Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mala olenka19

JAK liczy sie dni plodne i nieplodne bo nie wiem /

Polecane posty

Gość mala olenka19

?? moze mi ktos powie takioe dodatkowe zabezpieczenie

dni płodne się obserwuje nie wylicza. polecam stronki o npr. jak chcesz cokolwiek obliczyć (choć moim zdaniem, i nie tylko moim, to żadna metoda) to musisz znać datę poprzedniej miesiączki. obiczyć kiedy będziesz miała następną i od tej następnej odjąć14 dni. owulacja występuje zawsze 14 dni przed miesiączką.aby mieć pewność (o ile wogóle przy wylicznce o pewności można mówić) to od daty owulacji musisz odjąć5 dni i te 5 dni dodać. dobra dam przykład: miałaś okres 1.01. kolejny masz mieć 28.01 więc owulacja jest 14.01. +-5 dni czyli płodne w przedziale 9-19.01. ale tak jak mówię to ruletka jest.owulacja może się przesunąć, a więc okres może sięprzesunąć. nigdy tego dokładnie nie wyliczysz. plemniki mogą żyć do 7 dni więc może należałoby dodać nawet 7 dni. ja polecam mierzenie temp., obserwacje śluzu i szyjki macicy.

Gość aneczka24w
Dziecko co Ty piszesz o dzieleniu na dwa, dodawaniu 5 i odejmowaniu 10 :)) jeśli masz miesiączkę co 28 dni to dni płodne przypadają od 10 do 16 dnia cyklu. Rozumiesz??? Od pierwszego dnia liczysz 9 dni i 10 zaczynają Ci się dni płodne. Trwają ok.5-6 dni. Poczytaj trochę na ten temat.

Gość Alicjaaa19
Aneczka ma racje. Ja w ogole nie mam pojecia co ta dziewczyna powypisywala :) Ciekawe kto jej tak powiedzial wydaje mi sie, ze kolezanka z 1 klasy podstawowej :))

Gość Alicjaaa19
Mała Oleńko najlepiej z tym pytaniem udaj sie do swojego ginekologa !!!

Gość ISKIERKA2703
A NAJLEPIEJ JAK CHCESZ STOSOWAĆ KALENDARZYK TO OPRÓCZ TAKIEGO LICZENIA PROWADŹ OBSERWACJĘ ŚLUZU I MIERZ TEMP BO SAME LICZENIE TO SE MOŻNA WSADZIĆ.... :P

Gość anarchia__
Dni płodnych się nie oblicza tylko określa. Kalendarzyk nie jest skuteczny. Możesz mierzyć temperaturę, badać swój śluz. Jeśli tego nie umiesz kup sobie mikroskop owulacyjny. U mnie się sprawdziła afrodyta

Gość agatka dobrze napisala
tylko wy jestescie tepe. nie kazda ma okres co 28 dni. ona podala uniwersalna metode obliczen bo gdy okres wystepje co 36 dni to dni plodne beda od ok 18 do ok 25

Gość gość
Ja nie mierze temperatury, obserwuje jedynie śluz. Zawsze wiem kiedy mam dni płodne.

Wyliczac to sobie można jak ciąża ci nie straszna ;) a jak chcesz jej uniknąć to obserwacja przede wszystkim. Śluz, temperatura, szyjka, inne objawy jak ból jajników itd. Ale to kwesria kilku cykli. Mozesz tez wydac fortune i sobie u lekarza zrobic monitoring cykli ;) Czasem mala infekcja i pyk, z wyliczeń d... ;)

Gość gość
kalendarzyk nie jest metoda w 100% skuteczna, ale ja to stosuje jako dodatkowe zabezpieczenie :) jest wiele stron, gdzie mozna sobie to obliczyc, ja korzystam z tej: http://dniplodne.schorzenia.info/ tylko oczywscie warunkiem jest, ze masz regularne cykle