Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość StudentkaUJ.

Słów kilka na temat rusofobii.

Polecane posty

Gość StudentkaUJ.

Jestem studentką pierwszego roku rosjoznawstwa i piszę właśnie pracę na temat 'rusofobii', czyli niechęci do wszystkiego, co rosyjskie. I tu się nasuwa moje pytanie: jaki jest Wasz stosunek do Rosji i Rosjan? Jesli jest negatywny, to z czego to wynika? Z doświadczenia, czy ze stereotypów? Utrzymujecie jakieś kontakty z Rosjanami? 🌼

Gość
Do pojedynczych obywateli nic nie mam. Tak jak w Polsce tak i tam i wszędzie na świecie są ludzie i są taborety.

Gość
--> unijny... Wiesz.. myślę że u nas nie jest o wiele lepiej.. tak uogólniając.

mam wielu przyjaciół Rosjan, cudowni słowiańscy ludzie, i chciałbym tylko powiedzieć, że ci skażeni bolszewizmem są straszni, cóż Rosja prawdziwa skończyła się w 1917 roku, a teraz to tylko smętne resztki, miejmy nadzieje że się odrodzi.

Stosunek do Rosji: pozytywny. Stosunek do Rosjan: zbyt ogolnikowe pytanie. Kontakty: tak, utrzymuje, zazwyczaj 2 razy do roku. Na marginesie: unijny liberał -> chybas w Rosji nigdy nie byl, a sie wypowiadasz. Od kiedy to tam popitka jest potrzebna, he?

Gość SerekToffu
Część polaków kojarzy ja z komunizmem i ja się tu akurat nie dziwię Ogólnie zawsze tak było że na wschodzie była bieda i raczej to sie nigdy nie zmieni.Problem wynika z tego że Polska jest podzielona i mieszka tu zarówno ogromna ilość rodzin o korzeniach wschodniosłowiańskich (rosyjskich) ale także germańskich (niemieckich,kaszubskich) które są ogólnie od pokoleń zle nastawione do ludności wschodniej (min rosyjskiej) W Polsce mieszka też niewielka ilość prawdziwych Polaków (coś jak Roman Dmowski .Respekt) którzy też nie są pozytywnie nastawieni do Rosjan To wynika z naszej przeszłości która od dawien dawna była różna :) Na koniec powiem tak ... lepszy Rosjanin wróg niż *** przyjaciel ;)

Gość russkij gieroj
najlepsze są sołdaty które służą w czeczenii , zabiają, gwałca morduja i przede wszystkim KRADNĄ co się da a to wszystko za zgoda swoich władz. W Afganistanie tez dali czadu :). Ruscy mają imperialne zapędy i lubia traktować innych z wyzszością ( bo my sa silniejsi od was ) dlatego ich nie lubie zanadto.

Gość a jaaaaaaaaaaaaaaaa
nie znam żadnego rosjanina. To co mi się nie podoba w Rosji to ich polityka i sytuacja dzieci:(

Gość Sorrento
pewnie, za to mamy wszelkie powody, by kochać Niemców i Austriaków :D stosunek do Rosji - pozytywny stosunek do Rosjan - indywidualny Z punktu widzenia mentalności Rosjanie posiadają cechy naprawdę imponujące i zjednujące przyjaciół od pierwszej chwili kontaktu, i takie, które mnie bardzo zrażają. Na przykład niemal powszechny brak pojęcia prywatności i stałe przekraczanie granic dystansu między obcymi ludźmi. Jeśli chodzi o kulturę rosyjską, literaturę, film, język, staram się być na bieżąco. Czytam książki, rzadziej prasę, oglądam dwa kanały rosyjskie. Na temat polityki się wypowiadam - mierzi mnie dokładnie tak samo w Polsce, w Rosji i w USA . Mam przyjaciół Rosjan, widujemy się dość rzadko, czasem raz w roku, czasem raz na parę lat.

Gość Sorrento
nie wypowiadam *

Gość TEZ STUDENTKA UJ
JA DO ,,ruskich,, mam stosunek ambiwalentny-raz pozytywny, raz negatywny . wiecej -negatywny. Jak i ty studiuje na tej uczelni, mam ,,przyjemnosc,, mieszkac w akademiku, gdzie rosyjskie grube dupska za nasza kase robia imprezy, kiedy ja musze harowac zeby zapracowan na akademik. juz nie wspominam ,ze woza sie taxi naq dyskoteki, ale po prostu CHAMSTWO,WIIECZNE PRZEKLENSTWA-mam tego dosc!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gość TEZ STUDENTKA UJ
nie zazdroszcze, nawet zycze im wiecej, ale oni do pl tylko po to przxyjezdzaja studiowac, gdzie kilka osob /znam, bo mieszkam / studiuje juz 4 rok co rusz inny 1 kierunek by miec obywatelstwo:/

Gość olads
bardzo ogolne oytanie co do Rosji a Rosjan..nalezy zaczac od tego ze cos moze byc ruskie i rosyjskie, ale mysle ze skoro jestes studentka to powinnas to wiedziec.mnie osobiescie fascynuje kultura Rosji, a jesli ktos uwaza ze takiej nie ma to jest w duzym bledzie. mysle ze to bardzo ambitny i odwazny temat. jeszcze tylko jedna moja rada, piszac prace korzystaj nie tylko z wydawnictw ksiazkowych,ale rowniez z gazet, przedewszystkim polecam Novoje bremja i Izwiestja. z polskich polecam kwartalnik sprawy miedzynarodowe

otóz Rosjanie Ci \" nastajaszczi\" to nie są Słowianie. a raczej potomkowie Wikingów i ludów skandynawskich. Słowianami są Białorusini. oczywiscie teraz to wszystko jest przemieszane. ale choc trudno w to uwierzyc to w całym terytorium byłego ZSRR mieszka najmniej Słowian. choc wpływy kulturowe cerkiewno- slowiańskie. ich język nie pochodzi od dialektu macedońskiego , z którego wywodza sie jezyki śłowiańskie : czeski, polski, serbsko-chorwacki. podobieństwa wynikaja raczej z tego , że oni nabrali łaciny, a my od nich mnóstwo rusycyzmów.

Rosjanie sa goscinni , mysle , ze są dobrzy dla tych , którzy maja gorzej od nich a nienawidza tych , którzy sa od nich bogatsi choc czuja respekt.

Gość olads
do liberal zgadzam sie z Toba, mysle ze Rosjanie boja sie nieznanego. latwo sie uogolnia, a temat ten, to temat rzeka.

Gość
--> XXXXXXXXXRRR Nie daj się prowokować.. to tylko forum internetowe. 🖐️

Gość Stala Czytelniczka Kafe
Rosjanie nie kojarza mi sie zbytnio dobrze, nie ufam zbytnio tym ludziom.A mam stycznosc z powodu pracy jaka wykonuje. A druga sprawa-moja rodzina zostala wysiedlona na syberie, i jakos nie mam przekonania do tego narodu. Wydaje mi sie, ze sa zdolni do wszystkiego, by uzyskac COS. Moze kogos uraze, ale taka jest moja opinia. No i te zlote zeby:/

XXXXR raczej nie powinnas sie wypowiadac na kafeterii, bo to to ma byc opinia Polakow-o Was. Jaj juz napisalas-idz lepiej uczyc sie do egzaminow, bo 2 kierunki to chyba nie bulka z maslem:) no, o ile studiujesz w jakiejs prywatnej szkolce:)

Gość olads
wlasnie to sa typowo polskie stereotypy.jakie to przykre ze ocenia sie wszystkich Rosjan przez pryzmat stereotypow. szanujcie sie bardziej, bo obrazajac bezpodstawnie innych samie daje wzor o sobie.

Gość StudentkaUJ.
No cóż, a tak interesująco się zaczęło. . . studentka ma rację==> Moja droga, jak to się nie przyznali? A pamiętasz, jak Borys Jelcyn, tuż po przejęciu władzy w Rosji, przyznał po kilkudziesięciu latach, ze Rosja odpowiedzialna jest za zbrodnie katyńską i przekazał Lechowi Wałęsie dokumenty związane z tą sprawą, które przez prawie pół wieku były ściśle strzeżone przez komunistyczne władze? Czy Rosjanie muszą nas przepraszać co roku? Poza tym, radzę Ci sie zapoznać z zagadnieniem dotyczącym obozów jenieckich w Tucholi i Strzałkowie, w których zginęło około 18 tyś. bolszewików, podczas gdy w Katyniu zabito 15. tyś.. Oczywiście Polacy trzymają się wersji, że Rosjanie zginęli w wyniku epidemii, ale w licznych dokumentach i pracach badaczy historii rosyjskiej, sprawy przedstawione są zupełnie inaczej. Nie piszę tego, by w jakis sposób usprawiedliwiać zbrodnie tak jednej, jak i drugiej strony - w koncu zabójstwa nie można usprawiedliwić, Po prostu chcę uświadomić, że każdy naród, w swojej historii ma karty jasne i karty ciemne - haniebne. W historii Polski tych ciemnych kart jest wiele - ot choćby sprawa Berezy Kartuskiej, Zaolzia, Akcji "Wisła",bitwy pod Samosierrą oraz Jedwabnem. A beż przyznania się do tych zbrodni, nie mamy prawa szczycić się naszymi sukcesami zapisanymi na kartach jasnych.

a ja nie wiem o co chodzi z ta moda, bo mlode pokolenie robi sobie taqkie naklejki zlote na zebach, moze to tesknota za dawna stalinowska modA?

Gość olads
do studentka Uj widze ze jednak nie wyrywasz sie z motyka na slonce! co nieco wiesz:)oby nie braklo ci zapalu. zycze powodzenia!i jak najmniej zlosliwwosci

Jezyk rosyjski jest bardzo miekki i melodyjny- jeden z najtkliwszych jezyków, jakie znam :-) Znam tez rodzine Kazachów, z którymi utrzymuje kontakty towarzyskie- mili ludzie, lubie ich.

stala czytelniczko, może i moda, bo parę dni temu parę dziewczyn dyskutowało tu na temat tego, gdzie najlepiej i najtaniej zamontować sobie na zębach naklejaną "biżuterię nazębną" z brylantami :D Ludzie lubią się upiększać na wiele kontrowersyjnych sposobów...