Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość stokrotka zielona 18

chemia poświęci ktoś chwilke

Polecane posty

12g x(dm3) CaCO3->CO2+CaO 100g 22.4 dm3 MCaCO3 = 40g+12g +3*16g =100g/mol x = 12g * 22,4 dm3 dzielone przez 100g = 2,6 dm3 nie wiem jak to podstawiać x pod liczbą którą szukamy a gdzie np podstawić dm3 mole albo gramy w zależności od zadania ja mam tylko dane w zeszycie brak treści może ktoś skuma plis?

1lo

próbowałam to zrozumieć ale nie mogę chemia to dla mnie czarna magia

no te 2,6 dm3 to juz jest rozwiazanie całego zadania.(chyba trzeba było obliczyc objętość molową tych 12g)sama to zrobiłaś czy tak już było w zeszycie??

tak już było mi chodzi o to kiedy i gdzie podstawić np x i dlaczego jest dm3 albo czemu uzyto wartości stałej do tego zadania i dlaczego podstawiono w tym miejscu to 22,4 a 100g trzeba obliczyć czemu jest pod CaCO3 ?

Gość trudno wydedukowac tresc tego
zadania, ale generalnie jest to schemat obliczania objetosci, majac podana tylko mase... w zadaniu pewnie mialas dane to 12g x to jest liczba, ktorej szukasz 22,4dm3 to jest objetosc 1 mola gazu w warunkach standardowych po to Ci jest masa molowa weglanu wapnia... no i ukladasz proporcje, ze 22,4 dm3 - 100g x - 12 g proporcje rozwiazuje sie mnozac wszystkie liczby na krzyz, czyli 22,4dm3 * 12g = 100g *x (nie bede pisala juz jednostek, bo zaciemniaja obraz..) x= (22,4*12)/100=2,6 dm3 no i masz odpowiedz... to jest schemat zadania... jezeli masz podana ilosc jakiegos zwiazku i masz obliczyc, jaka objetosc powstanie innego, to korzystasz z tego ze 1mol to jest 22,4 dm3... a tak generalnie, to jestes pewna, ze to zadanie jest dobrze zrobione, nie chce Ci mieszac, ale wydaje mi sie, ze ta zaleznosc z 22,4dm3 odnosi sie tylko do gazow, a weglan wapnia jest staly... moze chodzilo o ilosc powstalego CO2?

ja Cie uprzedzilam, ale nie podoba mi sie zastosowanie tej objetosci dla ciala stalego... :|

tez juz tego nie pamietam, tego typu zadania mialam ostatni raz w liceum... ale... pozdrawiam :)