Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kasia1978

Proszę o pomoc w sprawie urlopu

Polecane posty

Gość kasia1978

Witam dziewczyny, mam problem. Proszę o pomoc. Niedawno zmarł moj Tato, w tym czasie byłam na zwolnieniu lekarskim (lezałam w szpitalu z zagrożeniem ciąży). Wiem, że z tego tytułu przysługują mi dodatkowe 2 dni urlopu okolicznościowego. Prosze o podpowiedź czy te dni mi przepadają ze względu na to, że byłam w tym czasie na zwolnieniu - tak twierdzi mój szef. Nie wiem jak się do tego ustosunkować, ponieważ teraz przed porodem chciałabym wykorzystać urlop wypoczynkowy. Z góry dziękuję za odpowiedź.

Gość łoliszon
nie wykorzystuj przed porodem urlopu wypoczynkowego, nie opłaca ci sie to, lepiej go zostaw na okres po urlopie macierzyńskim. Przed porodem weź L4 jest 100 % płatne, każdy lekarz Ci go da [przynajmniej powinien] potem macierzyński, potem zaległy urlop wypoczynkowy a potem ewentualnie wychowawczy jeżeli będziesz na niego szła. ja mam sporo zaległego urlopu, ok. 45 dni, biore go po macierzynskim aby jak najdłużej być z dzieckiem, bo wychowawczy jest niestety nie płatny, aja sie nawet na zasiłek nie załapie. Wiec trzymam sobie urlop. Na pytanie odnosie urlopu okolicznosciowego niestety nie wiem. A to wazne pytanie, bo podobne bedzie po urodzeniu dziecka,tzn za urodzenie dziecka jest 2 dni, jestem teraz na l4, potem macierzyński, i co z tymi 2 dniami, przysługują mi ??? czy nie bo jestem na l4 do dnia porodu. jak to jest. Moze któas z was wie dziewczyny ?????

Gość to chyba jest tak
jak mówi szef autorki. urlop jest okolicznościowy i z tego się orientuję, że on przysługuje na okoliczność, czyli tutaj pogrzeb.. jak się jest wtedy na zwolnieniu lekarskim to przepada. Nie jestem na 100% pewna, ale chyba tak właśnie jest.

Gość kasia1978
Dzieki dziewczyny. Poszperałam w necie i chyba mi przepadły te 2 dni. Szkoda ich, mimo, że wolałabym miec Tatę niż 2 dni urlopu, ale skoro nie mogę cofnąć czasu. No cóż takie żyucie. A właśnie jak z tym urlopem z tytułu urodzenia dziecka. Też przepadnie, to jakaś farsa.

Zdaje się, że wcale Ci nie przepadają. Co innego, gdybyś WZIĘŁA wolne ale w aktach jesteś na zwolnieniu. Tak jest dla mnie logicznie. Ale dla pewności zamiast słuchać szefa, pogadałabym z jakąś dobrą księgową (neutralną dla firmy).

Co innego, e urlop okolicznościowy nie wlicza się chyba w ilość dni urlopu wypoczynkowego? tj nie jest ruchomyZależy jeszcze co szef rozumie pod pojęciem "przepada".Że nie możesz go doliczyć? To fakt, nie możesz ale nie przepada pod takim względem jak np kolejna okoliczność, wtedy jak najbardziej Ci się należy.

Gość ja kiedys szukalam
i znalazlam przepis, ze te 2 dni mozna wykorzystac niekoniecznie w dniu pogrzebu. Mozna w innym terminie, wiec chyba nie powinno przepasc ;) A co do L4 zamiat urlopu wypoczynkowego. Owczem, mozna. Ale jak ktos chce wyjechac to juz nie, bo teoretycznie z pracy moga sprawdzic :)

Gość łoliszon
Niekoniecznie mogą sparwdzić, mozna to obejść. Wystarczy że lekarz zaleci zmianę klimatu z uwagi na stan zdrowia, a Ty powiadomisz ZUS o miejscu swojego pobytu i dostarczyć jakiś papierek, nie wiem dokładnie jak to jest. Moja koleżanka tak kombinowała i jej wyszło. Dokładnie nie wiem jak to załatwiła ale załatwiał. Niestety nie mam mozliwości podpytania jej o to.

Gość na każą okolicznosc
jest inny urlop. To nie to samo.Na okolicznosc urodzenia dziecka jest urlop na ojca, ty bedziesz na macierzynskim.

Gość kasia1978
Dzięki za odpowiedzi. jutro idę się rozliczyć i uzgodnić z szefem wszystko. Chyba będe musiała odpuścić te 2 dni.

Gość do kasi
Urlop okolicznościowy z tytułu urodzenia dziecka nie należy się matce, gdyż od dnia porodu (a może też 2 tyg. wczesniej) przebywa ona na urlopie macierzyńskim, a nie można jednocześnie przebywac na dwóch urlopach. urlop okolicznościowy przysługuje na daną okoliczność- tu: (zwolnienie od pracy) na okoliczność zgonu ojca (2ni) należy sie pracownikowi, ktory obecnie pracuje. W Twoim przypadku zwolnienie od pracy sie nie nalezy, bo wlasnie (obecnie) przebywasz na zwolnieniu, czyli nie wykonujesz osobiscie pracy (nie ma cie z czego pracodawca zwolnic).

Gość kasia1978
Dziękuję slicznie za odpowiedzi.