Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Siostrzyczka000000000000

Czy świadek musi być stanu wolnego?

Polecane posty

Jak to jest? Przy cywilnym chyba nie ma wymogu, prawda? A jeśłi chodzi o kościelny to trzeba być panną/ kawalerem?....MOżna miec np tylko cywilny? Bo juz mam metlik w glowie...

Heej?:)

Zadałam pytanie na któe na pewno znacie odpowiedź.

Gość dejzi69
oojetnie jaki jest jego stan,moze tez wskazywac po spozyciu na wskazujacy:)hehe.moze byc singiel /ka albo zonaty/mezata.

Gość dejzi69
a czemu po cywilnym nie mozna do komunii?od kiedy?mozna.moje kumpela i jej maz sa i jak chrzcili synka,to byli u komunii.

Gość no jasne tylko po co
Dejzi...daruj sobie:O

Ma mieć 18 lat i dowód osobisty, to są jedyne warunki przy ślubie konkordatowym. Nie musi iść do spowiedzi czy komunii, nawet nie musi być wierzący.

thx:)

Gość dejzi...........
skoro byli u Komunii to i pewnie u spowiedzi, gdzie rozgrzeszenia nie dostali nawet jesli obiecali zaprzestac wspolzycia :) ksiadz nie moze dac rozgrzeszenia bo nawet mieszkanie przed slubem jest grzechem, jedno drugiego kusi i tyle :)

Gość i świadek i chrzestni nie
musza być stanu wolnego, ale nie mogą wg. kościoła "żyć w grzechu", czyli mieć tylko slub cywilny i żyć z kimś pod 1 dachem, ale nikt Ci tego nie sprawdzi, więc jak ksiądz spyta o to można skłamać, to twoje sumienie tylko :)

no bo wg. kosciola zyja w grzechu, sypiaja razem itp. bez slubu, to ze jest dziecko nie zmienia faktu, jesli dostali rozgrzeszenie to nie wiem na jakiej podstawie, ze nie beda juz wspolnie zyc czy jak? no bo przeciez warunkiem spowiedzi jest postanowienie poprawy i zal za grzechy :)

Gość dejzi...........
ps. grzeszymy nie tylko czynami ale i myślami :)

Z pewnościa rozgrzeszenia nie dostali, bo nawet się z tego nie spowiadali. Świętokractwo jest jednym z najcięższych grzechów. Jeżeli tak naprawdę mamy to w nosie, t po co ta cała szopka ze spowiedzią, ślubem czy chrztem?????

Gość ja slyszalam jakies opinie
ze powinni byc niezonaci / niezamezni i szczerze mowiac tylko takich widze swiadkow, ale to chyba glupi przesad, a nie prawo.

Gość pytanie_1
A jak to jest z Chrtem???? Czy jak rodzice nie samalzenstwem, to moze ksiadz miec jakies ale i odmuwic chrztu dziecku?????

może

moja wielce wierzaca sisotra mieszka z facetem 2 lata, nie spowiada sie z tego, chodzi do spowiedzi i przystepuje do komunii. a njlepsze jest to ze wszyscy w rodzinie uwazaja ze to nic zlego i ze gowno ksiedza obchodzi kto z kim sypia czy mieszka. uwaza sie prawie za wzorowa katoliczke.

moze miec "ale" ale chrztu dziecku nie powinien odmowic, przeciez ono niczemu nie zawinilo, jednak w polskich kosciolach roznie bywa i czasami sie ksiadz nie zgadza i trzeba szukac innego :)

Gość pytanie_1
Ale dlaczego????? Czego to dziecko jest winne????

zapytaj ksiedza :) chociaz dzis kosciol walczy o kazda "owieczke" i raczej nie odmawiaja chyba ze na wsiach, ale to juz inna bajka

Gość dziecko nie jest niczemu winne
tak nam powiedział ksiądź i ochrzcił dziecko bez problemów , choc nie mieliśmy wtedy ślubu (zresztą w naszym wypadku niczego to nie zmieniło bo jako rozwiedzeni możemy tylko cywilny wziąść)

Gość pytanie_1
Dziekuje za odpowiedz i przepraszam za wciecie w temat.

Gość No jasne tylko po co
Ellinka i to jest właśnie świętokradztwo:(

to jeszcze nic, podobno ost klonowanie i genetyka tez jest grzechem a on ajest genetykiem pelna para :o i uwza ze praca nie ma nic do jej pogladaow religijnych :o

Gość No może tylko po co
Nie twierdziłam, że ksiądz to zrobi, tylko, że może. To zależy od \"wielebnego\".

Co do ślubu,to nie wiem czy sa jakieś specjalne wymogi. Natomiast jeśli chodzi o chrzest-ksiądz NIE MOŻE odmówic chrztu dziecka,nawet jeśli jego rodzice sa bez ślubu,ale jesli chodzi o chrzestnych,to MUSZĄ byc katolikami,jeśli zamężnymi/żonatymi,to koniecznie po ślubie koscielnym. Mowa oczywiście o kościele katolickim

Gość dejzi69
u nas w parifii wiekszosc par maja nwyze cywilny co chrzcza dziecko ,a duzo jest matek co przychodzi same,bo same nie wiedza z kim maja dziecko-tak mowil nasz proboszcz,to juz patologia,ale chrzcza u nas w parafii kazde dziecko,ale po slubie kkoscielnym jest najmniej par/rodzicow co chrzcza.