Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ta co szuka

Mieszkanie - kwaterunek, TBS, poradźcie proszę

Polecane posty

Gość ta co szuka

Witam. Zastanawiam się jakie są szanse dostania mieszkania kwaterunkowego. Jestem na liście osób oczekujących na takie mieszkanie w jednej z gmin warszawskich. Zastanawiałam sie też nad TBSami i nad zaadaptowaniem strychu. Nie oczekuje porad typu: weź kredyt i kup. Jestem samotną matką i raczej nie zaryzykuję na takie obciążenie finansowe na 30 lat:) Może ktoś podsunie jakiś pomysł, coś doradzi lub opowie swoją historię z tym związaną.

Gość ja tez nie rozumiem
odradzam TBS. Duzy czynsz, a tak naprawde to mieszkanie nigdy nie bedzie Twoje (sa niby jakies tam mozliwosci wykupu).

Gość ta co szuka
ktoś właśnie mi powiedział, że czynsze w TBS są bardzo wysokie, drugie tyle niż normalnie.

Gość ta co szuka
Podnoszę, może ktoś coś doda :)

Gość ta co szuka
Może dziś ktoś coś :)

ja mieszkam w tbs i wcale czynsze nie są drogie co za bzdury gadacie !!!!!!jest kaucja w miom przypadku ma mieszkanie dwupokojowe 15 tys -zwrotna oczywiscie ,nigdy nie moga cie wyrzucic chyba ze nie placisz jezeli chcą cie wyrzucic musza zaplacić równowartosc mieszkania w moim przypadku 250 tys -wieć im sie nie oplaca,nigdy nie bedzie to twoje mieszkanie -nieprawda w szczecinie po spłaceniu kredytó przez prezesa tbs lokatorzy mieli możliwość wykupienia lokali.Czynsz wynosi 600 zl mam w tym czynsz ,wode ciepla i zimna smieci i ogrzewanie wiec nie rozumiem calej tej afert moim zdanie jest to bardzo korzystne rozwiązanie,pozatym jesteś wlascicielem tego mieszkania masz wszystko to co napisalam w umowieAto czy wykupisz mieszkanie w tbs zalezy tylko od przedsiebiorczosco prezesa spolki

pozatym istnieje mozliwosc meldunku ,woda jest na ryczalt ale my pod koniec roku dostalismy zwrot 515 zl,w administracji jest pan konserwator ktory jest takim prywatnym fachowcem od wszystkiego co sie zepsuje oczywiscie jest bezplatny!a pozatym są piekne mieszkania my mamy dwupokojowe 70 m w tym 2 pokoje kuchnia garderoba łazienka korytarz.Istnieją na ostatnich pietrach mieszkania dwupoziomowe

Gość ta co szuka
nadinee88 dzięki za szczegóły. Z tego co piszesz to nie jest tak źle. Rozumiem, że ta kaucja zależy od regiony i metrażu. Zwrotna kaucja ale bez odsetek, chociaż na przestrzeni wielu lat to niezła i tak inwestycja. W ogłoszeniach o sprzedaży widuję czasem oferty sprzedaży mieszkania właśnie z TBS, są to ceny dużo niższe niż normalnie za m2, ale zastanawiałam się na jakiej zasadzie te mieszkania są sprzedawane. Czy są to już mieszkania wykupione tak jak napisałaś? Może coś wiesz o tym? Chyba masz rację, spytam w swojej gminie jak to jest z tymi TBSami dokładnie tu gdzie mieszkam. Dzięki :)