Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość domorosły mało wydajny poeta

Ktoś sie zna na poezji? Obmysliłem strofę.

Polecane posty

Gość domorosły mało wydajny poeta

I budowałem Piętra intelektualnych rusztowań, Które mnie zaporwadziły do wiedzy Znanej od wieków milionom prostych fajna?

Gość zajebójcze
🖐️

Gość suma
ciekawe jestem ciekawy pod wpływem jakiej myśli to pisałeś??

Powieważ tak naprawde nie jestem poetą to powiem. Prawdziwi poeci nie mówią, tylko mówią za nich strofy. Pod wpływem takiej myśli, że musiałem duzo myśleć, dumać, czytać i obserwować, żeby dojść do wiedzy o świecie znanej prostym ludziom niemal od urodzenia.

Nauczyli mnie mnóstwa mądrości, Logarytmów, wzorów i formułek, Z kwadracików, trójkącików i kółek Nauczyli mnie nieskończoności /.../ Wiem o kuli, napełnionej lodem, O bursztynie, gdy się go pociera... Wiem, że ciało, pogrążone w wodę Traci tyle, ile...et cetera. Ach, wiem jeszcze, że na drugiej półkuli Słońce świeci, gdy u nas jest ciemno! Różne rzeczy do głowy mi wkuli, Tumanili nauką daremną. I nic nie wiem, i nic nie rozumiem, I wciąż wierzę biednymi zmysłami, Że ci ludzie na drugiej półkuli Muszą chodzić do góry nogami /.../ :) znasz?

Gość tak sobie a muzom...
I do dziś mam taką szkolną trwogę: Bóg mnie wyrwie – a stanę bez słowa Panie Boże odpowiadać nie mogę, Ja...wymawiam się mnie boli głowa. Trudna lekcja. Nie mogłem od razu Lecz nauczę się... po pewnym czasie... Proszę! Zostaw mnie na drugie życie, Jak na drugi rok w tej samej klasie. J.Tuwim wiersz pt. „Nauka”

tak sobie a muzom ----> dokładnie :D A jeszcze prościej - wiem, że nic nie wiem :) domorosły, wszystko przed Tobą. Pozostaje ci odkryć, że i ta wiedza niewiele jest warta ;)

noooo, jasne, że wolno! Piękny temat :) Gdyby zamiast strof człowiekowi przychodziły do głowy wyłącznie patenty na dokopanie szefowi, życie byłoby znacznie uboższe, nie sądzisz? :classic_cool:

Gość tak sobie a muzom...
może w końcu odkryjesz, że jednak te jaja masz ;), jak odkryłeś "wiem, że nic nie wiem" :) a strofa jest ładna