Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość helppp

potrzebuje pomocy angielski - tłumaczenie

Polecane posty

Gość helppp

Zacząłem rejestrację firmy, przyjeżdżamy 31 stycznia. Chcielibyśmy od razy podpisać kontrakt i rozpocząć prace . Pamiętaj o mieszkaniu dla nas.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aabb
A ty pamietaj o samochodzie A3 dla mnie....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość biedrona255
BARDZO PROSZE O TLUMACZNIE. wiem ze to duzo , ale moge sie jakos odwdzieczyc:) Mam 19 lat. Jestm szczupla i wysoka kobieta. Niezwykle interesuej mnie zdrowy styl zycia. Wkrotce zaczynam studia z dietetyki na wydzile Żywienia i Żywności Człowieka. Pochodze w Polski i mam wiele pytan. Mieszkam w malym miescie, gdzie nie mam sklepow z ekologiczna żywnością, a jeśli pojawiaja się jakies ekko produkty w makrtach to tytko jest to suchy prowiant. Zreszta w wiekrzych miastach w Polsce, również jest problem z znalezieniem dobrej jakości świeżych warzyw i owocow (często graniczy to z cudem). Chciałabym żeby moja dieta składała się z 60% z warzym, 20-30% z owocow i 10-20% to bylyby ewentualnie chleb razowy, jogurt naturalny, bakalie. Już od miesiąca nie spozywam zadnych cieplych posiłków (cieple SA tylko napoje typu herbata, z której tez nie dlugo zrezygnuje, pozostając jedynie przy cieplej wodzie). Czuje się dobrze. Interesuje się bardzo dietetyka, zdrowym odzywianiem i organicznymi uprawami. Wiem ze warzywa za nawozone m.in. pestycydami, a owoce SA dosladzane i modyfikowane genetycznie. Warzywa i owoce kupuje w malych sklepach (warzywniakach) i w hurtowniach warzywnych. Ale widze jak sa czasami przechowywane i ze już w hurtowniach nie sa pierwszej świeżości. Czy takie warzywa i owoce mogą mi zaszkodzic. Obawiam się ze sporzywanie ich w tak dużych ilościach (80% dziennie) może mi zaszkodzic, tzn mogą zaszkodzic mi szkodliwe azotany. Co pan o tym sadzi?? W Polsce (szczególnie w mniejszych miejscowosicach) niemożliwe jest kupenie owocow morza , trudno dostępne sa również kielki (chodz te mam zamiar hodowac w domu), egzotyczne owoce, .. Latem ale jest to okrez max 4 miesiecy, w spora ilosc warzyw i owocow zaotaroje się u dzidkow (forma wykopywania samemu z ziemi warzyw i zrywania owocow prosto z drzew przemawia do mnie najbardziej, a źródło jest najwiarygodniejsze). Pozostala czesc roku to okres najgorszy, bo o ile jesienia zapasy sa w miare swieze, to im pozniej tym jakość gorsza.. pozostaje mi wiec zaopatrywanie się w zwykłych sklepach lub hurtowniach (gdzie pochodzenie porduktow nie jest pewne i nie mam pewności co do sposobu ich transportu). Czy Pan pije herbaty ziolowe?? Czy powinnam takowe pic?? Czy sa naprawde zdrowe?? Czy lepej zmiksowac owoce, czy włożyć do sokowirowki (ale co z miaszem, czy jest on bezwaqrtosciowy??), czy po prostu chrupac?? Czy kakao jest tak fantastyczne jak się o tym powszechnie mowi i pisze?? Osobiście uwiezylam w cudowne dziane kakao i mieszam je razem z jogurtem naturalnym. Dobrze robie?? Czy miod można jesc będąc na takiej diecie?? (mowie o malych ilościach dodawanych np. do jogurtu z kakaem. Czy kefir lub maslanka sa zdrowe?? Czy je pan orzechy i suszone owoce?? Warzywa najlepiej dostępne w Polsce to marchew, seler, pietruszka, buraki, kapusta, sezonowo rozniez rzodkiewka, rzeka, salata, pomidory *(pomidory sa tez przez caly rok ale sprowadzane z za granicy, wiec ja ich nie kupuje , bo uwazam ze sa pozbawiane wartości odzywczych, skoro wyjeżdżają z plantacji zielone.. i dojrzewaja za pomoca substancji którymi sa pryskane w czasie transportu..), i jeszcze pare innych. Owoce natomiast to glownie jabłka i cytrusy dostepne caly rok. Mamy bardzo duzo wspaniałych warzym latem , ale przeciez nie można się najesc na zapas. Prawda?? W owocach i warzywach, obok składników odżywczych występują również związki szkodliwe dla zdrowia. Można je podzielić na: * celowo dodane do żywności, * zanieczyszczenia mechaniczne i skażenia chemiczne, * naturalnie występujące w surowcu, * powstające w czasie przetwarzania i przechowywania z naturalnie występujących. Dlatego obawiam się czy takei odzywianie jakie pan promujemoze mieć inne niż zamiezone skutki (biorac pod uwage realia Polskich produktow). A może sa ta tak nie wielkie ilości ze nawet przy diecie calkowiecie opartej na tych warzywach i owocach , nie sa w stanie wyrzodzic szkod w moim organizmie??? Co Pan mi radzi szczegolnie w okresie jesienno-zimowo-wiosennym?? Czy to prawda ze chodzenie na boso po ziemi , kamieniach, piasku bardzo pomaga na roznie dolegliwoosci?? Oczyszcza nas z szkodliwej energi i przekazuej tak po prostu ogromne ilości pozytywnej energi , która jest bardzo korzystna dla naszego organizmu?? Będę bardzo wdzieczna jeśli znajdzie Pan czas żeby odpowiedziec na moje liczne pytania. Nie znalazłam w Polsce tak modrego i doświadczonego człowieka w tej materii jakim Pan jest (a naprawde mocno szukalam) Nie mamy tez zadnych stron internetowych które by promowaly podobny do Pana styl zycia. Pana ksaizki nie sa tez przetłumaczone na nasz jezyk. Takie informacje znalazłam w niektórych artykułach: "Warzywa są źródłem 7090% azotanów(V) pobieranych z diety. Zawartość azotanów(V) w warzywach może dochodzić nawet do 10000 mg/kg. Wg badań monitoringowych w Polsce, około 20% badanych warzyw przekraczało dopuszczalne zawartości określone przez resort zdrowia." "Dopuszczalne dzienne pobranie (ADI) azotanów(V) wynosi 03,65 mg/kg masy ciała. Możliwe jest więc znaczne przekroczenie azotanów(V) przy spożywaniu dużej ilości warzyw korzeniowych i liściowych, zwłaszcza z upraw szklarniowych. Szczególnie jest to niebezpieczne w przypadku małych dzieci spożywających duże ilości soku marchwiowego." "W owocach i warzywach występują również inne związki o właściwościach toksycznych lub antyżywieniowych. Należą do nich m.in.: solanina, glikozydy cyjanogenne, aminy biogenne, kwas fitynowy, kwas szczawiowy. Ze związków szkodliwych powstających w czasie przetwarzania należy wymienić aminy biogenne i karbaminiany powstające w czasie fermentacji." :Czy wiesz, że przeciętny człowiek spożywa w ciągu roku warzywa i owoce spryskane prawie 5 litrami pestycydów, których 400 milionów litrów spada na pola i uprawy? Czy wiesz, że 40% z nich powoduje nowotwory, wady wrodzone u dzieci, bezpłodność, depresję, nadpobudliwość i uszkodzenia mózgu. W Stanach Zjednoczonych każdego roku na pola trafia 500 tysięcy ton 600 rodzajów pestycydów! Mam nadziej ze nie ma na to tylko jednej rady: żeby wydawac niewyobrażalnie wysokie sumy pieniędzy (m.in. na paliwo ) i zaopartywac się w sklepach ekologicznych (produkty eko w Polsce za 3 x drozsze)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lolalalala
I serio liczysz na to, ze ktos Ci to za darmo przetlumacz\y? Szukasz frajera?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zwykły wstydliwy
ja ci to moge przetlumaczyc ale bede dopiero o 22 jesli chcesz

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość matacz
ja bym to i za darmoche zrobił , ale tyle tam błedów , ze szok ! nie bede najpierw poprawiał a potem tłumaczył - napisz bezbłednie to i translator ci przetłumaczy i prosic sie nie bedziesz musiała

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość hahhahahhahaha
o mamusko ciepie pochlastalo?zamiast tu pisac bierz sie do roboty,slownik i do dziela bo nikt za ciebie tego nie zrobi;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Zacząłem rejestrację firmy, przyjeżdżamy 31 stycznia. Chcielibyśmy od razy podpisać kontrakt i rozpocząć prace . Pamiętaj o mieszkaniu dla nas. I've started the company registration, we are coming over the 31st of January. We would like to sign the contract straight away and start to work. Remember about a flat for us. a ten drugi tekst to sorry...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość matacz
masz koncówkę The fruits and vegetables are also other compounds which are toxic or antinutritional. These include: solanina, glycosides cyjanogenne, biogenic amines, phytic acid, oxalic acid. The harmful compounds formed during processing include biogenic amines and carbamates formed during fermentation. "Did you know that the average person eats in a year fruit and vegetables sprayed with pesticides, almost 5 liters, 400 million liters of which falls on the fields and crops? Did you know that 40% of them cause cancer, birth defects in children, infertility, depression, hyperactivity and brain damage. In the United States each year on the field reaches 500 thousand tons of 600 types of pesticides!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość hkdyh
Będę bardzo wdzieczna jeśli znajdzie Pan czas żeby odpowiedziec na moje liczne pytania. Nie znalazłam w Polsce tak modrego i doświadczonego człowieka w tej materii jakim Pan jest (a naprawde mocno szukalam) Nie mamy tez zadnych stron internetowych które by promowaly podobny do Pana styl zycia. Pana ksaizki nie sa tez przetłumaczone na nasz jezyk. I would be very preciate if you find some time to answer my questions. I have not found anybody such a wise and experienced on this field as you are in Poland despite I was looking for very hard. W do not have any websites which promote your lifestyle. Your books have not been translated onto polish as well. Nie zareczam, ze to bezbledne, ale facet na pewno zrozumie...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nie płacz ewkaaaaaa
Podłącze się bo nikt mi nie chce odpowiedzieć w moim temacie. Czy to zdanie jest poprwane? I'll have some days off soon because on Friday we are going to a school trip , later we'll have two public holidays and in my school will be exams for secondary school certificate so I'll have days off too

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość biedrona255
Dziękuję bardzo zwykły wstydliwy,( i matacz), będę czekała. możesz napisać na mail. aż tak mi się nie spieszy, może być nawet jutr;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
I'll have some days off soon because on Friday we are going for a school trip , later we'll have two public holidays and in my school there are going to be some exams for secondary school certificate so I'll have couple of days off as well. ogolnie bylo bezblednie, myslalam, ze moze lepiej brzmi to as well niz too na przyklad..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość biedrona255
POPRAWIONE: Mam 19 lat. Jestem szczupłą i wysoka kobieta. Niezwykle interesuje mnie zdrowy styl życia. Wkrótce zaczynam studia z dietetyki na wydziale Żywienia i Żywności Człowieka. Pochodzę w Polski i mam wiele pytań. Mieszkam w małym miesicie, gdzie nie mam sklepów z ekologiczna żywnością, a jeśli pojawiają się jakieś eko produkty w makatach to tytko jest to suchy prowiant. Zresztą w wiekszych miastach w Polsce, również jest problem z znalezieniem dobrej jakości świeżych warzyw i owoców (często graniczy to z cudem). Chciałabym żeby moja dieta składała się z 60% z warzyw, 20-30% z owocowa i 10-20% to byłyby ewentualnie chleb razowy, jogurt naturalny, bakalie. Już od miesiąca nie spożywam żadnych cieplnych posiłków (cieple SA tylko napoje typu herbata, z której tez nie długo zrezygnuje, pozostając jedynie przy cieplej wodzie). Czuje się dobrze. Interesuje się bardzo dietetyka, zdrowym odżywianiem i organicznymi uprawami. Wiem ze warzywa za nawożone m.in. pestycydami, a owoce SA dosładzane i modyfikowane genetycznie. Warzywa i owoce kupuje w małych sklepach (warzywniakach) i w hurtowniach warzywnych. Ale wildze jak są czasami przechowywane i ze już w hurtowniach nie są pierwszej świeżości. Czy takie warzywa i owoce mogą mi zaszkodzić?? Obawiam się ze spożywanie ich w tak dużych ilościach (80% dziennie) może mi zaszkodzić, tzn. mogą zaszkodzić mi szkodliwe azotany. Co pan o tym sadzi?? W Polsce (szczególnie w mniejszych miejscowościach) niemożliwe jest kupienie owocowa morza, trudno dostępne są również kiełki (chodź te mam zamiar hodować w domu), egzotyczne owoce,.. Latem, ale jest to okres max 4 miesięcy, w spora ilość warzyw i owoców zaopatruje się u dziadków (forma wykopywania samemu z ziemi warzyw i zrywania owoców prosto z drzew przemawia do mnie najbardziej, a źródło jest najwiarygodniejsze). Pozostała część roku to okres najgorszy, bo o ile jesienią zapasy są w miarę świeże, to im później tym jakość gorsza.. Pozostaje mi wiec zaopatrywanie się w zwykłych sklepach lub hurtowniach (gdzie pochodzenie produktów nie jest pewne i nie mam pewności, co do sposobu ich transportu). Czy Pan pije herbaty ziołowe?? Czy powinnam takowe pic?? Czy są naprawdę zdrowe?? Czy lepiej zmiksować owoce, czy włożyć do sokowirówki (ale co z miąszem, czy jest on bezwartosciowy??), czy po prostu chrupać?? Czy kakao jest tak fantastyczne jak się o tym powszechnie mówi i pisze?? Osobiście uwierzylam w cudowne dziane kakao i mieszam je razem z jogurtem naturalnym. Dobrze robie?? Czy miód można jeść będąc na takiej diecie?? (mowie o małych ilościach dodawanych np. do jogurtu z kakaem. Czy kefir lub maślanka są zdrowe?? Czy je pan orzechy i suszone owoce?? Warzywa najlepiej dostępne w Polsce to marchew, seler, pietruszka, buraki, kapusta, sezonowo również rzodkiewka, rzeka, sałata, pomidory *(pomidory są tez przez cały rok, ale sprowadzane z za granicy, wiec ja ich nie kupuje, bo uważam ze są pozbawiane wartości odżywczych, skoro wyjeżdżają z plantacji zielone.. i dojrzewają za pomocą substancji, którymi są pryskane w czasie transportu..), i jeszcze parę innych. Owoce natomiast to głównie jabłka i cytrusy dostępne cały rok. Mamy bardzo dużo wspaniałych warzyw latem, ale przecież nie można się najeść na zapas. Prawda?? W owocach i warzywach, obok składników odżywczych występują również związki szkodliwe dla zdrowia. Można je podzielić na: * celowo dodane do żywności, * zanieczyszczenia mechaniczne i skażenia chemiczne, * naturalnie występujące w surowcu, * powstające w czasie przetwarzania i przechowywania z naturalnie występujących. Dlatego obawiam się czy takie odżywianie, jakie pan promuje może mieć inne niż zamierzone skutki (biorąc pod uwagę realia Polskich produktów). A może są ta tak nie wielkie ilości ze nawet przy diecie całkowicie opartej na tych warzywach i owocach, nie są w stanie wyrządzic szkód w moim organizmie??? Co Pan mi radzi szczególnie w okresie jesienno-zimowo-wiosennym?? Czy to prawda ze chodzenie na boso po ziemi, kamieniach, piasku bardzo pomaga na różne dolegliwości?? Oczyszcza nas z szkodliwej energii i przekazuje tak po prostu ogromne ilości pozytywnej energii, która jest bardzo korzystna dla naszego organizmu?? Będę bardzo wdzięczna, jeśli znajdzie Pan czas żeby odpowiedzieć na moje liczne pytania. Nie znalazłam w Polsce tak modrego i doświadczonego człowieka w tej materii, jakim Pan jest (a naprawdę mocno szukałam) Nie mamy tez żadnych stron internetowych, które by promowały podobny do Pana styl życia. Pana książki nie są tez przetłumaczone na nasz język. Takie informacje znalazłam w niektórych artykułach: "Warzywa są źródłem 7090% azotanów(V) pobieranych z diety. Zawartość azotanów(V) w warzywach może dochodzić nawet do 10000 mg/kg. Wg badań monitoringowych w Polsce, około 20% badanych warzyw przekraczało dopuszczalne zawartości określone przez resort zdrowia." "Dopuszczalne dzienne pobranie (ADI) azotanów(V) wynosi 03,65 mg/kg masy ciała. Możliwe jest, więc znaczne przekroczenie azotanów(V) przy spożywaniu dużej ilości warzyw korzeniowych i liściowych, zwłaszcza z upraw szklarniowych. Szczególnie jest to niebezpieczne w przypadku małych dzieci spożywających duże ilości soku marchwiowego." "W owocach i warzywach występują również inne związki o właściwościach toksycznych lub antyżywieniowych. Należą do nich m.in.: solanina, glikozydy cyjanogenne, aminy biogenne, kwas fitynowy, kwas szczawiowy. Ze związków szkodliwych powstających w czasie przetwarzania należy wymienić aminy biogenne i karbaminiany powstające w czasie fermentacji." :Czy wiesz, że przeciętny człowiek spożywa w ciągu roku warzywa i owoce spryskane prawie 5 litrami pestycydów, których 400 milionów litrów spada na pola i uprawy? Czy wiesz, że 40% z nich powoduje nowotwory, wady wrodzone u dzieci, bezpłodność, depresję, nadpobudliwość i uszkodzenia mózgu. W Stanach Zjednoczonych każdego roku na pola trafia 500 tysięcy ton 600 rodzajów pestycydów! Mam nadziej ze nie ma na to tylko jednej rady: żeby wydawać niewyobrażalnie wysokie sumy pieniędzy (m.in. na paliwo) i zaopatrywać się w sklepach ekologicznych (produkty eko w Polsce za 3 x droższe)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×