Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

skwierek

Mój synek nie rośnie!!! teraz ma 15 m-cy

Polecane posty

Musze przyznać, że przeraziłam się, kiedy ostatnio zmierzyłam moje dziecko, bo okazało się, że ma dokładnie tyle samo cm co w 8 m-cu czyli przez 7 m-cy nie urósł ani o centymetr, to chyba nie jest normalne! Jak lekarce zawracałam uwagę, że syn jest mały to kazał mi sie nie przejmować :/ ja jestem bardzo niska bo nie mam nawet 160cm i to też przez \"błąd\" lekarzy, bo za późno zaczęli podawać hormon wzrostu. Mąż natomiast jest wysoki 183cm tak samo Jego brat i ojciec, mój brat ma 185cm, więc sami wysocy mężczyźni w rodzinie, a mój synuś nawet jeśli wdał się we mnie (co z wyglądu nie wynika bo jest całkowicie podobny do taty), to chyba powinien jednak rosnąć choć trochę... Panikuję, czy jednak to jest jakiś problem? co robić?

Gość napisz ile ma wzrostu
i ile wazy.

wiesz zasadniczo to dzieci po skończeniu rku nie rosną jakoś rewelacyjnie - bardziej przeistaczają sie z dzidziusiów na małego człowieczka, gdyby tak miały rosnąć non stop to w wieku 4 lat były by wzostu dorosłego człowieka natomiast skoro przez tyle miesięcy nie urosło dziecko ani cm......poszłabym jednak na konsultacje

napisz ile ma wzrostu i ile wazy :) moj ma co prawda 17 mies, wazy 11 kg i ma 79-80 cm wydaje mi sie ze to tez nie jest duzo, zwlaszcza ze jego kolezanki nawet te mlodsze sa troche wyzsze

acha lekarce wyraźnie powiedz że dziecko przez tyle miesięcy nie urosło a nie że jest małe...każde dziecko ma swoją siatkę i swój przyrost w stosunku do poprzedniego okresu

Ja tez mam ponizej 160 cm i w zyciu bym z tego powodu nie brala hormonu wzrostu! Bez przesady!!! To niski, ale normalny wzrost. Jesli twoi rodzice byli niscy, to jest jeszcze wieksze prawdopodobienstwo, ze twoj synek bedzie niskiego wzrostu. Takie cechy czesto dziedziczy sie co drugie pokolenie. Poza tym twoj syn ma odpowiedni wzrost wg siatki centylowej: http://www.potomek.pl/siatka_chlop_wys36.html Wage tez ma prawidlowa. http://www.potomek.pl/siatka_centyl_chlopcy_free.html Przyrost moze byc skokowy u dziecka. Czasem przerwa, a potem organizm zadrabia. Pozdrawiam.

skwierek ..wszystko jest wporzadku .To prawidlowy wzrost dla 15 miesiecznego dziecka . Moja mala urodzila sie ze wzrostem 57 cm i w tej chwili tez ma 15 mies .i ma 77 cm . W wieku 8 miesiecy musieli zle zmierzyc twoje dziecko . W roznym okresie dzieci roznie rosna i nie sie czym przejmowac .

Gość eiweeee
hormon wzrostu bierze się, żeby osiągnąć własnie te 160cm, a nie bierze się przy 160cm. Autorko Twój syn, może być chory, ale nie musi. Jeżeli faktycznie był źle zmierzony przy poprzednim pomiarze, to musi obejrzeć go endokrynolog. Nasuwa mi się myśl, że nawet jeżeli był źle zmierzony, to pomyłka nie mogła być aż tak duża, żeby przez 7 miesięcy tego "nie dogonił"..... Tylko endokrynolog jest w stanie ocenić stan Twojego dziecka. Lekarze rodzinni wcale nie znają się na problemach endokrynologicznych. Piszę to na podstawie własnych doświadczeń, kiedy to chodziłam od lekarza do lekarza i nikt nie był w stanie powiedzieć dlaczego moje dziecko nie rośnie i nie przybiera na wadze. Kiedy obejrzał go endokrynolog właściwie jeszcze przed badaniami postawił diagnozę: wielohormonalna niedoczynność przysadki mózgowej. Obecnie syn, który był zawsze malutki, jest mało mniejszy ode mnie :) Ja na Twoim miejscu udałabym się po skierowanie do endokrynologa, tym bardziej, że jak sama piszesz, ten problem może być genetyczny.

Mój synek też słabo przybiera na wadze i wolno rośnie. Lekarze nawet nie biorą pod uwagę, że to mogą być hormony. Mały ma teraz prawie 16 miesięcy i mierzy 76 cm :(

jeśli chodzi o hormon wzrostu to napisałam, że dostałam zbyt późno, bo ledwo ledwo udało mi się dobić do 159cm, moja mama ma 165cm a tata 175cm, a więc nie jest normalne aby dziecko było takie małe, mnie nie jest źle jako kobiecie, ale jeśli mój syn miałby być taki niski, to byłoby mu w życiu bardzo źle, dlatego chce za wczasu zrobić wszystko co można. A w pomiarach niestety nie było pomyłki, gdyż sama w domu również mierzyłam syna i robiłam to kilkakrotnie, aby za każdym razem wykluczyć pomyłkę.

Gość ze tak powiem
wiesz roznie moze byc.. ja np nadgodnilam braki wzrostu w wieku 6-7 lat i bylam najwyzsza dziewczyna w klasie( a druga po pewnym chlopcu),a jako niemowle chuda i mala, dzieciatka czesto jakis czas nie rosna, a potem maja nagle "skoki"

Skoro faktycznie twoj synek nie urosl przez ostatnie miesiace, to moze warto udac sie do specjalisty. Ale to by tez wskazywalo, ze przy poprzednim badaniu byl bardzo wysoki (wg. siatki centylowej). No, zgadzam sie, ze kobiecie mniej przeszkadza niski wzrost niz mezczyznie. Nadal jednak nie moge sie zgodzic z opinia, ze trzeba podawac dziecku hormon wzrostu, zeby osiagnelo 160 cm. Odkad to 160 cm wzrostu jest uwazane za minimum???? Moja mama tez ma 162, a ojciec 175. Moj brat 178, a ja \"tylko\" 158. Ale to wynika z tego, ze zawsze bylam drobna, a geny \"wzrostowe\" mam po babci (155 cm). W rodzinie taty tez byly male kobietki 154 - 160 cm. Zadna z nich, ani ja, nie mialy problemow endokrynologicznych w tym wzgledzie.

u mnie w rodzinie jestem najniższa, sięgając do pradziadków z jednej i drugiej strony nikt nie był taki niski. a te 159cm osiągnęłam tylko dzięki hormonom, bo pewnie miałabym dużo mniej.

Ok, Skwierek, to co innego. Zwracam honor. Mam nadzieje, ze twoj synek zacznie rosnac bez wspomagania hormonalnego. Skoro jednak u ciebie bylo konieczne, to idz z malym do endokrynologa.

Do Eiweee!! Przepraszam czy mogła byś mi dać namiar na siebie?? nr gg lub e-maila Dziękuje mój Email zuzabmw@o2.pl

Gość Mama madzia
Moja córcia tez nie rośnie pediatra bagatelizuje objawy " dogoni rówiesników" a ona w wieku 15 m iesięcy ma 70 cm i waży 8300 kg przyczym ja mam 173 wzrostu i małżonek też tyle moi rodzice najniższe to 171 mama a tata 183 z męża strony najnizsza osoba to 172 moja pierwsza dwójak dzieci rozwija sie prawidłowo synek 4 lata i 104 cm a córka 3 latka 94 cm a miniaturka bo tak na nia mówia wygląda jak niemowlak jest malutka niema wogóle włosków . Po prywatnej wizycie u endokrynologa zostalismy wysłani do szpitala gdzie mieliśmy przejsc szereg badań , ale na izbie przyjęć stwierdzono że jeszcze nie jest xle i mamy przyjechać za poł roku , nie interesowało ich nawet to że mała w przeciągu 7 miesiecy przytyła tylko1300 i to jedząc takie porcje że powinna przytyć z 4-5 kg wszystko mieliśmy udokumentowane z pieczatkami neszej pani pediatry . Cóż nam został odczekać to pół roku i zobaczyć co wtedy :(

Gość gość
moja córeczka ma 4 latka i 97 cm wzrostu. Czy powinnam się martwić ?

moj synek ma 19 mc-y i wazy 10 kg a wzrost 86 cm, mysle autorko ze nie masz co sie martwic,

Gość gość
miałam podobnie okazało się że wcześniej źle zmierzyłam dziecko, bo z pewnością urosło, musiałam mu w międzyczasie wymienić garderobę.

Drogie mamy jesli pojawia się jakaś wątpliwość, trzeba to sprawdzić, przecież wątpliwości nie biorą sie z nikąd...więc po co sie oszukiwać, lepiej sprawdzic to u kilku lekarzu zrobic badania, np na celiakie, która powoduje ze dziecko ma niski wzrost...

Gość gość
Moj ma 15 miesięcy,wazy 11kg,ale z kolei jest dość wysoki 86 cm. Mogli go źle zmierzyć jak mial 8mies.

Gość gość
Autorka juz dawno się albo nie martwi, bo nie ma czym, albo dziecko ma podawany hormon wzrostu.. a może ma chorą tarczycę? Tego nie wiemy, bo dziecko autorki jest już w podstawówce.

Gość gość
moja ma 14 ms. i ma 73 cm.

Gość gość
Ja tez mialam miec podawany hormon wzrostu, bo w wieku 4 lat bylam wzrostu 2-letniego dziecka. Ale ja bylam wczesniakiem ur. w 30 t.c. z waga 980 g i wzrostem 36 cm. Po kompleksowych badaniach w szpitalu dzieciecym stwierdzono, ze nie trzeba mi hormonu podawac, bylam proporcjonalna, choc mniejsza i madrzejsza niz wiekszosc moich rowiesnikow. Dobilam ostatecznie do wzrostu 156 i co? Tragedii nie ma, jestem filigranowa kruszyna :P Moj maz ma 180. Moja corka ma teraz 5 lat, wazy 21 kg i ma 115 cm. Urodzila sie z waga 4200 i miala 60 cm.

Gość gość
O ja... taka niska jesteś i takie duże dziecko rodziłaś? Współczuję.. Ja też mam 156, ale synek miał 52cm i ważył 2800

Gość gośćBEATA
witam moja corka tez nie rosnie, ma skończone 4 latka i mieży 98 cm, ale jest to powodowane choroba wykrytą przez przypadek tj, wroszona łamliwość kości i stopnia. przy tej chorobie dzieci nie rosna

Gość gość
trafiłam na ten temat przypadkiem bo synek mojej siostry właśnie słabo rośnie i źle przybiera na wadze. W końcu po długiej batalii z lekarzami profesor z Krakowa kazał jej zrobić badanie na celiakie i okazało się, że to właśnie celiakia jest przyczyną tego niskiego wzrostu. Mało kto wie, że ta choroba dwa razy częściej powoduje u dzieci właśnie niski wzrost niż niedobór hormonu wzrostu. Poczytajcie sobie o tym.

Gość gośćiiwww
Mama madzia 2013.07.24 Moja córcia tez nie rośnie pediatra bagatelizuje objawy " dogoni rówiesników" a ona w wieku 15 m iesięcy ma 70 cm i waży 8300 kg przyczym ja mam 173 wzrostu i małżonek też tyle moi rodzice najniższe to 171 mama a tata 183 z męża strony najnizsza osoba to 172 moja pierwsza dwójak dzieci rozwija sie prawidłowo synek 4 lata i 104 cm a córka 3 latka 94 cm a miniaturka bo tak na nia mówia wygląda jak niemowlak jest malutka niema wogóle włosków . Po prywatnej wizycie u endokrynologa zostalismy wysłani do szpitala gdzie mieliśmy przejsc szereg badań , ale na izbie przyjęć stwierdzono że jeszcze nie jest xle i mamy przyjechać za poł roku , nie interesowało ich nawet to że mała w przeciągu 7 miesiecy przytyła tylko1300 i to jedząc takie porcje że powinna przytyć z 4-5 kg wszystko mieliśmy udokumentowane z pieczatkami neszej pani pediatry . Cóż nam został odczekać to pół roku i zobaczyć co wtedy smutas.gif Czy Pani zaglada tu czasem? Pewnie nie bo post bardzo stary... Jakbym czytała o swojej córce. Jakby jakimś sposobem Pani odnalazła moje pytanie to proszę napisać jak potoczyły się losy Pani córeczki. Czy badania cos wykazały? Czy rośnie teraz prawidłowo? Moja ma 8 kg i 72 cm - 15 miesięcy.