Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ninthi

niedokrwistość złośliwa, nie-przyswajalność wit. B12

Polecane posty

Witam. Czy Ktoś z Was miał stwierdzony niedobór witaminy B12???? Z jakich przyczyn, oprócz chorób autoimmunologicznych, może wynikać jej nie przyswajanie???

Gość możliwe.............
z tego co wiem,powodem choroby są zaburzenia w pracy układu pokarmowego,stąd ta nieprzyswajalność

a pieczenie języka? Czy może to być pierwszy objaw tak poważnej choroby? Moja koleżanka była u lekarza i ją mocno wystraszył!!!!! Martwię się o nią!

Gość ja cierpie na ten rodzaj
niedokrwisosci juz jakis czas i da sie z tym zyc. po pierwsze trzeba wykonac morfologie i na jej podstawie dobrac dawke b12, ktora powinna przyjmowac, ja bralam rowniez kwas foliowy i mialam porzadna diete. / po b12 nabawilam sie tradziku/ caly czas sie obserwuje wysokosc krwinki i jesli bedzie potrzeba to zostanie skierowana na dalsze badania itd. ale poczatkowo wystarcza proba z b12 czy organizm bedzie przyswajal itd. generalnie mam morfologie kontrolne co jakis czas i staram sie dbac o siebie. poza tym szybciej sie mecze od innych, ale zapisalam sie na aerobik kilka miesiecy temu bo ruch jest wskazany szczegolnie na powietrzu. nie ma co dramatyzowac da sie z tym zyc, tylko trzeba wzbogacic diete i byc pod kontrola lekarza.

pieczenie jezyka moze byc objawem, ale nie musi. wszystko wykarza kolejne badania z krwi, ktore sa bezbolesne. z reguly niedokrwistosc poczatkowo moze byc bezobjawowa. ja np jestem blada od zawsze wiec trudno bylo cos zauwazyc. mysle, ze do czasu az nie wykona badan, a czasem sa wiarygodne bo kiku tygodniach, a nawet miesiacach nie ma sie czego bac.

Dziękuję Wam za wszystkie wpisy!!! :-) Moja koleżanka nie ma żadnych objawów anemii! Nie jest blada, dobrze się czuje, nie męczy się szybko. Z żołądkiem wszystko w porządku. Tylko to pieczenie języka. Początkowo to bagatelizowałyśmy, ale jak poszła w końcu do lekarza to dramat! Wystraszyła się porządnie. Zresztą ja również.Dziś rano poszła na badania. Trzymam za nią kciuki! Jeszcze raz dziękuję. Jak będę znała wyniki odezwę się! POZDRAWIAM WAS GORĄCO!

Gość kicia34
Mój tata cierpiał na to samo. Męczył się z tym przeszło rok. Nie mógł nic jeśc , nie czuł smaku, piekło go w przełyku , język oczywiście też:( Robił dużo badań później wylądował w szpitalu i tam właśnie mu stwierdzono to dziadostwo:( Teraz co miesiąc (prawdopodobnie przez całe życie) musi zażywać wit B w zastrzykach:( Ale juz jest dobrze:)

Gość ewqa2
Ja mam nadmiar zelaza i tez mam przy tym pieczenie jezyka. KOniecznie napisz o wynikach swojej kolezanki.

wiesz ja tez poczatkowo nie mialam zadnych objawow. dowiedzialam sie o tym przy przypadkowej morfologi, ktora od dziecka profilaktycznie robie co roku. czasem wygladam baldo, ale mam taka cere od dziecka, a to, ze mecze sie troche szybciej zauwazylam na aerobiku. teraz z kondycja jest troche lepiej. wydaje mi sie ze w dzisiejszych czasach szybkie rozpoznanie choroby jakos nie zmiania zycia. wszystko tez zalezy od tego jaka jest przyczyna. czy jest to zaburzenie w organizmie i nie przyswajanie witaminy czy dlugotrwala zla dieta i tej dziewczyny. ale bez wynikow nie ma sie czym martwic;)

Dziękuję za wsparcie! W poniedziałek wyniki więc coś się wyjaśni! Mam nadzieję, że będzie o.k! Pozdrowienia!!!

Witam Was!!! Wyniki morfologii są książkowe :-) Poziom witaminy B12 po środku normy. Musimy czekać co powie lekarz! Będzie też robiony wymaz z jamy ustnej! POZDRAWIAM WAS GORĄCO!!!

Gość Może to lamblie
Czasami tak bardzo wyścielają jelito cienkie, że uniemożliwiją wchłanianie wit B12 z pożywienia.