Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

monia6

Niedoczynność tarczycy a witaminy z jodem w ciąży.

Polecane posty

Dziewczyny. Jestem w szóstym tygodniu ciąży. Mam niedoczynność tarczycy z zapaleniem i endokrynolog powiedziała mi, że nie wolno przyjmować mi leków z jodem. Mój ginekolog natomiast twierdzi, że z jego punktu widzenia ważne jest przyjmowanie jodu w ciąży. Podpowiedzcie coś, jak wy sobie z tym radziłyście? Czy mając niedoczynność z zapaleniem (typu Hashimoto) brałyście w ciązy leki z jodem, czy nie?

hej!!! ja mam niedoczynność tarczycy, i jutro wizyte u endokrynologa, to dowiem sie jak sprawa z jodem wyglada, teraz jest on w wiekszosci preparatów dla kobiet w ciazy. nawet oststnio jeden kupiłam i juz 4 razy wziełam

a mi wyszlo cos za wysokie ft3. dostalam jodit. W pierwszej ciazy mimo ze badania byly dobre cala ciaze łykalam jod z przepisu lekarza. Dlaczego nie można łykać jodu w ciązy? Z tego co ja się orientuje to raczej jest to zalecane.

Oczywiście że jod w ciązy jest niezbędny. Tylko że ja wyraźnie napisałam że mam niedocznność tarczycy z zapaleniem typu Hashimoto i endokrynolog poinformował mnie że przy mojej chorobie nie mogę łykać leków z jodem. Nie dopisałam tylko jeszcze ze łykam Euthyrox codziennie po100mg i 70 mg (w różnych dniach różne dawki). Chodzilło mi o wypowiedzi kobiet które chorują na to samo co jai były w ciąży. Co sugerowali im lekarze. Ja do swojej endokrynolog teraz nie mogę się dodzwonić bo jest na urlopie.

monia to przepraszam bardzo widocznie xle zrozumialam twoją wypowiedz i zacezlam sie juz troche martwic mialam dzis zapytac lekarza... :)

Gość Aneta83
cześć od dawna mam chorobe Hashimoto i sporo wiem na jej temat. faktycznie nie możemy łykać jodu bo pobudza on tarczycę która już dodatkowo jest osłabiona przec przeciwciała jakie powstają w naszych organizmach. też jestem w ciąży (7 tydzien) i lekarz zabronił mi stosować jod szczególnie w dawkach powyżej 50 ug. poza tym na początku ciąży lekarze ogólnie odradzaja preparaty witaminowe poza kwasem foliowym. łykaj więc spokojnie Euthyrox i odżywiaj się zdrowo. powodzenia!!!

wlasnie wrocilam od endokrynologa ... ja mam pooperacyjna niedoczynnosc tarczycy ... ft3 i ft4 w normie a tsh skocyzlo mi z 2 na prawie 5 w ciagu miesiaca na dawce eutyroxu 75 lekarka zwiekszyla mi dawka na 125 i kazala jesc jod w dawce 100 ( w zestawach dla ciezarnych lub sam jodix czy jakos tak) noi zgupialam bo zawsze czytalam ze nie wolno jodu przy klopotach z niedoczynnoscia! endo tweirdzi ze koncem 4 meisiaca ciazy dzidzia juz sama produkuje hormony wiec ten jod to dla dziecka a fla mnie tyroxyna hmmmmmmmm nie wiem co robic ...

Gość renia12tydz
ja mam niedoczynność tarczycy ale na szczęście przed ciążą zdążyłam się doleczyć i teraz wyniki są w normie ale mój lekarz ginekolog-endokrynolog zalecił mi branie tabletek Femibion które są z jodem

Gość gość
Ja mam Hashi od kilku lat, moja endokrynolog zaleciła jod, ale nie biorę. Jedni lekarz móœią, ze trzeba, inni, że jodu nie wolno przy Hashi. Zaufałąm sobie i temu co wiem na temat Hashimoto i nie biore jodu. Wystarczy ten, który dostarczam z pozywieniem a solę też sporo.

Gość labolina
Zależy też na ile zaawansowana jest ta niedoczynność tarczycy. Bo moja mama ma całkiem poważną, a ja tylko bardzo, bardzo lekką. Na szczęście w ciąży nie musiałam brać leków na niedoczyność, bo wyniki trzymały się w normach wystarczył mi suplement z jodem (mama dha premium). Ale i tak warto sobie zrobić wyniki i sprawdzić poziom tsh.

Gość gość
Mam Hashimoto, zażywam Eutyrox (50 i w weekendy 75) i suplement w postaci Symvital Mama, który jest z jodem - od 7 tygodnia ciąży (tak mu zaleciło 3 lekarzy: ginekolog i dwóch endokrynologów). Przez miesiąc hormony TSH spadły mi z 3700 do 1 800. Słuchaj swoje lekarza, masz wątpliwości, idź do drugiego.