Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ja na chorobowym

kto płaci wynagrodzenie za czas choroby

Polecane posty

Gość ja na chorobowym

mam pytanie, jestem od 10 grudnia na chorobowym, teraz ZUS poweinien mi wypłacic chorobowe, dostalam niską wypłate, chyba temu ze ZUS nie przelał reszty, jak to sie odbywa??? czy to pracowadca zgłasza do ZUSU czyy sama musze zglosic ze dalej choruje?

Gość pierwszy miesiąc pracodawca
a dalej ZUS, L4 dajesz pracodawcy, on przesyła to do zusu, dostajesz 80% wynagrodzenia?

Gość ja na chorobowym
tak pierwsze ktore dostalam było o jakies 200zł wieksze wiec nie wiem czy ZUS ma reszte wypłacic? a jesli tak to w jakim terminie?

Gość ja na chorobowym
nei iwem czemu teraz dostalam mniej niz ostatnio, jesli reszte ma zus wypłacic to kiedy to nastapi? wypłate mialam 1go

Gość ja na chorobowym
nikt nie wie????????????

Gość chorobowe
przez pierwsze 33dni dostajesz 100% od pracodawcy, pozniej 80% z ZUSu, L4 dajesz pracodawcy, a on przekazuje do ZUSu

Gość ja na chorobowym
to wiem ale dlaczego dostalam taka mała wypłate?? czy to znaczy ze reszte wypłaci mi ZUS? jesli tak to kiedy?

Gość chorobowe
a nie dostalas 80%? zaislek powinien Ci wyplacic pracodawca. Moze wyplacil Ci tylko za okres podany w L4, a nie za caly miesiac?

Gość ja na chorobowym
to znaczy ze za pierwszy miesiac choroby pracodawca wypłacił 100% wynagrodzenia a nie 80%? a dopiero po 33 dniach nalezy mi sie 80%? nie wiem daltego bo to byla moja druga wypłata w tym zakladnie pracy i myslalam ze jest taka mala bo tylko 80% a trzecia byla jescze o 200zł mniejsza:-(

Gość chorobowe
z pospiechu przekrecilam:-( 80% przysluguje i wynagrodzenia i zasilku, a 100% tylko jak bylo skutkiem wypadku przy pracy lub w trakcie ciazy albo jak umowa/uklad zbiorowy tak ustalaja. wynagrodzenie za pierwsze 33dni nalezy sie ze srodkow pracodawcy, ale te 33dni dotycza roku kalendarzowego, wiec od stycznia sa u Ciebie liczone od nowa, pozniej przysluguje zasilek choroboy z ZUSu i ten tez powinien wyplacic pracodawca, czasami nie wyplaca za caly miesiac zasilku, w zaleznosci jak termin mialas na zwolnieniu L4 (moze wyplacic tez za ten okres) i wtedy musisz doniesc L4, acha jak dostarczy sie L4 dopiero po 7 dniach od wystawienia przez lekarza, to pracodawca moze obnizyc wyplate wynagrodzenia o 25%

Gość ja na chorobowym
jakie to wszystko pogmatwane choruje cały czas od 10 grudnia , na 1 stycznia dostalam wypłate za grudzien , 1 lutego dostalam za styczen i byla ona mneijsza od poprzedniej o jakies 200zł skoro za grudzien mialo byc tylko 80% wynagrodzenia to powinnam tyle samo dostac za styczen wiec czemu jest mniejsza?

Gość ja na chorobowym
a dlaczego nei wypłaca za cały miesiac i czemu to zalezy kiedy dostarczylam zwolnienie skoro jest to ciagłosc od grudnia? Zwolnienie dostarczylam jedno ok 15 stycznia a kolejne 28 stycznia

Gość chorobowe
moze pracodawca miec taki termin rozliczenia, moze nie wzial pod uwage przy rozliczeniu ostatnich dni m-ca (nowego L4) i rozliczyl bez tego, to moje przypuszczenie, ale najlepiej byloby jakbys sie spytala w kadrach, na pewno powinnas wiec dostac jeszcze te pieniazki. podobny problem: http://kadry.infor.pl/zasilki/chorobowy/61094

Gość ja na chorobowym
dziekuje za odpowiedzi

Gość iwan
witam mam takie pytanie zostałem zatrudniony na okres próbny w tym okresie miałem wypadek (nie w pracy) mam rękę w gipsie umowa kończy sie 6 stycznia a L4 mam do 12 stycznia i prawdopodobnie L4 będzie jeszcze przedłużone na czas rehabilitacji ręki kto w tej sytuacji będzie za to płacił umowa na 100% nie będzie przedłużona bo ta firma zatrudnia pracowników tylko na 3 miesiąc

Gość dwa tygodnie
a jeśli byłam na chorym tylko 14 dni to jak to będzie wyglądać