Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

procent

Zerwanie umowy bez wypowiedzenia a swiadectwo pracy...

Polecane posty

Być może dostanę wymarzoną pracę. Czekam na odpowiedź z firmy. I mam pewien problem. Przyszły (oby!) pracodawca potrzebuje pilnie pracownika. W obecnej firmie obowiazuje 2-tygodniowe wypowiedzenie. Na obecnej pracy nie zależy mi, nie jest to praca w moim zawodzie, w przeciwieństwie do pracy o którą sie staram. Myśle, ze jeśli powiem , że dopiero za dwa tyg. mogę zacząć pracę to mnie skreślą...Jeśli zrezygnuję z dnia na dzień to co się może stac? nie dostane pewnie świadectwa pracy, ale po co mi one tak naprawde? Proszę pomózcie, nie znam sie na tym, to moja pierwsza praca. Chciałabym robić wszystko zgodnie z umowa, czy powiedzenie przyszłemu pracodawcy ,że zrezygnuję z obecnej pracy z dnia na dzien, nie postawi mnie w złym świetle? bo przecież to o mnie źle świadczy...że tak samo mogę zrobić w tej firmie, że jestem nieodpowiedzialna... Doradźcie mi proszę.

haa właśnie czytam KSH i kodeks pracy :p pracodawca musi ci bezwzględnie wydać świadectwo pracy , ze skutkiem natychmiastowym można rozwiązać za porozumieniem stron ,jaką masz umowę o pracę ?

Ale jak to musi? mimo że podpisywałam ,że obowiązuje mnie 2 tyg. wypowiedz.?

Gość a w jakim zawodzie pracujesz
?

musi ci wydać świadectwo pracy zgodnie z kodeksem pracy. a rozwiązać tą umowę możesz za porozumieniem stron bez tego okresu , tylko oby dwie strony muszą się zgodzić :( w innym wypadku okres obowiązuje.

Gość wiem to po prostu ijuz
swiadectwo pracy musi wydac do 7dni nie zaleznie jak sie zwalniasz czy on cie zwalnia :) na 100% bez zadnego ale :)

Gość Świadectwo dostaniesz ...
... ale to jest porzucenie pracy i będziesz miała zrąbaną opinię do końca życia zawodowego. Nie polecam.

Gość a w jakim zawodzie pracujesz
sprobuj sie z nim dogadac, poza tym on moze nie ma nikogo na Twoje miejsce i moze sie wkurzyc

Gość wiem to po prostu ijuz
jezeli dlugo tam pracujesz to postaraj sie rozwiazac za poroizumieniem stro albo popros w nowej pracy zeby poczekali na ciebie ,ewentualnie wez urlop w starej pracy i zatrudnij sie juz w nowej :) a jak pracujesz krótko i nic z tego powyzej nie da sie zrealizowac zostaje porzucenie pracy i swiadectwo z dyscyplinarka ktore mozesz wyzucic i nikomu nie pokazywac :P o ile kraótko tam pracowalas :)

zgadzam się z wypowiedziami powyżej :) zostanie to potraktowane jako rażące uchylanie się od obowiązków i dyscyplinarne zwolnienie :( ps. ekspertem nie jestem ja się tylko uczę na egzamin :p

A jesli nie odbiore tego swiadectwa to "gdzie pójdzie" o mnie przypuśćmy zła opinia? pracuje jako sprzedawca w zwykłym sklepie, ukończyłam studia, które ze sprzedażą nie mają nic wspólnego...

pracodawca musi Ci wydac swiadectwo bez laski..... z nowym pracodawca mozesz porozmawiac ze masz zamiar porzucic prace by pracowac dla niego w zwiazku z tym swiadectwo moze nie wypasc blyskotliwie...ot i wszystko :)

Do czego w ogóle "służy" świadectwo pracy oprócz tego,że zawiera o mnie opinię?

to jest swiadectwo przepracowanych lat.... to dokumenty ktore w przyszlosci beda stwierdzaly czy masz wystarczajaca liczbe lat przepacowanych do uzyskania swiadczen emerytalnych....bez tych karteczek nabiegasz sie w przyszlosci by je odtworzyc

Myślałam że dowodem ile lat pracowałam są np te raporty miesięczne rmua co sie dostaje...

Acha to juz sie w mojej trochę rozjaśniło, dziękuję Wam:) A jeszcze mam takie pytanko- po studiach byłam na 6 miesiecznym stażu z urzedu pracy. Czy też powinnam dostać świadectwo, żeby sobie doliczyć potem do lat pracy:) hehe:)

A to chyba do urzędu muszę isc po ten papierek? Skąd Wy to wszystko wiecie:)

A chyba mam -" zaświadczenie o o odbyciu stażu " urzędu pracy i jest od..do. Fajnie dowiedzieć się czegoś nowego.

no to chyba masz wszystko ...wiec do dziela ! :) praca ktora nie daje satysfakcji to wegetacja.... upewnij sie jednak czy nowy pracodawca Cie przyjmie.....bo mozesz zostać na lodzie