Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gruszkaaaaaa

jak to jest z majatkiem po slubie bez intercyzy

Polecane posty

Gość gruszkaaaaaa

czy np posiadajac dom zapisany na mnie po slubie maz stanie sie jego wspolwlascicielem...jak to jest? dzieki za info!

Gość marzbych
jak to jak????Wszystko na pół.....Chyba,że udokumentujesz, że przed ślubem wniosłas to i to bo np dostałas od rodziców działkę więc działka jest twoja ale jak po ślubie zaczęliście budowac dom to już jest współwłasność

Gość gruszkaaaaaa
no tak ale ta nieruchomosc zostala zapisana na mnie niedawno...dziadkowie ciagle zyja..no i w sumie jest taka niepisana umowa, ze polowa tego domu nalezy sie bratu.. a w takim wypadku, no to maz staje sie jego wspolwlascicielem..no tak.. ale ta intercyza...sama nie wiem...

To co dostajesz np w spadku nie jest własnością twojego męża i nie należy do majątku wspólnego. Ale fakt intercyza dobra rzecz :D

Gość aurorasnow
no co, intercyza jest jakas formas zabezpieczenia. tutaj nie chodzi nawet o potencjalny rozwód ale w ogóle o zabezpieczenie waszych finansów. w razie jakichkolwiek problemów meża Twój majątek jest Twój i wierzycielom meża nic do niego. dla swojego własnego bezpieczeństwa warto to podpisać.

Gość gruszkaaaaaa
ale ja nie dostalam w spadku..tylko zostalo na mnie przepisane.. czy w takim wypadku tez maz nie ma do tego praw?

Gość Bananofee
Wlasnie jestem po wizycie w notariacie, pani tam na miejscu mnie poinformowala, ze darowizna czy spadek, zapisane imiennie na Ciebie nawet po slubie bez intercyzy pozostaja Twoje, tylko ze musi byc w testamencie imiennie zapisane, bo jak nie bedzie testamentu a i tak bedziesz dziedziczyc na zasadzie sadownego podzialu, to juz idzie do wspolnoty. A z darowiznami (czyli jak tu kolezanka mowi : zostalo mi zapisane), to podobno jest tylko Twoja wlasnosc i nie wchodzi do podzialu przy rozwodzie. Nie wiem czy to prawda, ale Pani powiedziala slusznie : "intercyza, rodzielnosc majatkowa - dobry pomysl, bo wie Pani dzisiaj juz nic nie jest na zawsze "

Gość twoja własność
przedślubna nie wlicza się do majątku wspólności ustawowej.czyli nie trzeba robić rozdzielności bo dom jest tylko twój.i tak zostanie po ślubie. pozdrawiam notariusz

Gość to się nie zgadza
"tylko ze musi byc w testamencie imiennie zapisane, bo jak nie bedzie testamentu a i tak bedziesz dziedziczyc na zasadzie sadownego podzialu, to juz idzie do wspolnoty" mój tato zmarł nagle nie zostawiając testamentu, załatwialismy więc wszystkie formalności sądownie..... i SPADEK ZOSTAŁZAŁ ZAPISANY TYLKO NA MNIE, a nie do wspólnoty małżeńskiej! spadki, darowizny i to co posiadalismy przed ślubem jest naszym PRYWATNYM MAJĄTKIEM nie wliczającym się do wspólnoty małżeńskiej, niezaleznie od intercyzy.... inna sprawa, że w razie rozwodu, jeśli nie ma intercyzy, swoich praw trzeba dochodzić przed sadem....

Gość idz ndo notariusza i poadaj
odpwie ci konkretnie na wsztkie pytania ja podpisalam z mezem inbtercyze z wyrownanaiem dorobkow aaa w ogole to glownie miejsce zamieszkania rodziny , utrzymanie dzieci i takie tam podlega innym prawom: np jak macie rozdizelnosc majatkowa a ty npo wezmiesz kresyt na szkole dla dziecka to i tak maz jest odpowiedzilany za jego splate radze ci umow sie z notariuszem, on ci wszytko wyjasni

Wszystko to co nabedziesz jeszcze przed slubem ,jest Twoje. Nawet jezeli dostaniesz cos juz po slubie ,ale bedzie to wynikiem np.darowiznyi bedzie zapisane tylko na Ciebie,to tez jest tylko Twoje. Natomiast to co WSPóLNIE nabedzie cie bedąc juz po slubie,to jest wasza wspólnota majątkowa. Polecam poczytanie kodeksu rodzinnego i opiekunczego ,znajdziesz na necie, wpisz tylko w gogle i tyle.Nie musisz isc wcale do notariusza.