Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość klaudynka909

potrzebuje TEZY !!! do temau..

Polecane posty

Gość klaudynka909

Literackie pary zakochanych. Które z nich – Twoim zdaniem są najbliższe współczesnemu człowiekowi? Teza: ... ?

miłość jest ponadczasowa, nigdy się nie zmienia, niezależnie od czasów w których żyją zakochani

współczesnemu człowiekowi bliskie są zarówno tragedie miłosne antyku jak i nieszczęśliwe miłości romantyków

Gość klaudynka909
dzieki wielkie wybiore ten drugi raczej ;*

Gość zastanawiające jest to
Literackie pary zakochanych. Które z nich – Twoim zdaniem są najbliższe współczesnemu człowiekowi? Teza: "Według mnie pary x, y i z (tu wstaw te pary literackie, które według Ciebie są najbliższe współczesnym ludziom) są najbliższe współczesnym ludziom." Jeżeli postawisz tezę to wiedz, że musisz ją udowodnić. W tym przypadku będziesz musiała zrobić dogłębną charakterystykę postaci i odnieść ją do charakterystyki współczesnego człowieka. Pamiętaj też, że tezę możesz udowodnić i potwierdzić ją, lub możesz dojść do wniosku, że założona przez Ciebie teza jest błędna i wówczas przyznać się do takiego błędu. Błąd będzie wówczas, gdy charakterystyka par literackich będzie zbyt daleka od charakterystyki współczesnych ludzi.

Gość klaudynka909
takie wybrałam pary literackie Jana i Justyny – Eliza Orzeszkowa „Nad Niemnem Fiodor Dostojewski „Zbrodnia i kara William Szekspir „Romeo i Julia”. „Dzieje Tristana i Izoldy”. Juliusz Słowacki „Kordian wioleta jagna i maciej boryna = chlopi

Gość klaudynka909
zbrodnia i kara - Rodion Raskolnikow i Sonia

Gość klaudynka909
Doda i Majdan

Gość romeo i julia
bo teraz panuje moda związki opierające się na miłości romantycznej....

Gość a nie za duzo tego
wzielas ? Nie wyrobisz sie ...

Gość klaudynka909
bez takich podszywów - dody nie trawię

Gość klaudynka909
własnie mam zamiar dwa ostatnie wywalic

a macie pomysł jak to ładnie zakończyć? Dlaczego np pary romeo i Julia i tristian i Izolda są najbliższe współczesnemu człowiekowi?

coś o ideale ponadczasowej miłości, a taki ideał można znaleźć wyłącznie w literaturze, której poszukuje współczesny człowiek w nowoczesnym świecie w którym następuje rozpad tradycyjnych trwałych relacji :P a z książek zostawić tylko idealistów jak to dobrze ze byłem za stary na nową maturę :D

aż Ci zazdroszczę starej matury, ja jeszcze nie zdałam tej a już zgłupiałam od tej prezentacji hehe... a mógłby ktoś to ładnie sklecić mi..

łeee, Jagna jest beznadziejna:) chociaz chyba najbliższa nowoczesnemu człowiekowi, pusta nimfomanka:D

to jak z tym zakończeniem.. heh sory ze gnębie ale uwierzcie mi czy nie przedmioty humanistyczne dla mnie to koszmar a nad tą prezentacja już siedze sporo czasu i właśnie zostało zakończenie czyli odpowiedz na to pytanie j.w ..... wolę duzo bardziej ścisłe :/

Teza: "Według mnie pary Romeo i Julia i Tristan i Izolda są najbliższe współczesnym ludziom." Udowodnienie tej tezy // bądź teza jest błędna bo postacie literackie Romeo i Julia, Tristan i Izolda nie są najbliższe współczesnemu człowiekowi Jak można odnieść tą teze do charakterystyki współczesnego człowieka? jak to zakończyć