Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

AAsiuniaaa

MATEMATYA ...prosze o pomoc !!!

Polecane posty

Mam akie zadanie a kompletnie go nie umiem zrobic:( prosze pomózcie mi :( bede naprawde wdzięczna:( W prawidłowym ostrosłupie czworokątnym kąt między ścianą boczną i płaszczyzną podstawy ma miare 45 stopni.Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej tego ostrosłupa wiedząc że krawędź jego podstawy ma długość 10cm prosze pomóżcie:(

Gość dobry stryjek john
a sinusy i inne znasz?

Gość lol.........
Pomogłabym ale matma to nie moja działka:) Moze to i zadanie z gimnazjum, ale ja takich rzeczy nigdy nie umiałam.

Gość dobry stryjek john
po 1 liczysz przekatna podstawy ktorej polowa jest malym bokiem trojkata prostokatnego, nastepnie z trygonometrycznych dostajesz dlugosc krawedzi bocznej albo wysokosc i juz masz wszystko potrzebne

Gość dobry stryjek john
mozna tez tak: polowa podstawy =5cm tg kata miedzy podstawa i sciana boczna to pol podstawy /wysokosc tg45=1 wiec h=polowie podstay czyli teraz pole 1/3PP * h 1/3* 100* 5=50 o ile dobrze pamietam wzory

Gość ja pindole
przeciez to zadanie jest banalne ... jak nie umiesz go zrobic to znaczy ze spalas na lekcji zamiast sluchac nauczyciela ;/

Gość jak to możliwe że metal
reaguje na papkowania i się wydłuża i z kąd się on bierze w takiej ilości że np. sztyca od zamka się wydłuża samoczynnie więc z kąd sie ten metal bierze że wydłuża się na oczach papkujacego w kierunku ziemi jak to możliwe że ten zamek się utworzył akurat w tym miejscu na futrynie i czemu był skierowany tom sztycą w dół w końcu niczemu on nie służył ponieważ nie zamykał tych drzwi wniosek z tego że utworzył sie samoczynnie i bardzo chaotycznie w wyniku papkowania !

Gość moja przyjaciola
ja pomoge zrobic, tylko napisz mi wzory na wylczenie objetosci i na to co tam jeszcze jest wymagane:)

Objętość : 1/3 * a2 * h pole całkowite = Pp+pb z góry Ci bardzo dziekuje:) mam nadzieje ze mi pomozesz:)

Gość dobry stryjek john
pole powierzchni masz takie 4 x trojkat o podstawie 10 i wysokosi =pierwiatek z 50 oraz pp czyli 10 x 10 razem= 100+20pierwiastkow z 50 a obkjetosc masz juz wyzej

Gość AiM
a - dl. boku podstawy (10) b=0.5*a (dla uproszczenia we wzorach ponizej) h - wysokosc ostroslupa hs - wysokosc sciany bocznej alfa - kat miedzy sciana a podstawa (45 stopni) tg alfa= h/b czyli h=b*tg alfa=5*1=5 cos alfa=b/hs => hs=b/cos alfa=5/(pierwiatek z 2)/2=5*(pierwiatek z 2) V=1/3*a*a*h=1/3*10*10*5=500/3=166 2/3 P=4*Ps+Pp=4*1/2*a*hs+a*a=2*10*5*(pierw z 2)+10*10=100(1+pierw z 2)

Gość moja przyjaciola
nie wiem czy dobrze rozwiazalalam. ale chce zebys to zrozumiala, wiec rozrysuj sobie ostroslup i zaznacz wszystkie dane.wieszjak wyglada kat nachylenia sciany bocnej do postawy?

dobry stryjek john wiem ze to glupie co powiem:( ale troszke nie rozumiem:( AiM to jest na pewno dobrze:)? Bo ja tak robilam w domu i mi wyszlo tak samo:)

moja przyjaciola tak tak wiem:). A czy to co zrobił ta osoba o pseudonimie "AiM" jest dobrze:)?

Gość AiM
Na pewno jest dobrze. A jak mialas tak samo to tylko pogratulowac :)

AiM Dziekuje:) Sluchaj a czy bym mogla napisac jeszcze jedno zadanie...i rozwiazanie ... i bys mogl mi sprawdzic czy jest dobrze:)?

Gość AiM
dawaj

Gość moja przyjaciola
a to jak rozumiesz to looz, ja juz chcialam sie zabawic w nauczycielke, by cos zrozumiala:) pozdrawiam

Dany jest ostrosłup prawidłowy trójkątny w którym krawędzie boczne mają długość4 pierwiastki z 3,kąt plaski ściany bocznej przy wierzchołku ostrosłupa ma miare 60 stopni.Oblicz objętośći pole powierzchni całkowitej tego ostrosłupa. Pole trójkąta=a2 *pierwiastek z 3 /4=(4 pierwiastki z 3 do2 *pierwiastek z 3=48 *pierwiastek z 3 = 12* pierwiastek z 3 Pc=4*pole trójkąta=4*12*pierwiastek z 3= 48*pierwiastek z 3 h2=(a*pierwiastek z 3 przez 6 do kwadratu + a* pierwiastek z 3 przez 2 do kwadratu h2=2(do kwadratu) + 6(do kwadratu) h2=16 h=4 V=1/3 * 4*2*12*pierwiastek z 3=48*pierwiastek z 3 /3=16*pierwiastek z 3 dobrze to jest:)??

Gość AiM
juz odpisuje

Gość AiM
no wiec wychodzi ze ten ostroslup jest czworoscianem pole powierzchni sie zgadza jednak mam inna wartosc objetosci wzor na objetosc czworoscianu jest dany bez potrzeby wyprowadzania wysokosci: V=(a do 3) *( pierw z 2)/12 wychodzi zatem 16*(pierw z 6)

Gość AiM
blad musi tkwic w twoim wyprowadzeniu wysokosci czworoscianu poniewaz h=a * pierw z (2/3) czyli h=4*(pierw z 2)

Gość AiM
wyprowadzilem sobie wlasnie po kolei wysokosc i niestety masz blad bo wyszlo mi to samo co z tego wzoru wyzej

Acha:) dobrze bardzo Ci dziekuje:) czyli jak przepisze to co napisałes to bede juz miała dobrze zadanie tak:)?

Gość AiM
tak bedzie dobrze proponuje ci jeszcze raz przeanalizowac twoje rozwiazanie i znalezc blad over & out

ale to wszystko jest źle .... czy tylko to co mi teraz napisałes .... czyli objetość i wysokosc.