Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Storczykowa pani

Mój storczyk ma zwiędnięte,miękkie liście-POMOCY

Polecane posty

Gość Storczykowa pani

Przesadziłam go miesiac temu. Widze,że liście od dołu więdną i robią się miekkie! Co to oznacza? Nic już z niego nie będzie? Jest to gatunek phalaenopsis.

Gość Storczykowa pani
up

Gość Storczykowa pani
Czarnej ziemi nie dawałam, ani takiej z ogródka. Na tyle to mam pojęcia o storczykach aby wiedzieć, że to tragedia dla rośliny. Czytałam też książki o ich uprawie,i w internecie..... Hmmm dziwna sprawa.

moj wlasnie tezmarnieje :( przekwitl, wiec obcielam mu lodykge od kwiatka ( jak bylo zalecone w poradniku hodowcy) i teraz liscie zolkna i sa takie miekkie i wiotkie :( zna sie ktos moze?

Gość Storczykowa pani
Podlewam raczej rzadko, pozwalając korzonkom przeschnąć. Nie zostawiam nigdy wody w podstawce.

Gość breakkkk
Moje są piękne!!!!!

Gość Storczykowa Pani
Up

Gość kitek2008
Jeżeli zbyt mocno podlałaś syorczyka to musisz go teraz przesuszyć. Sprawdz liscie czy nie mają pasożytów tzn np wełnianki.

Gość Storczykowa Pani
Więc te liście mogły zmięknąc od zbyt obfitego podlania?

Gość seksuolog radzi
Ne przejmuj się. Spróbuj urozmaicić Wasze życie intymne a storczyk Twojego Wybranka napewno jeszcze zesztywnieje :classic_cool:

Gość Storczykowa Pani
:-))) dobre

Proszę zwiększyć wilgotność wokół storczyka stawiając go na podstawce z keramzytem zalanym wodą. Miękkie i pomarszczone liście liście są efektem zbyt małej wilgotności. Dla większości Phalenopsis powinno być 70-80%

dokładnie autorko, storczyk ma za malo wody, to że go podlewasz nie znaczy,ze wystarczajaco sie napije. Tez mialam taki problem ze stroczykiem, ale zaczełam wstawiac go co 10 dni na pół godziny do wiaderka z woda,zanurzałam cała doniczkę, wtedy mógł sie wystarczajaco napic,a i liscie po pewnym czasiem stały się bardziej mięsiste i nawodnione. Poza tym dzięki ze mi przypomniałas, ide wstawic swoje storczyki do wody.