Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Scarlett____

Filologia germańska...czy jest po tym dobra praca??oprócz pracy nauczyciela

Polecane posty

Gość Scarlett____

Gość Monika 440i6
oprucz parcy w szkole i tłumacza nic po tym nie masz

Gość Scarlett____
mógłby sie wypowiedzieć ktoś kto jest po tym kierunku??

Gość GERMANISTKKAAA
To zalezy co jeszcze umiesz.... ja skończyłam germanistykę i nie pracuję w szkole tylko w firmie, w której zajmuję się eksportem. Znam jeszcze angielski. Dobrze jest mieć oprócz języka jakieś umiejętnosci ścisłe lub własnie taki kierunek.

Gość Scarlett____
No ja właśnie umiem dobrze niemiecki, tak zeby sie dogadac, zrozumiez co mówią w telewizji i rozumiec to co czytam,poniewaz urodziłam sie w Niemczech i mieszkałam tam przez 8 lat. Angielski tez dobrze umiem, chociaz niemiecki lepiej. To myslisz ze to jest taki dodatkowy kierunek? powinnam inny wybrać a na ten isc dodatkowo po tych "prawdziwych" studiach??

Gość GERMANISTKKAAA
Sugeruję zrobić inny kierunek niż językowy, a język potraktować jako dodatkową umiejętność. Oczywiście cały czas szlifować. Mam znajomych, którzy świetnie znali języki , a poszli na kierunki zupelnie odmienne, np zarządzanie i inżynieria produkcji. w tej chwili ten znajomy pracuje w dobrej zagranicznej firmie, a język wykorzystuje dodatkowo. Sama żałuję, że nie zrobiłam dodatkowego języka,bo sam niemiecki to trochę mało,no chyba, że do szkoły jako nauczyciel.

Gość Scarlett____
Aha,dziękuję za radę;)