Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość skumfee

Co jutro obchodzicie? Amerykańskie Halloween czy starosłowiańskie Dziady?

Polecane posty

Gość skumfee

Ja osobiście jestem za obchodzeniem dziadów. Po pierwsze to nasza słowiańska tradycja a po drugie dziady są jeszcze mroczniejsze od Halloween. Z resztą w ogóle Halloween jest niepoważne, dla dzieci. Dziady to zupełnie co innego...

Gość skumfee
czyli wybierasz dziecinadę? a wiesz chociaż coś o dziadach?

wolę dobrą rozrywkę,oglądanie horrorów z przyjaciółmi,straszenie itp po to jest halloween :) no to powiedz coś więcej o tych dziadach co tam cię w nich bawi ;)

Gość nie jestem dziadem wybacz
to takie dziadowskie :p zaraz przypomina mi się pogrzeb,świnie jakieś świece i totalny syf:( halloween jest dziecinne i kojarzy się z debilnymi dziećmi w plastikowych maskach a jeszcze bardziej z tymi pomylonymi filmami z usa lat 80 tych wolę zapalić standardowo znicz z rodziną i tyle.po co ten cały cyrk :o

Gość ijaija
Zaduszki - współczesny odpowiednik pogańskiego święta Dziadów i tradycyjna nazwa katolickiego wspomnienia wiernych zmarłych. Przypada ono 2 listopada, w dzień po dniu Wszystkich Świętych. Tego dnia katolicy modlą się za wszystkich wierzących w Chrystusa, którzy odeszli już z tego świata, a teraz przebywają w czyśćcu; Rodzimowiercy słowiańscy (odprawiając Dziady) zaś za Wele, które z różnych przyczyn nie mogą odnaleźć drogi do Nawii.

Gość jutro obchodzę środę
i moje osiedle gdy wyjdę wieczorem na fajkę:O

ludzie którzy obchodza hallowen w polsce sa załosni......naprawde al mi was...jak słysze , albo widze plakaty o impezie hallowen to szlag mnie trafia.................ludzie to nie jest nasze polskie swieto....my mamy zaduszki czy swieto zmałyc albo ostatki zima o których nie niewiele osób pamieta!!! szanujcie polska tradycje a nie zachwycajcie sie jakims amerykanskim swietem !!! ja pierdziele nie rozumiem niektórych osob!!:O

Gość No tak ale
Hallowen to nie jest typowe święto amerykańskie. Mieszkam w W.Brytani i tu też jest obchodzone.Fajne święto,zabawne.I nic nie stoi na przeszkodzie by 1 listopada obchodzić tak jak w Polsce.Można jechać na cmętarz,zapalić znicz na czyims grobie i pomodlić się za wszystkie dusze.

Gość No tak ale
cmentarz miało być

Gość to ty jestes zalosna
to ty jestes zalosna szczera dziewczyno :O walentynek tez nie obchodzisz?? w końcu to amerykanskie swieto :O

Gość wykidajlo
bo halloween pochodzi z wlk brytanii, przenioslo sie do ameryki wraz z pielgrzymami

Gość skumfee
a ja tam zabieram się już za odprawianie guseł, wszak już po północku uuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu

Gość też mieszkam w uk
w irlandii co nie i świętujemy to też a w polsce to zawsze ponuro i smród:p

Gość
ja bym sobie chętnie coś poobchodziła a i tak się pewnie skończy na samotnym siedzeniu w domu :(

Gość Kajetan Odbycior
ja obchodzę tylko mój urząd skarbowy ciągle piszą do mnie listy kocham ich :classic_cool:

Gość Władysław_1932
Wypadałoby odświeżyć :classic_cool: