglastych- trujące (można drzew owocowych i leszczynę) .

Gość dzięki za informacje
bardzo przydatne. Nie pomyślałabym o tych owocach z pestką i migdałach.