Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ślubna księgowa

Najpierw cywilny a potem kościelny?

Polecane posty

Gość ślubna księgowa

Zaplanowaliśmy ślub na rok 2009. Myśleliśmy o konkordatowym. Sala, fotograf itd. już zarezerwowane. Teraz jednak wypełniamy PIT- y i cóż, nie ma się co oszukiwać, ślub cywilny jeszcze w 2008 oszczędziłby nam kilka tysięcy (za 2008 moglibyśmy się wtedy rozliczać wspólnie). Dwie moje pensje piechotą nie chodzą. Tyle, że to nieromantyczne i tak dziwnie jakoś iść do kościelnego kilka m-cy po cywilnym. Jak sądzicie?

Żeby móc się rozliczac wspólnie musicie być przez rok kalendarzowy małżeństwem. Jeżeli weźmiecie ślub w tym roku, to pierwszą wspólna deklarację będziecie mogli złożyć za 2009 rok, czyli do kwietnia 2010

Na pewno kalendarzowy? Nie sądzę. Samotna matka może rozliczać z dzieckiem nawet wtedy, kiedy urodziła 29 grudnia.

Gość ja tez tak mialam
ze najpierw wzielam cywilny, nic dla mnie nie znaczyl, nawet rodzinie dalszej nie powiedzielismy a w tym roku mamy koscielny i to on bedzie ten prawdziwy z weselem itd.

Gość ja tez tak mialam
agaci2 ma racje, my tez nie moglismy razem sie rozliczac a slub wzielismy w styczniu mimo to zabraklo tego jednego miesiaca i nic sie nie dało zrobic...

A co do tego, że dziwnie, to ja tak robię - w tym roku biorę ślub cywilny - 17-go maja, a za rok 13-go czerwca kościelny. Tyle, że ten kościelny to dla rodziców, bo mi by ten pierwszy wystarczył. Tak, że czemu nie, w 2008 sie nie rozliczysz, ale i tak o rok przyspieszysz - dla mnie to też argument.

Gość dla rodzicow ciekawe
:/

Gość nina2501
agaci...ja mam tak samo..slub cywilny wziety prawie rok temu i teraz koscielny dla rodzicow i rodziny..a sama impreza mnie przeraza i tez obylabym sie bez niej

Dla rodziców- bo były łzy, szloch i stwierdzenie, że się ma cały czas pod górkę i życie nieszczęśliwe. Nieważne, że my jesteśmy szczęśliwi i dobrze nam razem - ale "co ludzie powiedzą". Skapitulowałam, bo ogólnie teściowa jest dobra kobita (bo to ona tak panikowała, moi mniej, ojciec bardziej o wesele - jak to on córce niezrobi!!!), niech ma się cieszy. Dla mnie wazniejszy jest ten cywilny, bo TYLKO TEN ŚLUB CZYNI NAS MAŁŻEŃSTWEM - możemy się wspólnie rozliczać, dziedziczyć, mamy wspólne nazwisko, nie trzeba udowadniać czyje sa dzieci. Kościelny nie daje ani jednej z tych rzeczy (tylko w konkordatowym cywilna cześć - czyli podpisy na CYWILNYCH dokumentach) Ślub kościelny jest dla ludzi wierzacych, ma wymiar WYŁĄCZNIE psychologiczny, trochę źle się z tym czuje, ale są różne argumenty - przeżyję.

Gość Pina87f
kochana ślubna księgowo ja brałam dwa osobne śluby,tzn cywilny i kościelny osobno. Cywilny w styczniu ubiegłego roku a kościelny kilka mies. puźniej. I naprawde jest to cudowne wrażenie bo przysiegacie sobie dwa razy:) Były dwa wesela:) i dwie noce poślubne:) Zreszta jako małrzeństwo bedziecie już "docierac sie" kilka miesiecy przed własnym głownym weselem:) A co do romantyczności to wszystko zalerzy od waszej pomysłowości:)

Gość ślubna księgowa
Dzięki za odpowiedzi. Mieszkamy ze sobą już parę latek, więc nie musimy się już "docierać".;) A ślub bierzemy, bo my chcemy (a głównie ja). To właśnie moi rodzice odradzają nam wydatek związany z weselem. Sami będziemy organizować i sami za wszystko płacić, bo aż żal byłoby na sukienkę czy przejażdżkę limuzyną brać pieniądze od rencistów i emerytów.;) I tak się zastanawiamy nad tym, że skoro i tak człowiek wydaje kilkadziesiąt tysięcy na imprezę, to czy warto trochę rozbijać urok tego romantycznego gestu biorąc ślub cywilny wcześniej. Z drugiej jednak strony kilka tysięcy piechotą nie chodzi i lepiej je nawet lekko przepuścić niż nawet w rękach ich nie mieć przez chwilę.;) Jak nie w 2009, to w 2010... Zawsze lepiej mieć niższe podatki. Zastanawiamy się cały czas. Ale jeszcze sporo go do końca 2008.;)