Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość selene0279

co sądzicie na temat in vitro?

Polecane posty

Gość selene0279

??

Gość ninkaa82
a ja uważam że in vitro nie powinno być refundowane z państwowych pieniędzy, gdyż jest bardzo dużo ludzi którzy nie zgadzają się z tą metodą ze względu na wartości etyczne czy moralne i nie chcieliby oni aby ich pieniądze były na to przeznaczane.To samo w kwestii tabletek anty.i tyle.

Gość ONA457
MUSI BYĆ REFUNDOWANE, a o księżach nie wspomnę. Jakby to oni dostawali pieniązdze za każde in vitro w tym kraju, to zgodziliby się od ręki.

Gość
a ja się nie zgadzam z tym, że mordercy i gwłaciciele mają dobre warunki w więzieniach. i co? moja kasa na to idzie :/ nie zgadzam się z projektami niektórych ustaw, z wieloma rzeczami w naszym kraju. czy ktoś w ogóle się pyta o te rzeczy ludzi? a jak chodzi o spór z Kościołem, to wtedy nagle pytają się podatników. to takie mydlenie oczu, żeby nie stracić katolickiego elektoratu i nie dopuścić do wojny państwa z Kościołem :/ samo in vitro jest bardzo dobre. przyczynia się do powstania nowego życia. o zabijaniu zarodków można sobie mówić, ale one by nie powstały tak czy owak gdyby nie in vitro

Gość Szczęsliwa33
Ktoś kto nie ma wyboru poświęci ostatnie pieniądze żeby tylko mieć potomstwo.Państwo nie stać na całość refundacji ale w części mogłoby być refundowane.

Gość chomiku
to zależy jak na to patrzymy - czy człowiek powstaje przez prokreację czy produkcję?

powinno być w większej połowie refundowane ... jest wiele par dla ktorych jest to jedyna droga ku zostania rodzicami - jestem za :) ponadto tylko osoba ktora sie zmaga z bezradnością wobec długotrwałego leczenia niepłodnosci lub bezpłodnosci potrafi naprawdę się wczuć w istotę problemu - sama jestem przykładem - od dwóch lat leczymy się z męzem i czasem wydane kwoty nas przerazają - państwo chce by naturalny przyrost się zwiększył - niestety coraz więcej par ma problem z płodnoscią lecz nie można liczyć na chociaż czesciową pomoc - starasznie to smutne :(

Gość joellla82
ja się zgadzam na in vitro jeśli kobieta zgodzi się przyjąć wszystkie zarodki, a nie wybiera sobie jeden a z resztą róbta co chceta, to trochę tak jakby kobieta miała pięcioraczki i wybrała sobie jednego a resztę bęc do kosza bo nie chcę aż tylu dzieci...

jednego się nie podaje do transferu ... po prostu pozostałe się nie implantują ... tak jak normalnie u przypuszczalnie zdrowej kobiety dochodzi do zapłodnienia tylko zarodki się nie zagniezdzają i dochodzi do samoporonienia - czasem nawet nie zauwazalnego bo w terminie miesiączki !

nie rozumiem co maja do tego czyjes przekonania i wartosci moralne? nie wiem dlaczego to, ze w Polsce jest troche katolikow / wiekszosc deklaruje, ze jest niz naprawde wie co to znaczy/ mialoby miec wplyw na zycie czlowieka, ktory jest nie wierzacy? prawdziwy katolik pozwolilby zyc innym ludziom jak chca bez ingerencji i braku tolerancji. mysle, ze jesli byloby stac nasz kraj na in vitro to powinno byc refundowane, narzekami, ze Polakow jest coraz mniej, ale nic w tym celu nie robimy aby bylo inaczej. poza tym syty glodnego nie zorumie, jak ktos moze miec dzieci nie powinien odbiera prawa do tego innym.

kwesta zarodkow tez powinna byc sprawa rodzicow. nie rozumiem takie rozliczania inncyh z tego co robia. najlepiej niech kazdy zajmie sie soba.

masz racje crazy_bogie \"syty głodnego nie zrozumie\" ... osoby które maja takie a nie inne przekonania moralne i etyczne nie pomyslą o in vito - cierpia niesamowite męki bo nie moga mieć własnego potomstwa ale to ich droga ku uszchalchetnieniu duszy - raczej wybieraja inną droge którą jest : adopcja - chciaz nie jest ona tak prosta jakby się wydawała ! ale to wybor kazdego czlowieka i trzea to szanować ! wszedzie mnóstwo paradoksów i niezrozumienia ... waściwie bycie katolikiem - chrzescijaninem niesie ze soba tyle ograniczeń ze czasem człowiek traci wiarę i sens w to ze te wartości które powinny go wzmacniać to cały czas go osłabiają ... gubimy się w tym - uwazam ze czlowiek mający wolna wolę powinien sam decydować co jest dla niego dobre a co złe ... wszedzie pelno dyskusji co jest moralne a co nie : zabijanie, morderstwa, kłamstwa - my dokonujemy wyborow - bierzemy życie w swoje rece i kształtujemy je - takie jest zycie ot co ... czy to ze pragniemy tylko odrobiny szczescia - jakim jest posiadanie wlasnego dziecka jest złe ? myslę ze nie ... pozdrawiam :)

sadze jak wiekszosc:) panstwo powinno choc w czesci dofinansowywac te forme zaplodnienia. choc mysle,ze jedna na kilka kprob powinna byc finansowana w calosci.