Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ich mochte antworten bekommen

czy jest jakis prawnik na sali , student administracji lub politologii?

Polecane posty

Gość ich mochte antworten bekommen

czy organ wydający rozporządzenie moze ów akt normatywny po jego wejsciu w zycie wycofać ? Jezeli tak to w jakis sposób ? Jaka procedura musi nastapić?

Gość fsajblrdsghtfjnhgkfchgmc
uczyłam się tego kilka lat temu, ale nie pamiętam dokładnie Gdy Rada Ministrów wyda rozporządzenie,i gdy wejdzie w życie to o ile w ogóle mozna je wycofać, to chyba tylko na wniosek prezydenta ... no ale przeciez przed wejściem w zycie to prezydent ostatecznie się pod nim podopisuje, więc nie wiem czy tak łatwo może je wycofać ;) jak już mówiłam, nie pamiętam dokladnie :p

Gość nullum crimen
chyba nie da rady

Gość no fajna sciemka
prawo nie działa wstecz :O

Gość goikkkkkk
co najwyzej moze przepisy uchylic ale wycofac nie moze..no chyba ze byl wydany niezgodnie z Konstytucja lub pewne przepisy sa niezgodne z Konstytucja....wtedy to rozstrzyga Trybunal Konstytucyjny...ale tez moze chyba akt uchylic...takie moje zdanie...

politolog. ,, NON RETRO LEX AGIT\" -prawo nie dzialaa w stecz!!! tzn nie mozna go wycofac aby cos zmienic poprostu wchodzi nowa stawa ktora konsekwesncja jest ze wchdoza nowe przepisy..alle nim ustawa wejdzie jest kawallll drogi wiec jak cos jest nie tak szybko tak nie wejdzie do dziennika ustaw!

Gość jezeli juz to
jezeli juz to lex retro non agit :P ale to wogóle nijak sie ma do tego problemu. bo to nie o to w tej zasadzie chodzi. a co do rozporzadzenia, to niestety wycofac go nie mozna, moze byc natomiast uchylone-poprzez zastapienie nowa regulacja prawna ( tez w postaci rozporzadzenia )

Gość jezeli juz to
w ogóle *

a wiec wydaje sie po prostu nowy akt prawny, który uchyla poprzedni w tym nowym znajduje się mianowicie zapis: traci moc rozporzadzenie z dnia...itd

Gość jezeli juz to
eeeej no co to za fochy ?? :P a jezeli juz to ....filozofka :D