Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sami666

Porcja owoców czy warzyw - ile to?

Polecane posty

Gość sami666

Dla zdrowia i urody powinno się jeść podobno 5 porcji wazryw lub owoców dziennie. Tylko co to znaczy? Czy porcja to jedno jabłko czy kilka? I więcej mam jeść warzyw czy owoców? Codziennie kupuję sobie sok owocowy - czy to już porcja? Jak to jest?

Gość porcja owoców
myślę, że przez porcję należałoby rozumieć taką ilość pożywienia, którą można zaspokoić głód i czuć lekki niedosyt. Wielkość porcji uzależniona jest od wagi ciała. Postudiuj tematy Piramida zdrowia i Zasady dietetyczne na www.vademecum.zdrowia.prv.pl może coś Ci się przyda.

Gość nie mogę już
Zazwyczaj jako porcję przyjmuje się tyle, ile zmieści się w kubku (czy tam filiżance) albo w przypadku większych owoców, jak grejprut czy jabłko - jeden owoc. Jeśli pijesz takie typowe soki z kartonu albo jakieś kubusie to nie jest to porcja zdrowia, ale cukru; jeśli natomiast to świeżo wyciskany w domu sok (albo kupny typu marwita) to faktycznie może być to porcja, bo zawiera bardzo dużo błonnika, witamin i składników mineralnych - dokładnie tak, jak świeże warzywa czy owoce. Jeśli masz ochotę na większą różnorodność, możesz sobie robić też sałatki owocowe i zjadać kubek takiej sałatki jako porcję.