Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość biorę kredyt i chciałabym

ile mniej więcej może kosztować ...

Polecane posty

wybudowanie małego domku, tak około 70 metrów kwadratowych? można to mniej więcej oszacować? zamierzam starać się o kredyt na budowę domu i nie wiem, o jakich kwotach w ogóle rozmawiać :(

Gość kumpel z wojska
Masz rację - buduj swoje ciasne ale własne , odnośnie wydatków poniesionych na budowę to musisz się zastanowić, czy chcesz budować metodą gospodarczą ( sama wszystko organizujesz i jest to wyzwanie ) , czy zatrudniasz firmę budowlaną i budują dom od początku do końca pod klucz. Biorąc pod uwagę, że firmy developerskie zawyżają koszty budowy i metr kwadratowy mieszkania w wielu miastach wynosi 8 tys. zł. to myślę, że budując sama metodą gospodarczą wybudujesz dom płacąc za metr kwadratowy 4. tys. zł. lub nawet taniej, wiele zależy od dostępu do mediów. Buduj gospodarczo :)

o.k., niech będzie 100 :) ale dużo mi nie trzeba, mieszkanie w bloku, w którym teraz mieszkam, ma 64 metry kwadratowe, a to przecież jeden duży pokój, dwa mniejsze, duża kuchnia, korytarz, oddzielne łazienka i wc, ogromny balkon! ten domek, który chcę wybudować, ma być dla mnie i dwójki moich dzieci, więc chyba się pomieścimy :) a ta metoda gospodarcza to na czym polega? bo fachowców muszę zatrudnić tak czy tak ...

Gość kumpel z wojska
metoda gospodarcza - poszukaj w rodzinie i prawdopodobnie jakiś wujek albo znajomy jest tak zwaną 'złotą rączką' , potrafi murować i tynkować ..... itd. , sama załatwiasz zezwolenie na budowę i podłączenie domu do mediów, organizujesz materiały budowlane ( na plac budowy wszystko przywiozą ) , rozejrzyj się i organizuj ekipę budowlaną zaoszczędzisz mnóstwo pieniędzy :)

rozumiem, dzięki :)

Gość myslę że musisz liczyc
ok 400-500tyś (razem z wyposażeniem)

Gość wowowow
jesteś sama z dziećmi i stać Cię na kredyt? mam taka sytuacje jak Ty i boję sie kredytu

Gość a stac cię na to
bo jesli kredyt musi pokryć 100% inwestycji to sama rata będzie z 3tyś, chyba , ze masz jakieś mieszkanie do sprzedania i tylko trochę kredytu potrzebujesz...

stać mnie, dzięki Bogu

bardzo dziękuję za wszystkie rady :) chętnie poczytam kolejne :)

oo, naprawdę tak mało? zależy mi na naprawdę małym domeczku, byle porządnym i ciepłym (to chyba z cegły?) ... wyposażenie to chyba mniejszy problem, bo rozumiem, że pisząc wyposażenie masz na myśli meble, dywany, itd?

wow, no to super, bo z wyposażeniem najmniejszy problem :):):) dzięki !

a mi kabel USB - jestem w szoku :D takim radosnym, oczywiście :D no bo taki metraż chyba na moje potrzeby to aż nadto? jak porównuję z tym mieszkaniem w bloku, w którym teraz przebywam, to tu jest mnóstwo miejsca! porównywalne pewnie tak, ale postanowiłam wreszcie spełnić marzenie o domku na wsi - cisza, spokój, mrrrr :):):)

żadnych przymiejskich, po 27 latach w Poznaniu mam DOŚĆ miast! ;) :)

a mi kabel USB - no właśnie mam podobną wizję :) z naciskiem na postawię - to znaczy, że umiesz to zrobić sam?

Gość ciocia mania
tylko odrazu wykończ wszystko bo jak przez przypadek jakiś lokalik zostawisz że funduszy brak to większej głupoty niemożna zrobić , zrobi się bajzel a jak są dzieci w domu biegające to koszmar wiem coś na ten temat koszmar przeżywałam

a mi kabel USB - wow, pełen szacunek ! gdzie się chowają tacy mężczyźni jak Ty ;) ciocia Mania - postaram się, dziękuję :) ten "najgorszy" wiek dzieci jeszcze przed nami :D nie za idiotów - spróbuj, dasz radę :) jak ja sobie dam, to wszyscy dadzą :)

Gość kumpel z wojska
kabel USB Nie zgodzę się z Twoją opinią, dom należy wybudować szybko, jeżeli budowa długo trwa to rynny zardzewieją i blachodachówka , zamiast budować dalej to forsę wydajesz na remonty , taką metodą nigdy domu nie zbudujesz , wybudowałem dwa domy metodą gospodarczą i wiem o czym mówię

Gość kumpel z wojska
kabel USB To zacznij zamiast o tym gawędzić :)

Gość postawić to wy se możecie ...
... ale khlotza na klatę, wy leszcze bez kasy :classic_cool:

a mi kabel USB - naprawdę jestem pełna podziwu, oby więcej takich mężczyzn :) szkoda, że moje maluchy nie mają takiego fajnego męskiego wzorca :(