Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 000000000000000099888999999999

do Kobiet bioracych tabletki antykoncepcyjne

Polecane posty

Gość 000000000000000099888999999999

Witam od razu piszę, że nigdy nie brałam tebletek antykoncepcyjnych, mam 22 lat i chciałabym rozpocząć z moim chłopakiem współzycie w związku z tym mam do Was kobietki pytanie. - z tego co wiem przed przepisaniem odpowiednich tabletek ginekolog zaleca badania hormonalne, i na ich podstawie przepisuje tabletki? - chciałabym uniknąc wielu problemów jeżeli to mozliwe np: przytycia, sennośc bólów brzucha itp - i dlczego jeżeli lekarz zleca takie badania wiele kobiet ma starszne dolegliwośc wymienione wyżej? Dziękuje za odpowiedz.

teoretycznie powien zlecać - ale nie wszyscy to robią. Jesli ci twoj nie zleci to zmień gina. Czasem skutków ubocznych nie da się uniknąć, nie oszukujmy sie - pigułki anty to nie dropsy, które można łykac bezkarnie - wszystko ma swoje konsekwencje. Jakie? To sie pewnie okaze u wielu kobiet po latach dopiero jak będa się starały o dziecko a tycie to pestka. Podstawa - to DOBRY ginekolog.

Gość ja np przytyłam 7 kg maskara

madu- co ty gadasz,ze sie oakze gdy beda sie staraly o dziecko... to nie ma wplywu, chyba,ze ma sie pco i wtedy problemy ogolne z zajsciem w ciaze... skutkami zlego dobrania tabletek sa przede wszystkim: tycie,bole glowy,zakrzepica, problem z cera, stany depresyjne, oczywiscie przy tabletkach pogarsza sie stan watroby, dlatego trzeba o nia dbac.... inne zle skutki to np.arytmia serca,czy silne zawroty glowy.... no ale niewatpliwie plusem sa. regularne,mniej bolesne miesiaczki, 99,8% zabezpieczenie, w przypadku jak ma sie stalego partnera i mozna pozwolic sobie na nie uzywanie gumek....dodatkwo polepsza sie stan skory,i kondycji psychicznej,bo wiaodmo, wszysatko cacy w organizmie....

madu, gadasz glupoty... ja stosuje terapie hormonalną, w postaci tabletek anty, poniewaz właśnie keidys chciałabym zajść w ciążę, a mam takie problemy, że to właśnie tabletki mają mi pomóc uregulowac pewne sprawy stosowalam tabletki te nawet wtedy gdy jeszcze nie wspolzylam, aby wchlonely mi sie torbiele, niestety jeden sie nie wchlonal, a po operacji, po czasie okazalo sie, ze musze do nich wrocic... i to wlasnie po to, abym kiedys mogla miec dzieci!, a przynajmniej, aby moje szanse byly normalne na to oczywuiscie tabeltki anty daja skutki uboczne, ale co w dzisiejszych czasach ich nie daje?

Ja rownież jestem na tabsach już ponad rok ,nie tylko ze względow antykoncepcyjnych biorę je głownie z powodu choroby na ktorą choruję (endometrioza) .Tabsy znoszę swietnie poprawiła mi się nawet cera i włosy a waga stoi i stała w miejscu .

wszystko zalezy od ginekologa - jeden przepisywal mi tabletki bez zadnych badan, pozniej zrobil cytologie, inny zlecil tylko badania krwi, a kolejny nic skoro kiedys mialam cytologie i krew badana niestety kazdy organizm inaczej reaguje na rozne tabletki dlatego trudno jest dobrac odpowiednie, ale jak jedne nie pasuja to sie je zmienia. nie zaluje, ze zaczelam je brac i na razie nie zamierzam przestac. nawet pomimo tego, ze po niektorych przytylam ale juz zdarzylam zrzucic poprawila mi sie cera, mam krotsze, bezbolesne i mniej obfite miesiaczki, no i nie musze stosowac innej antykoncepcji

Noelia - jasne - np przy endometriozie stosuje sie tabletki antykoncepcyjne jako środek leczniczy, przy PCO o którym wspominala groosia czasem również. Nie o to mi chodziło - tylko o myślenie wielu kobiet, że mieszanie w gospodarce hormonalnej przy zdrowym organizmie przez kilka lat nie ma żadnego wpływu na nic. Ma, a może inaczej - MIEWA wpływ. Jasne ze nie u wszystkich i nie zawsze. I trzeba być tego świadomym. Sama lykałam pigułki przez ładnych parę lat z przerwami i to nie jest tak, że jestem radykalna przeciwniczką czy zagorzałą zwolenniczką - tylko uważam, że jeśli się zażywa takie rzeczy trzeba to robić świadomie. Tyle.

madu no to wiadomo:] konsekwencje sa , nie da sie ukryc, ja tez nie twierdze, ze btabsy nie beda mialy na mnie zadnego wplywu, ale na te chwile wlasnie lizy sie dla mnie to, ze biore je bo musze.. pozdrawiam:]masz racje swiadomosc powinna towarzyszyc wszystkim naszym poczynaniom:]

Wiecie ja np odstawiłam tabletki antykoncepcyjne na 2 lata przed planowanymi staraniami o dziecko - tzn wtedy jeszcze nie wiedziałam, że za 2 lata bede sie starać. Ale tak mi spadło libido w pewnym moemencie, że byslimy z TZem bliscy rozwodu, bo dla mnie seks mógłby nie istnieć. I nie powiem - była to antykoncepcja doskonała wtedy :) 0 szans na wpadkę :D Mam przez pigułki problemy z prolaktyną, a w zasadzie tak naprawdę przez ówczesnego gina, który przez lata zapisując mi pigułki ani razu nie skierował mnie na żadne badania, prolaktyna jak wiadomo utrudnia zajście w ciążę, czy tez donoszenie ciąży. W życiu nikt mi o tym nie powiedzial jak brałam pigułki - tak więc ja nie miałam świadomego wyboru o co mam wielki żal do poprzedniego ginekologa... Pozdrawiam dziewczyny :)

kurcze i co dostałaś na to pigułki antykoncepcyjne...? Przecież one podnosza poziom prl...

Noelia - sorry że tak wypytuję jak nie chcesz to oczywiście nie odpowiadaj, ale interesuje mnie to ze względu na moje wlasne problemy..

nie na to, ale na inne problemy:| i wlasnie dlaetgo mowie, musze decydowac co robic najpierw, no a ze zalezy mi na tym, aby wszystko bylo okey w innych sprawach, zobaczymy, ja od 16 roku zycia jestem pod opieka gspecjalistyczna ginekolog, i ginekolog endokrynolog...

mysle, ze jakos sie to wyklaruje:]mam zaufanie do mojego lekarza, On przyjal mnie na swiat:P:D i On rowniez mnie pozniej operowal, i On sie mna zajmuje w tych wlasnie sprawach od kilku lat juz, czyli od poczatku, wiec mysle, ze wie co robi:]

dzieki już rozumiem - pewnie najpierw ci unormuje te 'inne sprawy' a potem bedzie zbijac prl. To życzę zdrówka 🌻 i oby wszystko się ułożyło po naszej mysli :)

Gość zawsze się przytyje nie gadajc
ie głupot