Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gtgghj

LUDZIE JEDZCIE JABŁKA...NIE MA ZDROWSZYCH OWOCÓW NIŻ ONE,,.

Polecane posty

Gość gtgghj

jedzcie je bo naprawde warto..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość niby dlaczego
bo ty tak twierdzisz? :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gtgghj
bo sa przeciwrakowe i maja witamin multum

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość masz mocne argumenty
nie mają tych witamin więcej niż inne owoce, można powiedzieć ze wręcz wypadają dość słabo pod tym względem. "przeciwrakowe" - bez komentarza :o

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość onaaaaaa2342
są dobre jedynie na sranie :classic_cool: 🖐️

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a ja sie zgadzam z autorka :classic_cool: Jabłka są nisko kaloryczne i niezastąpione w każdej diecie. Średniej wielkości jabłko zawiera ok. 60 kcal. Jabłka zawierają m. in. dużo fosforu, wapnia, żelaza, arsenu, sodu, pektyny i witamin. Zadania, które spełniają jabłka: - neutralizują substancje toksyczne; - oczyszczają krew; - obniżają poziom cholesterolu; - regulują przemianę materii; - obniżają ciśnienie; - normalizują poziom cukru we krwi; - zapobiegają nadciśnieniu tętniczemu i miażdżycy; - wspierają system odpornościowy; - wzmacniają układ nerwowy; - dbają o serce; - działają kojąco na błonę śluzową przewodu pokarmowego; - są skuteczne w walce z zaparciami; - zapobiegają sklerozie; - łagodzą bóle reumatyczne; - chronią przed siniakami; - korzystnie działają na włosy i paznokcie; - zapewniają piękną cerę. Jabłka może spożywać każdy. Spożywane są surowe, gotowane, pieczone i duszone. Jednak pod każdą postacią zachowują całą swoją wartość odżywczą. Można z nich przygotowywać soki, dżemy, konfitury, galaretki itd. Dodawane są do różnych ciast, dań i sałatek. Jak widać jabłka spełniają bardzo ważne zadania dla naszego organizmu, więc warto jeść je codziennie, przynajmniej jedno na dzień. Niezwykła popularność jabłek bierze się między innymi stąd, że są one dostępne we wszystkich strefach klimatycznych przez cały rok. Przechowywane w odpowiednich warunkach nie tracą swych walorów smakowych i odżywczych nawet przez dziesięć miesięcy. Szczególnie smaczne są jesienią. Wyjątkowe jest także bogactwo odmian jabłek - ponad dziesięć tysięcy. Różnią się one nie tylko wielkością, kształtem i barwą, ale także smakiem oraz aromatem. Często się mówi, że spożywanie dwóch jabłek dziennie pozwala zachować zdrowie. I jest w tym bardzo dużo racji. Jabłka to kopalnia witamin, błonnika i innych substancji odżywczych wzmacniających układ odpornościowy. Są skarbnicą węglowodanów prostych, które bardzo szybko przenikają do krwi i stanowią zastrzyk energii dla zmęczonego ustroju. W owocach tych występuje unikalna kombinacja witamin C i P oraz magnezu, które uelastyczniają oraz uszczelniają naczynia krwionośne, zapobiegając miażdżycy. Zawartość witaminy C w poszczególnych odmianach jabłek jest jednak różna. Najwięcej mają jej antonówki, najmniej - odmiana landsberska i starking. Składniki mineralne obecne w jabłkach to m.in żelazo i potas, które mają właściwości odkwaszające. Dlatego owoce te są szczególnie polecane osobom spożywającym duże ilości produktów mięsnych i zbożowych. Poza tym gryzienie twardego jabłka wzmacniają dziąsła. Jednak wbrew obiegowej opinii zjedzenie tego owocu przed snem nie zwalnia z obowiązku umycia zębów, ponieważ zawarte w nim cukry są pożywką dla żyjących w jamie ustnej mikroorganizmów i przyczyniają się do rozwoju próchnicy. Jabłka zawierają też cenne włókno pokarmowe - błonnik. Najwięcej tego składnika zawiera skórka i gniazda nasienne. Nierozpuszczalne frakcje błonnika po spożyciu wiążą wodę, pęcznieją w żołądku i dzięki temu zmniejszają uczucie głodu. Błonnik działa na ogranizm wielokierunkowo. Wymaita resztki pokarmowe i szkodliwe produkty przemiany materii, zapobiegając ich zaleganiu i fermentacji w jelitach. Działa oczyszczająco, ponieważ wiąże metale ciężkie, wolne rodniki i toksyny, a następnie usuwa je z organizmu. Posiada także zdolność wiązania złego cholesterolu i w ten sposób obniża jego poziom w organizmie. Niepodważalną zaletą jabłek jest ich kaloryczność. To owoce zdecydowanie niskoenergetyczne. Średnie jabłko - o wadze 100g - dostarcza zaledwie ok. 52 kcal. Autorami najbardziej oryginalnych dań z jabłek są Anglicy. Dodają także jabłka do masła i serów. W Polsce jabłko traktowane jest raczej jako samodzielny owoc deserowy, dodatek do ciast, dżemów, kompotów i sałatek. Zerwane z drzewa dojrzałe owoce można przechowywać w chłodnym, wentylowanym pomieszczeniu, ogonkami do dołu. w takich warunkach jabłka wytrzymająnawet przez kilka miesięcy. W lodówce nie powinno się ich trzymać dłużej niż dwa tygodnie, ponieważ oddychając przez skórkę, wysychają i tracą kruchość. --------------------------------------------------------------------------------

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bzdura na maxaaaaa
kolezanka je duzo jabłek,jest gruba,ma trądzik i ciało jak galaretę

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja tez lubie jabłka
tylko mam rozwolnienie po nich :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Głupota. Tez znam duużo osob ktore jedza jabła non stop a wygladaja niezbyt ciekawie.. tradzik, tusza.. nie nie nie Najwazniejszy jest sport, zbilansowana dieta i mało albo najlepiej zero pustych kalorii. Owoce w każdej postaci. Każde;) bo każde maja inne witaminy 🖐️

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość AGATOWIEC.
JA niezbyt lubie jablka, potem bardziej mi sie jesc chce po nich i strasznie mi burczy w brzuchu ..wole banany...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość AGATOWIEC.
tzn robie sie bardzo glodna...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jablka najzdrowsze sa ze skorka, ale tylko takie \"naturalne\". te z supermarketu nalezy ubierac, bo skorka naszpikowana jest chemia

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość stek bzdur i tyle
taki artykuł można napisać dosłownie o wszystkim, o każdym owocu. Jak brakuje materiałów do kolejnego numeru "Naj" albo innego kolorowego pisemka w to siada taka baba i myśli o czym dawno nie było? O Jabłkach no i bierze jakąś tabelę i wypisuje wszystkie śladowe ilości pierwiastków, które dany owoc zawiera i potem listę bzdur, że leczy wszystko i zapobiega wszystkiemu... "obniżają poziom cholesterolu", "obniżają ciśnienie", "normalizują poziom cukru", "dbają o serce" Ludzie! Po co komu lekarstwa?? Niech w aptekach jabłka zaczną sprzedawać, nie będzie chorób :D "zapewniają piękną cerę" - dajesz gwarancję? To niech każda biadoląca o cerze na tym forum zacznie jeść jabłka i na pewno wszystkie będą miały po tygodniu piękną cerę, no rewelacja prawie za darmo aż dziw że firmy kosmetyczne jeszcze nie zbankrutowały :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zdrowe to są
polskie odmiany jabłek, ale ich chodowla jest nie opłacalna wiec czy te z super marketu czy ze straganu (najczęściej to samo źródło) to nie są zdrowe polskie jabłka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zdrowe to są
hodowla

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×