Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość anna_marika

Nie koniecznie kwas foliowy?

Polecane posty

Gość anna_marika

Podobno lepiej brać tabletki z metafoliną i dha, niż zwykły kwas foliowy. Co myślicie? Metafolina to sól wapniowa foliku i ponoć jest w dużo większym stopniu przyswajalna. Jest u nas od miesiąca. Tylko jestem trochę konserwatystką i się waham :) A wy bierzecie k.fol. przed zajściem w ciążę?

ja biorę kwas foliowy od ponad roku, mimo ze dzidziusia planujemy dopiero za kilka miesięcy. Brałam też jak jeszcze chodziłam do szkoły. Po prostu uważam że jedna tabletka dziennie nie zaszkodzi, a jakby nawet dzidziuś pojawił się wcześniej to nie muszę się przynajmniej martwić, że nie brałam :D

Gość Astat
Mnie też ginko powiedział, że nalezy brać kwas foliowy przynajmniej na 3 miesiące przed ewentualnympoczęciem. A jeszcze lepiej przez pół roku wcześniej. Dodatkowo jakiś zestaw witaminowy (ja biore prenatal co 3 dni - bo to duza dawka witamin i minerałów). Natomiast na "dobry śluz" powiedził aby brać...olejek z wiesiołka! (ale tylko w 1 fazie cyklu czyli do owulacji!!!)

wydaje mi sie ze najlepiej jednak nie cudowac tylko brac kwas foliowy

Gość karakuły
a ja myśle, że lepiej brać te sól

Gość a ja nie bralam nic
:P

A ja właśnie biorę Feminatal Metafolin 800, czyli witaminy + kwas foliowy + metafolina. Tak mi zalecił lekarz. Co do bycia konserwatystką, to dzieci tez nie będziecie szczepić? Kiedyś nie szczepiono....

Gość zinkaa
Co do soli wapniowej, tego metafolinu - pewnie, że jest lepiej brać taką formę. To trochę jak z mlekiem i jogurtem naturalnym - niby te same białka, ale jogurt jest dużo bardziej lekkostrawny i łatwiejszy do przerobienia przez organizm. Szybciej go można wykorzystać.

Gość Apolianka
Kwas foliowy jest przez niektóre kobiety słabo przyswajalny. Ja brałam folik przez 3miesiace przd ciazą i w jej trakcie. Teraz po poronieniu biore - metafolin 800 - szybciej jest przyswajalna.

Gość upupupkaupka