Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Judyta 28

Pytanie do mam chlopcow. Obrzezanie.

Polecane posty

Gość Judyta 28

Witam. Jestem mama chlopca i mam pewien dylemat. Mieszkamy w Holandii i wiem, ze tutaj wiele mam po urodzeniu chlopca decyduja aby go obrzezac. Nie jest to (tak jak wiekszosc mysli) ze wzgledow religijnych ale ze wzgledow higienicznych. W przeszlosci mialam partnerow nieobrzezanych, teraz mam meza, ktory jest obrzezany. UWAGA, nie jest muzulmaninem, jest normalnym Holendrem. Moj syn w tej chwili ma 6 lat. W przeszlosci mial problemy ze stulejka. Teraz juz nie ma, ale i tak martwie sie o jego higiene osobista. Ja nie myje mu miejsc intymnych, on sam sobie myje. Pytanie brzmi, co o tym sadzicie? Czy ktoras z Was obrzezala dziecko? Bardzo prosze o szczere i powazne opinie. Dziekuje. Judyta

gdybym nie musiala to bym nie obrzezala. to ejst jego cialo i ma prawo sam o tym decydowac jak dorosnie.

Jeśli chodzi o obrzezanie to nie mam na ten temat żadnego zdania :) Ale uważam że higienę można utrzymać i bez tego ,,rytuału" Osobiście ja dziecku bym nie dała takiej rozrywki - obrzezać można zawsze i wolałabym by to była jego decyzja. Mam pytanie z innej beczki -czy jeśli byś zdecydowała się zrobić synowi ten zabieg to tylko ze względu na higienę czy może dlatego że WSZYSCY tutaj to robią?

Gość
ja tez mieszkam w Holandii , ale nie mam zamiaru poddawac takiemu o to zabiegowi mojego 2 synka , 1 urodzil sie w Polsce i ma juz 11 lat i tez nie jest obrzezany i nie slyszalam o tym , zeby bylo to az tak praktykowane

Gość Judyta 28
Nie, bo wszyscy tak robia, tylko ze wzgledow higienicznych. Poza tym nie wszyscy to robia, wiele moich holenderskich kolezanek to zrobilo i ich kolezanki, dlatego o tym pomyslalam.

Gość Judyta 28
Ponawiam pytanie: czy ktoras mama obrzezala swoje dziecko?

Ja też bym nie obrzezała, bo jak koleżanka wyżej natura sama wie jak zbudować faceta. A z higieną to też nie bardzo, bo napletek narażony jest wtedy bardziej na różne otarcie, bakterie itp. NIe obrzezany penis ma więcej skórki, która chroni napletek

Gość ja osobiscie wolalabym
mysle, ze dziecko jest juz w tym wieku, ze nie ma go co stresowac. taki zabieg powinno sie robic, albo jak dziecko jest calkiem male i nie bedzie go pamietac, albo jak jest na tyle duze aby samo o tym moglo zadecydowac. mysle, ze dla szesciolatka bylby to niepotrzebny stres.

Gość stulejkowicz
Nie ma udowodnionej naukowo tezy ze obrzezanie zlikwiduje problemy z budnym penisem . Sa brudasy obrzezane i jak sie facet nie myje to obrzezanie mu nie pomoze

najlepiej obrzezac od razu po porodzie w szpitalu, wtedy nie trzeba dziecka nawet usypiac. my tez nie mieszkamy w Polsce wiec w szpitalu pojawilo sie pytanie czy chcemy obrzezac. Zapytalam wiec lekarza co lepsze, czy obrzezanie bedzie lepsze dla higieny i co on poleca. Powiedzial ze nie ma to tak naprawde znaczenia i to czy obrzezamy zalezy od nas a nie od medycznych przeslanek. Dlatego naszego nie obrzezalismy.

najlepiej obrzezac od razu po porodzie w szpitalu, wtedy nie trzeba dziecka nawet usypiac. my tez nie mieszkamy w Polsce wiec w szpitalu pojawilo sie pytanie czy chcemy obrzezac. Zapytalam wiec lekarza co lepsze, czy obrzezanie bedzie lepsze dla higieny i co on poleca. Powiedzial ze nie ma to tak naprawde znaczenia i to czy obrzezamy zalezy od nas a nie od medycznych przeslanek. Dlatego naszego nie obrzezalismy.

Gość nie obcinaj napletka dziecku
Nie rób tego. Zostaw ten napletek w spokoju... to najbardziej wrażliwe miejsce z całego siusiaka dostarczające wielu wrażeń zarówno małemu jak i dużemu mężczyźnie. Chyba nie chcesz żeby za parę lat latał z suchą pałką, wyglądającą co najmniej nieapetycznie. W dodatku nic nie będzie czuł bo żołądź stanie się mniej wrażliwa - zanikają zakończenia nerwowe. Napletek jest na siusiaku nie bez powodu - chroni go i nawilża. A pierdolenie że to higiena jest bzdurą - zdrowemu mężczyźnie umycie siusiaka pod spodem zajmuje 10s.

Gość nie obcinaj napletka dziecku
Jak nie wierzysz to poszukaj na forach ilu facetów błaga o sposób na odzyskanie napletka - chcą operować, naciągać skórę, robić przeszczepy, itd. Świat odchodzi od rzezania i tylko żydki robią to jeszcze uparcie - z powodów religijnych - pozbawione większego sensu podobnie jak ich nienawiść do wieprzowiny.

Gość restore
Stanowcze NIE obrzezaniu, nie słuchajcie tych durnych tekstów o plusach obrzezania, piszą to w większości egoistyczne baby lub circ-fetyszyści którzy mają poryte berety, w USA coraz więcej występuje kampanii przeciwko obrzezaniu, naprawdę jest to mega okaleczenie, jeśli jednak jesteś jednym z tych który ten zabieg przeszedł i nie jesteś zadowolony, zapraszam na mój blog gdzie dowiesz jak odzyskać napletek z powrotem! http://odnowanapletka.blogspot.com/