Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Gimnazjalistka Ania

prosze o pomoc w łatwych zadaniach z fizyki

Polecane posty

Gość Gimnazjalistka Ania

jestem w pierwszej klasie gimnazjum i nie rozumiem fizyki.Nie ma mi kto pomoc.Juz z godzine siedze i probuje rozwiazac cztery zadania z predkosci i nic nie wychodzi.Jezeli ktos mogl by mi pomóc to bardzo prosze.jedno z tych zadan... W jakim czasie kolarz przebedzie odleglosc 5km. jesli jedzie on ze srednia predkoscia 5m na sekunde.Czas podaj w minutach i sekundach... bardzo prosze o pomoc jak to zrobic...

Gość Gimnazjalistka Ania
zadanie 2. Traktor w czasie 6 minut przebyl droge 720m. W jakim czasie przebedzie on droge 10,8 km., jezeli jego predkosc nie zmienia sie?

Gość Gimnazjalistka Ania
prosze, tylko te dwa zadania...

720 m w 6 minut, to 120 m/min. (V=l/t) 10,8 km to 10800m, wiec dzieląc 10800m przez 120 m/min otrzymujemy 90 minut. I to jest właśnie wynik ;-) bo z powyzszego wzoru wyznaczamy t czyli t=l/V. odleglosc w km nalezalo zamienic na metry, zeby wyszly normalne jednostki ;-)

Gość vxcAB
W zadaniu 2 wyszło mi 90 minut, troszkę dużo. Może traktor wolno jechał :)

Gość Gimnazjalistka Ania
tak jest w odpowiedziach...dziekuje bardzo

Gość Gimnazjalistka Ania
Zadanie 3. Basen napełnia się wodą z węża ogrodniczego w 1 godzinę gdy świeci słońce. Jak długo będzie się napełniał gdy będzie padał deszcz ?

Gość Gimnazjalistka Ania
a napisze mi ktos jeszcze jedno zadanie krok po kroku bo to jest bardzo trudne, jak dla mnie oczywiscie Srednia predkosc glosu w powietrzu wynosi 340 metrow na sekunde.jaka predkosc w kilometrach na godzine ma ponaddzwiekowy samolot poruszajacy sie z predkoscia dwukrotnie wieksza od predkosci dzwieku... prosze...

Gość Gimnazjalistka Krystyna
zadanie 4.podczas stosunku analnego pan Roman posuwa pana Krzysztofa 30 razy na minutę ,stosunek trwa 15 minut ,długość członka pana Romana wynosi 17cm.Jaką odległość pokonał członek pana Romana zakładając ,że za każdym pchnięciem pan Roman ładował panu Krzysztofowi po same Kule? :classic_cool:

Gość Gimnazjalistka Ania
w pierwszym zadaniu w odpowiedziach jest 16 min.i 4 s.

to chyba nie tak z tym pierwszym zadaniem... Dane: droga: s=5km = 5000m prędkość: 5m/s V=s/t --> t=s/V --> t=5000m : 5m/s = 1000s = 16 minut i 40 sekund

Gość Gimnazjalistka Krystyna
nikt mi nie pomoże 😭

Gość vxcAB
zadanie pierwsze zrobilam jeszcze raz, wychodzi jak nic 16,6666667 :) Sorki za błąd, wtedy liczyłam to pamieci.

a o tych samolotach: Vs1=340m/s Vs2 = 2*Vs1 = 2*340m/s = 680m/s 1m/s = 3,6km/h --> 680m/s = 680 * 3,6 km/h = 2448km/h

Gość Ania gimnazjalistka
tak w odpowiedziach.o samolotach dobrze.dziekuje

Gość Ania gimnazjalistka
a jeszcze jedno, ostatnie...obiecuje Autobus przejechal droge 4km. ze srednia predkoscia 20km. na godz. a nastepna 12 km.na godz..ile wynosi jego srednia predkosc na calej trasie?

Gość jaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
temat masz zle zformowany bo nie ma latwych zadan z fizyki:D