Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Benia.

Od kiedy można dziecku dać maliny?

Polecane posty

Gość Benia.

Moje ma 5 miesięcy, czytałam że mogę już dać maliny, to było na stroie bobovity a na innej stronie podawali dopiero po 6 miesiącu:O I bądź tu mądrym:O Doradźcie coś:)

hej - wg zaleceń, które ja mam spisane dziecku karmionemu mlekiem modyfikowanym można podać maliny w 7 miesiącu. Ale skoro na stronie Bobo Vity jest, że można, to chyba wiedzą, co piszą. Np. taka kaszka ryżowa malinowa Nestle jest zalecana po 4 miesiącu dla dzieci karmionych mlekiem modyfikowanym. Wcześniej można podać czarne jagody. Jeśli dziecko karmione było piersią to bym się wstrzymała jeszcze do ukończenia 6 miesiąca i zaczęła od jabłuszka skrobanego łyżeczką albo przecieru z czarnych jagód a maliny dopiero na dalszy rzut dała. Po 6 miesiącu możesz też podać jogurt, który ja tu polecam, też jest malinowy - Nestle Misiowy Jogurcik. Po 6 miesiącu jest też jagodowy i gruszkowy, a truskawkowy po 9 miesiącu.

Maliny są jednymi z pierwszych owoców i są o ile się nie mylę w niektórych deserkach od 4 miesiąca (ale jeszcze to sprawdź). Natomiast na wielu stronach wszystkie owoce, nawet te które kiedyś były po 4. miesiącu, teraz oznaczają jako po 6. miesiącu, z powodu zalecenia WHO żeby do końca 6. miesiąca dziecko było tylko na cycku.

maliny są po 4 miesiącu... moja jest na cycku także kaszkę malinową podałam jej po 5-tym

Gość Benia.
Dziki za odpowiedzi. Właśnie wyczytałam w dodatku RODZICÓW "jak żywić malca" i tam jest napisane, że maliny daje się już w 5 miesiącu w przypadku karmienia butlą a w przypadku piersi to w 7 miesiącu. Ja karmię butelką i niby mogę dać maliny, podałam w ten sposób że malinki (pare) zmiksowałam, dodałam wody i zrobiłam na tym kaszkę malinową z bobovity. to był przepis właśnie ze strony bobovity, teraz wpadłam na ten sam przepis ale Nestle, ale oni go podają po 6 miesiącu i bądź tu mądrym:O:O Moja ma 5,5 miesiąca, zajadała się tymi malinkami:)