Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość krzysiek22

Jest tu jakiś informatyk ?? mam problem z laptopem.. linuxa mam

Polecane posty

Gość krzysiek22

Mam taki problem. Kupiłęm laptopa ACER z linuxem zainstalowanym. po włączeniu go, pojawia mi sie jakiś komunikat i nie moge wyjść z konsoli wpisywania komend, nie moge uruchomić go z płyty XP. Jest to LINPUS LINUX BASIC EDITION V9.2. Pomoże mi ktoś ? błągam, inaczej bede zmuszony oddać w ręce informatyka.

Gość nie ma sprawy
Musisz wywalic partycję w systemie plików Linuxa. Najlepiej ściągnij sobie jakiegoś Linuxa np. Ubuntu , odpal Linuxa i usuń partycje w innym systemie plików niz ntfs. inna metoda to całkowite wyczyszczenie dysku (zerowanie danych) np. darmowym programem Mhdd - przy okazji sprawdzisz jakośc dysku

Gość krzysiek22
no tak tak.. tylko jak to zrobić, jak moge usunąć ? nie chce mi z płyty czytać, a niewiem jaka komenda na konsoli pozwoli mi sie dostać do tego boot linuxa. ten program sobie ściagne i co dalej ? próbować z płyty go odpalić czy jak ? jak już wspominałem komputer nie do końca sie włącza i pojawia sie komunikat na konsoli : zaraz napisze (moment)

Gość krzysiek22
ten komunikat to : [rootElocalhost /]#

Gość nie ma sprawy
łomatko Ściągasz sobie Ubuntu i wypalasz na płytce CD Potem uruchamiasz kompa z tej płytki - musisz ustawic w BIOSie aby laptop najpierw startował z CD. Wtedy uruchomi ci się Ubuntu Albo jeszcze inaczej, tu masz całą instrukcję http://forum.gmclan.org/lofiversion/index.php/t713.html

Gość krzysiek22
wielkie dzięki, myśle ze sobie poradze, z linuxem nigdy nie mialem nic wspólnego dlatego jestem ciemny w tym temacie. pozdrawiam