Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość młoda_alkoholiczka

Czy ALKOHOLIZM jest dziedziczny?

Polecane posty

Gość młoda_alkoholiczka

Mam 16 lat. Mój dziadek (od strony ojca) był alkoholikiem, mój tata też nim jest. U siebie zaczynam również dostrzegac problem z alkoholem. Nie potrafię napic się i nie upic. Bardzo smakuje mi alkohol. Nie pije często (wiek) tylko okazjonalnie np na imprezach. Czy alkoholizm może byc dziedziczny?

Gość moja to 69
sam alkoholizm nie jest dziedziczny ale to że go lubisz chyba tak. wystarczy pić "z głową" ;)

Gość wyrastasz w patologicznym domu
więc masz duże szanse powielić ten sposób zycia, ale to nie jest dziedziczne, wszystko w twoich rękach, to twoje życie i mam nadzieję, że nie zamierzasz go przepić.

Gość młoda_alkoholiczka
Nie zamierzam bo widzę zachowanie mojego ojca i dziadka który przez picie zmarł. Dziękuje za odpowiedz.

Gość myślę żee
tak, mam 19 lat, muszę upić się porządnie dwa razy w tygodniu, inaczej czuję się przytłoczona wszystkimi sprawami. moja babcia i mój tata są alkoholikami. myślę, że tę skłonność można otrzymać w genach. mnie to zaczyna poważnie martwić.

Gość wyrastasz w patologicznym domu
mądra z ciebie dziewczyna 🌻

mysle, ze wieksz szansa byloby gdyby to wasze matki piły wtedy w czasie ciazy moze dosc do alkoholowego zespołu płodowego ważne jest to co wy z tym zrobicie, zawsze mozna udac sie do psychologa on pomoze uchronic sie wam od zepsutego zycia! :)

Gość też słyszałam
że dzieci alkoholików mają większą skłonność do wciąnięcia się w nałóg...