Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość casssa blanca

Pedagogika Zdrowia-warto isc na takie studia?

Polecane posty

Gość casssa blanca

Mam pytanie do studentów, absolwentów i nie tylko Pedagogiki Zdrowia. Na czym polegają te studia, czy po ich skonczeniu można znaleźć ciekawą pracę. Czy w większości dotyczą one zdrowia czy wiecej jest przedmiotów pedagogicznych? Dzięki za pomoc

Gość casssa blanca
up up

ja miałam taki przedmiot na studiach...ale o studiach w tym kierunku wiem niewiele...podobne do pielęgniarstwa

Gość casssa blanca
Naprawdę nikt nie studiuje tego kierunku? :(

Gość casssa blanca
haloooooooooo??

Gość ania wroc
hej ja studiuje pedagogike zdrowia jestem na pierwszym roku magisterskim i bardzo sobie chwale, jeslu chcesz pracowac w takich instytucjach jak sanatoria, pomy pomocy spolecznej, hospicja, organizacje pozarzadowe itp to jak najbardziej PZ

Gość gość
Pedagog zdrowia to nie to samo, co pielęgniarka. Studia na tym kierunku przygotowują wykwalifikowanych specjalistów do zajmowania się edukacją zdrowotną w ujęciu holistycznym. Bierze się zatem pod uwagę to, że zdrowie to nie tylko brak choroby ale przede wszystkim dobrostan na poziomie fizycznym, mentalnym, emocjonalnym i duchowym. Pedagodzy zdrowia nie są cenieni na rynku pracy w swojej specjalności. A wielka szkoda, bo na tym kierunku uczy się takich rzeczy, jak promowanie i koordynowanie ścieżek edukacji zdrowotnej w różnych instytucjach, uczy się pracy z pacjentami chorymi przewlekle u których jakość życia zależy od jakości życia z chorobą, a także przygotowuje się do takich działań jak wychowanie zdrowotne od podstaw, czyli od przyjrzenia się własnym zasobom. Od 12 lat uprawiam ten zawód i polecam go osobom zdeterminowanym na niezależność, kreowanie własnego warsztatu pracy i przekonanym o idei wychowania i edukacji w zdrowiu.